De câteva zile, în Viena circulă autobuze electrice fără șofer

Autoritățile locale din Viena au scos în circulație mai multe autobuze electrice, fără șofer. După ce au fost testate cu succes la începutul acestei luni, autobuzele autonome deservesc deja locuitorii celui mai modern cartier al capitalei austriece.

separator
Directorul Rețelei de Transport public din Viena, Günter Steinbauer, a explicat că aceste noi autobuze pot schimba traficul în oraşe pentru totdeauna și a precizat că este determinat să transforme total transportul public al orașului.

În prezent, mini-autobuzele autonome merg cu 12 kilometri pe oră, și au 10 stații. Un vehicul poate transporta până la 10 persoane. Într-o primă fază, în fiecare mașină va exista și un operator, pentru a monitoriza orice mișcare. În cazul sesizării unor probleme, șoferul va putea prelua comanda, autobuzul urmând să fie condus manual.

Aceste vehicule de ultimă generație sunt fabricate la NAVYA, o companie franceză specializată în vehicule autonome de toate tipurile. Cu doar un an în urmă, în iulie 2018, NAVYA a reușit să se finanțeze cu 38 de milioane de Euro printr-o ofertă publică lansată pe bursa pan-europeană Euronext Paris, iar o lună mai târziu, a mai primit 30 de milioane de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

În acest moment, vehiculele autonome ale NAVYA se află în circulația în Statele Unite ale Americii, în centrul orașului Las Vegas, în Singapore, în Norvegia la Oslo, iar acum și ăn Viena, Austria, scrie constanta.ro.

Olena Zelenski, la un pas să izbucnească în lacrimi. Ce a emoționat-o pe prima doamnă a Ucrainei?

Olena Zelenski cu greau și-a putut stăpâni lacrimile în timpul unui interviu acordat jurnaliștilor niponi. Prima doamnă a Ucrainei era copleșită de emoții în timp ce vorbea despre micuța Liza, ucisă în timpul bombardamentelor de la Vinița.

Елена Зеленская выступила на международной конференции «Женщины в  конфликтах» — Официальное интернет-представительство Президента Украины

Conform presei ucrainene, Zelenski cunoaște personal micuța. Aceasta s-a filmat în unul dintre filmulețele administrației prezidențiale, lansat în perioada sărbătorilor de3 iarnă.

„Nici măcar nu pot să-mi descriu pe deplin sentimentele. A fost o lovitură grea pentru mine. Mă rețin emoțional chiar și acum. Pentru că și acum, când vorbesc despre ea, am lacrimi în ochi”, a spus Olena, conform www.realitatea.md.

Vinița a fost bombardată pe 14 iulie. În urma loviturii cu rachetă, o clădire cu birouri și parcarea din preajmă au fost distruse, iar din cauza undei de șoc au fost avariate zeci de clădiri și vehicule. Se cunoaște despre 24 de persoane, inclusiv trei copii, care au devenit victime ale atacului.

Ce se întâmplă când explodează o bombă nucleară, potrivit experților. Impactul pe care îl poate avea asupra oamenilor și mediului

În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, mulți se întreabă ce se întâmplă când explodează o bombă nucleară, una dintre cele mai periculoase arme inventate până acum.

Răspunsul la această întrebare e influențat de o serie de factori, potrivit experților. În primul rând, depinde de câte astfel de bombe sunt lansate. Rusia și Statele Unite ale Americii dețin 90% din aceste arme, potrivit Federation of American Scientists.

Russia are 1.588 de arme nucleare, pe rachete intercontinentale, ce pot parcurge o distanță de 5.500 de kilometri, scrie Live Science. SUA au 1.644 astfel de arme. 

În plus, cele 2 țări au aproximativ 5.000 de bombe active, în total, ce sunt funcționale și pot fi lansate în orice moment, susțin experții.

