Datoria Transnistriei la gaz crește cu circa jumătate de milion de dolari pe lună

Datoria regiunii din stânga Nistrului crește cam cu jumătate de milion de dolari lunar. Afirmația aparține expertului în energetică, Sergiu Tofilat. Potrivit acestuia, o parte din datoria Transnistriei s-a acumulat și înainte de anul 2005 când Tiraspolul a renunțat complet la achitarea gazului. În prezent aceasta s-a ridicat la 7,4 miliarde USD, scrie Bani.md.

La rândul său, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a spus că deși partea stângă are datorii pentru gazul consumat, Moldovagaz nu poate executa deciziile de acolo.

Șeful Moldovagaz susține că Tiraspolul continuă să primească gaz pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova.

În primul rând, acest fapt este important pentru securitatea energetică a țării. Pentru că noi avem furnizorul de energie electrică de la Cuciurgan, care livrează energie electrică pe malul drept. Cuciurgan plătește pentru gazul consumat la Tiraspoltrangaz, dar banii nu ajung la Moldovagaz. Problema este că noi nu putem executa deciziile judecătorești din Republica Moldova pe malul stâng și asta nu e problema în Moldovagaz. Dacă noi mergem conform procedurii, noi acum o să executăm o suma de 5 miliarde de dolari. Asta este încă o problemă pe care trebuie să o discutam, a explicat Ceban.

Referindu-se la trecerea datoriei la bugetul de stat, Ceban a precizat că: ”în propunerea care a fost prezentată de către Moldovagaz și apoi de către Gazprom nu a fost impus nimeni ca să fie transferată aceasta datorie din privată în datorie de stat.

Începand cu 22 octombrie, în Capitală, va fi dat startul sezonului de încălzire
Articolul anterior
Un bebeluș prematur, cu greutatea de 1 kilogram, a reușit să învingă coronavirusul
Articolul următor
Alte articole interesante