Datoriile consumatorilor pentru gaze înregistrează o sumă uriașă

Datoriile consumatorilor pentru gazele naturale care le-au fost furnizate depăşeau 192,42 milioane de lei (circa 10 milioane de dolari) pe data de 15 septembrie. Acest lucru a fost anunţat de „Moldovagaz”, conform căreia peste 129 de milioane de lei reprezintă datorii ale consumatorilor casnici, iar restul le revine celor noncasnici, scrie Infotag.

Pentru a evita o creştere a datoriilor pentru gazele naturale furnizate, SA „Moldovagaz” intenţionează să continue procesul de deconectare a instalaţiilor de gaze ale consumatorilor datornici, în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare. Furnizorul i-a îndemnat pe consumatori „să ia toate măsurile necesare pentru achitarea datoriei la gazele naturale consumate, fapt care îi va permite societăţii pe acţiuni să-şi îndeplinească obligaţiile de plată” faţă de „Gazprom”-ul rusesc şi să „asigure funcţionarea neîntreruptă a sistemului de gaze al ţării”.

MAI neagă informația că ar pune sarcini poliției cu privire la protestele organizate de Partidul ȘOR

Ministerul Afacerilor Interne atenționează că informațiile apărute în unele surse mass-media, în legătură cu o așa zisă ședință, în care ar fi fost trasate sarcini poliției, cu privire la protestele organizate de Partidul Șor și solicitarea de acțiuni ferme, față de participanții la această manifestație, sunt false.

MAI precizează că poliția întreprinde măsuri de respectarea ordinii și liniștii publice, în rândul protestatarilor, conform atribuțiilor legale. Totodată, poliția are grijă ca locuitorilor capitalei să le fie respectate drepturile și să nu le fie perturbate activitățile cotidiene.

Față de persoanele care încalcă legea și care nu au un comportament civic, poliția este obligată să ia masuri, în raport cu încălcările constatate, conform legii.

MAI reamintește că în prezent, principiile după care se ghidează activitatea poliției sunt cele prevăzute de standardele internaționale, care au în vizor respectarea drepturilor cetățenilor.

MAI încurajează cetățenii să se informeze din surse sigure oficiale și să nu de-a crezare știrilor false menite să destabilizeze.


ANRE vine cu precizări despre tariful la gaz pentru populație

În contextul modificării formulei contractuale de formare a prețului de achiziție a gazelor naturale al SA „Moldovagaz” de la SAP „Gazprom”, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu mai multe precizări pentru consumatorii finali, scrie realitatea.md.

Așadar, modificarea formulei de stabilire a prețului de achiziție a gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” de la SAP „Gazprom” nu are un efect similar și imediat în prețurile reglementate de furnizare către consumatori, impactul fiind deja inclus în structura prețurilor reglementate aprobate la nivelul unui an calendaristic.

Astfel, chiar dacă prețul de achiziție va fi mai mic, consumatorii finali au la bază prețul mediu ponderat anual de achiziție al furnizorului. Prin urmare, în calculele de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare, ANRE a inclus prețurile prognozate de import ale SA „Moldovagaz” pentru trimestrul IV al anului 2022, precum și o parte din devierile tarifare negative acumulate în perioadele precedente.

În ceea ce privește forma de formare a prețului de achiziție, pentru trimestrele I și IV ale anului calendaristic, formula prevede 30% preț referință stabilit de indicatorii Front Month de pe platforma TTF și 70% – mixul de produse petroliere. Pentru trimestrele II și III, formula se inversează, după cum urmează: 70% preț referință platforma TTF și 30% – mixul de produse petroliere.

„În condițiile anului 2022, când prețul de bursă urmează un trend continuu ascendent, inversarea formulei pentru trimestrele I și IV ale anului curent, asigură pentru SA „Moldovagaz” un preț de achiziție mai mic decât în trimestrul II și III, cât și o diferență substanțială față de alternativele din piață. Specificăm că, în luna octombrie prețul pentru furnizorul din Republica Moldova este de 1074$/1000m3, față de 1883$/1000m3 în luna septembrie, până la modificarea formulei.” se arată într-un comunicat de presă al ANRE.

Un iPhone 14 a alertat autoritățile despre un grav accident în care șase persoane au murit

Șase persoane au murit după ce mașina lor s-a izbit de un copac în Nebraska, într-un accident grav care fost detectat cu ajutorul noului iPhone 14, potrivit autorităților citate de stirileprotv.ro.

Cinci bărbați aflați într-o Honda Accord și-au pierdut viața într-un accident duminică, în Lincoln, Marea Britanie, în jurul orei 14:15, potrivit New York Post. 

Printre victimele accidentului se numără șoferul de 26 de ani și femeia de 24 de ani. Ceilalți care au murit au fost doi tineri de 22 de ani, unul de 23 de ani și unul de 21 de ani, potrivit rapoartelor.

Limita de viteză afișată este de 40 de kilometri pe strada unde a avut loc accidentul, a raportat Journal Star local.

Anchetatorii nu au reușit să găsească niciun martor la accident.

„Ne va lua ceva timp pentru a stabili cauza acestui accident. Luăm în calcul toate posibilitățile, inclusiv alcoolul, viteza sau distragerea atenției”, a declarat polițistul.

Elveţienii continuă să uimească lumea. Aceștia vor vota duminică cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor
Articolul anterior
Tradiția inedită pe care Andreea Marin și fiica ei o au în fiecare an. La ce și-au propus să nu renunțe: “Le adunăm an de an”
Articolul următor