De astăzi, în restaurante și alte localuri se poate intra doar cu certificat Covid

De astăzi intră în vigoare prevederea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică potrivit căreia unitățile HoReCa vor primi clienți, în interiorul localurilor, doar în baza certificatului Covid-19.

Reprezentanții puterii spun că măsura e o reacție proporțională la alertele de Cod Roșu. Dar unii experți sunt sceptici în privința implementării acesteia, transmite IPN.

Potrivit hotărârii CNESP, de astăzi, unitățile HoReCa din unitățile administrativ-teritoriale aflate sub Cod Roșu, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, dacă vor dori să activeze la capacitate maximă, vor trebui să ceară certificatul COVID-19 la intrare. Certificatul COVID-19 reprezintă fie certificatul de vaccinare, fie testul negativ, fie documentul ce confirmă prezența anticorpilor.

Dar Ala Tocarciuc, expertă internațională în sănătate publică, se arată sceptică.

„Riscul ca aceste prevederi să nu fie respectate este foarte mare. De la începutul pandemiei mesajele au fost contradictorii și inconsecvente. Nivelul de responsabilitate trebuie ridicat prin comunicare. Când aprobi interdicția de a intra în local fără certificat de vaccinare, trebuie să ai instrumente de control. Noi nu avem un sistem universal care să verifice aceste certificate”, a spus Ala Tocarciuc în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De cealaltă parte, vicepreședintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, medicul Adrian Belîi, spune că nicio măsură anti-COVID-19 impusă de autorități nu va da roade, atât timp cât gradul de responsabilitate al cetățenilor va fi redus.

„Certificatul poate fi descărcat în telefon și asta simplifică purtarea acestui document. În plus, cu un cititor de coduri QR poți identifica persoana. Managerii HoReCa nu au aceleași posibilități tehnice ca și poliția, totuși există o barieră de siguranță. Este dureros, dar fiind în Cod Roșu, reacția trebuie să fie proporțională, în caz contrar, vom plăti cu decesul concetățenilor noștri. Chiar dacă va exista responsabilitate la alte nivele, ea nu va avea niciun efect dacă nu va exista responsabilitate personală”, a spus deputatul PAS Adrian Belîi.

Potrivit hotărârii CNESP, certificatul COVID-19 este, de astăzi, este obligatoriu și pentru invitații la nunți, cumătrii și zile de naștere. La aceste evenimente vor putea participa cel mult 100 de persoane, în spații închise, sau 150 – în spații deschise.

Prin certificat COVID-19 se înțelege oricare din următoarele documente:

  • -certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • -concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației;
  • – rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).

Moldovenii cu cetăţenie română nu au acces în Marea Britanie cu cartea de identitate
Articolul anterior
Președintele Sloveniei a ajuns astăzi la Chișinău
Articolul următor