De astăzi, nu mai avem căldură în apartamente

Sezonul de livrare a agentului termic în Capitală se încheie.

separator

Termocom S.A. urmează să sisteze începând de astăzi, 2 aprilie, livrarea agentului termic către locuitorii capitalei.

Ca urmare a încălzirii vremii, primarul interimar Silvia Radu a anunțat că va semna astăzi dispoziția de încheiere a sezonului de încălzire în Capitală.

Potrivit regulamentului, agentul termic poate fi deconectat după trei zile consecutive în care media temperaturilor zilnice depăşeşte +8 grade Celsius.

sursa: www.unimedia.info

Erdogan şi-a dat acordul pentru aderarea Finlandei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că şi-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, parlamentul de la Ankara urmând să ratifice aderarea acestei ţări, nu însă şi pe cea a Suediei, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Turkey Opposes Finland And Sweden Joining NATO, Erdogan Says

„Am decis să lansăm în parlamentul nostru procesul de aderare a Finlandei la NATO”, a declarat Erdogan după o întrevedere avută la Ankara cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto. Preşedintele turc şi-a exprimat speranţa că votul parlamentului turc se va desfăşura înaintea alegerilor legislative care se vor desfăşura pe 14 mai. Coaliţia lui Erdogan are majoritate în legislativ şi nici opoziţia nu s-a manifestat contra primirii Finlandei în Alianţa, aşadar ratificarea ar trebui să fie doar o formalitate.

„Turcia este unul dintre cei mai mari susţinători ai politicii NATO a uşilor deschise. Am văzut că Finlanda a făcut paşi sinceri pentru îndeplinirea promisiunilor înscrise în memorandumul tripartit de la Madrid semnat în iulie anul trecut”, a afirmat preşedintele turc, vorbind la o conferinţă de presă comună cu omologul său finlandez.

Cât despre Suedia, Erdogan a spus că va continua discuţiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism şi că ratificarea de către Turcia a intrării acestei ţări în Alianţă va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.

El a motivat că Turcia a considerat necesar să separe procesul aderării Finlandei de cel al Suediei, întrucât guvernul de la Stockholm nu a dat curs cererilor Ankarei de a extrăda către Turcia persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă.

„Nu suntem împotriva Suediei. Dar Suedia şi-a deschis braţele pentru terorişti, le-a deschis şi străzile sale. I-am spus premierului suedez să ne trimită 120 de terorişti. Cum nu au făcut-o, nu putem avea o poziţie pozitivă faţă de ei. În Finlanda, acest lucru nu se întâmplă, prin urmare poziţia noastră este pozitivă”, a explicat Erdogan.

Preşedintele finlandez i-a mulţumit acestuia pentru hotărârea luată, dar a amintit că Finlanda doreşte şi aderarea Suediei la Alianţă, decisă în comun de cele două ţări. „În urma deciziilor luate astăzi, parlamentul turc începe procesul de ratificare. Vă mulţumim mult! Dar avem un vecin care este Suedia şi intrarea Finlandei în NATO nu poate fi completă fără Suedia”, a afirmat preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

Între timp, Ungaria, singura ţară membră NATO în afară de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a anunţat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei. Anunţul a fost făcut pe Facebook de Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al formaţiunii Fidesz a premierului Viktor Orban. Acesta din urmă acuzase Finlanda şi Suedia că, asemeni Bruxellesului, răspândesc „minciuni sfruntate” despre situaţia democraţiei şi a statului de drept în Ungaria.

În ce priveşte ratificarea aderării Suediei, parlamentul de la Budapesta o va vota „mai târziu”, a scris în mesajul său acelaşi politician ungar, fără alte detalii. Mate Kocsis a asigurat în schimb că votul asupra ratificării aderării Finlandei va fi favorabil.

Primirea celor două ţări în Alianţă s-a lovit de veto-ul Turciei, care le-a acuzat că adăpostesc pe teritoriile lor „terorişti”, termen prin care Ankara desemnează în special membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În urma negocierilor cu guvernul turc, Suedia şi Finlanda au semnat anul trecut cu acesta un memorandum prin care se angajează că vor considera PKK organizaţie teroristă. Aceste două ţări s-au angajat de asemenea să nu susţină diferitele grupări adversare ale Ankarei, printre care şi mişcare armată kurdă YPG din Siria.

Turcia a devenit între timp şi mai radicală împotriva primirii Suediei în Alianţă, după ce o grupare prokurdă a „executat” simbolic în ianuarie la Stockholm un manechin care-l înfăţişa pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi un membru al extremei drepte a ars un exemplar al Coranului în capitala suedeză.

O moldoveancă, căutată de autoritățile din Grecia, reținută de polițiștii români de frontieră. Ce infracțiuni ar fi comis

Polițiștii români de frontieră de la PTF Albița au reținut o tânără cu dublă cetățenie, română și moldoveană, căutată de autoritățile din Grecia.

Femeia de 27 de ani este cercetată pentru complicitate la trafic de migranți în acest stat. La controlul de frontieră, polițiștii au constatat că pe numele tinerei era emisă o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare și predare sau extrădare emis de autoritățile din Grecia.

Persoana în cauză a fost predată autorităților române pentru a fi luată în custodie și pentru a fi judecată în conformitate cu legea.

Un spital din Moldova, dotat cu aparate performante datorită unei donații din partea României

Datorită unei donații din partea României, în valoare de de două milioane de lei, Spitalul Raional Florești a fost dotat cu două aparate de anestezie performante și sisteme care permit o comunicare rapidă între pacienți și personalul medical.

Un spital din Moldova, dotat cu aparate performante datorită unei donații din partea României

Echipamentele au fost achiziționate în cadrul unui proiect elaborat de Ministerul Sănătății și finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

Spitalul Raional Florești nu dispunea de suficiente aparate de anestezie pentru efectuarea tuturor intervențiilor chirurgicale programate și urgente. Odată cu primirea a două aparate cu caracteristici tehnice avansate calitatea asistenței medicale în timpul operațiilor va fi îmbunătățită considerabil, precizează instituția.

„Anual, la Spitalul Raional Florești sunt efectuate 1 500 de intervenții care necesită anestezie generală, potrivit datelor instituției. Având în dotare aceste dispozitive de ultimă generație, medicii își propun să sporească numărul de operații, în mediu până la 2 200”, precizează Ministerul Sănătății.

La fel, cu suportul financiar al Guvernului României, în patru secții ale spitalului – chirurgie generală, ortopedie și traumatologie, neurologie, terapie generală, au fost instalate sisteme care ușurează comunicarea pacienților cu lucrătorii medicali și contribuie la acordarea în cel mai scurt timp a îngrjirilor.

Un spital din Moldova, dotat cu aparate performante datorită unei donații din partea României
Un spital din Moldova, dotat cu aparate performante datorită unei donații din partea României
Un spital din Moldova, dotat cu aparate performante datorită unei donații din partea României
Un spital din Moldova, dotat cu aparate performante datorită unei donații din partea României

Cum să ajutăm digestia?
Articolul anterior
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare
Articolul următor