Datoria de stat a Republicii Moldova a crescut în septembrie cu peste 1 miliard de lei

În luna septembrie datoria de stat internă și externă a crescut cu peste un miliard de lei și la finele lunii septembrie 2020 a constituit circa 62,23 miliarde lei, arată datele Ministerului Finanțelor.

separator

Comparativ cu finele anului 2019, aceasta s-a majorat cu circa 9,74 miliarde lei, ceea ce semnifică o creștere cu aproximativ 18,6%, transmite Mold-street.com.

Datoria statului a ajuns la circa 30% din PIB.

Aceasta a crescut de 5,7 ori mai mult decât în ultimii patru ani (2016-2019), arată datele Ministerului Finanțelor.

Ca pondere în PIB, datoria statului a ajuns la circa 30%, cu 5 puncte procentuale mai mult față de nivelul de la finele anului trecut, iar estimările indică că Republica Moldova va continua să se împrumute masiv, iar datoria de stat poate ajunge la 37% din PIB la finalul acestui an, nivel considerat acceptabil de către Guvernul Chicu.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în perioada ianuarie-septembrie 2020 datoria de stat externă s-a majorat cu 4,75 miliarde de lei (circa 305 milioane de dolari). De exemplu, în aprilie 2020 Fondul Monetar Internațional a acordat un credit de 234 milioane de dolari, iar acum este negociat un nou acord pentru 3 ani.

Guvernul Chicu mai speră să primească măcar o tranșă din creditul de circa 558 milioane de dolari, negociat cu FMI cu condiția îndeplinirii a 6 condiții. Totodată, au fost reluate negocierile pentru creditul rusesc de 200 milioane euro.

Guvernul se împrumută de la bănci.

Și datoria de stat internă a crescut semificativ, constituind pe 30 septembrie 2020 peste 28,16 miliarde lei. Saltul datoriei de stat interne s-a produs preponderent din contul majorării emisiunii Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară cu cu 4,68 miliarde lei la valoarea nominală sau 4,54 miliarde lei la preț de cumpărare. Citește continuarea pe Mold-street.com.

,,3 zile îngrozitoare”. Cristina Asmus povestește despre lupta cu virusul Covid
Articolul anterior
414 cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore. Numărul de teste efectuate
Articolul următor
Alte articole interesante