Ce se întâmplă când explodează o bombă nucleară, potrivit experților

Un război nuclear, însă ar putea duce la un eveniment de extincție ce ar afecta întreaga planetă. Un astfel de efect nu va fi cauzat doar de explozia inițială, ci din cauza unei răciri globale, numite și iarnă nucleară. 

Potrivit unor experți, cel mai probabil scenariu include un conflict nuclear limitat. În cadrul acestuia ar putea fi folosite arme tactice atomice. Potrivit James Martin Center for Nonproliferation Studies, 30-40% din arsenalul SUA și al Rusiei sunt compuse din aceste bombe mai mici, ce au o arie de atac mai mică de 500 de kilometri. Acestea pot avea, însă, un impact devastator asupra zonelor în care sunt lansate.

Atunci când explodează o bombă nucleară, în contextul armelor moderne, inițial are loc o 

reacție de fisiune. Fisiunea presupune ruperea nucleului atomilor grei în atomi mai ușori. Acest proces emite neutroni, ce se izbesc de nucleul atomilor din apropiere, ceea ce duce la o reacție în lan. 

Explozia care rezultă în urma acestui proces e devastatoare. Bombele cu fisiune, cunoscute și sub denumirea de bombe atomice, au distru Hiroshima și Nagasaki, în Japonia. Acestea aveau forța a 15 kilotone, respectiv 20 de kilotone de TNT. 

Armele moderne, însă, pot produce avarii mult mai periculoase. Bombele termonucleare (cu hidrogen) folosesc puterea fisiunii inițiale pentru a contopi atomii de hidrogen din armă. Reacția duce la emiterea mai multor neutroni, ce creează o fisiune mai accentuată. Acest proces se repetă atunci când explodează o bombă nucleară. Detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie.

Rezultatul, potrivit Union of Concerned Scientists, e o explozie ce are temperaturi similare cu cele din interiorul Soarelui. Bombele termonucleare au fost testate, dar nu au fost folosite în niciun conflict. 

Ce efecte poate avea o explozie nucleară

Persoanele care se află în apropierea locului de impact vor muri instant. Cu o armă nucleară de 10 kilotone (echivalentul al celor din Hiroshima și Nagasaki), 50% din persoanele care se află pe o arie de 3.2 kilometri în apropierea impactului vor muri imediat, potrivit unui raport din 2007, realizat de Preventive Defense Project. O detonare în aer va avea o rază de explozie și mai mare. 

Unele dintre persoane vor muri din cauza incendiilor cauzate de explozie, expunerea intensă la radiații și alte răni fatale. 

Unele persoane vor fi rănite din cauza presiunii cauzate atunci când explodează o bombă nucleară. Alți oameni vor fi în pericol din cauza clădirilor care se vor prăbuși, un pericol semnificativ pentru construcțiile aflate pe o rază de 0.8 kilometri. 

Precipitațiile radioactive prezintă un alt pericol. Bombele atomice din Japonia au creat precipitații locale. Bombele termonucleare moderne ar emite material radioactiv până în stratosferă. Ca urmare, precipitațiile radioactive ar putea fi globale. Riscul precipitațiilor e cel mai mare în primele 48 de ore de la explozie. 

Supraviețuitorii aflați în apropierea zonei în care explodează o bombă nucleară au un risc crescut de a suferi de cancer pentru restul vieții. Potrivit ICRC, spitalele din Hiroshima și Nagasaki au tratat peste 10.000 de supraviețuitori ai exploziilor din 1945. Cele mai multe decese din acest grup au fost atribuite cancerului. Cât de departe trebuie s[ te afli de o explozie nucleară pentru a supraviețui.

Un astfel de eveniment ar putea duce la o catastrofă globală. În funcție de mărimea conflictului nuclear, acesta ar putea afecta clima. Acesta ar putea duce la o răcire globală (iarnă nucleară), ce ar afecta flora și fauna de pe întreaga planetă.

sursa> www.useit.ro

Incendii masive de vegetație în Franța. Mii de oameni, evacuați

Incendiile de vegetație au devastat miercuri regiunea Gironde din sud-vestul Franței, distrugând case și forțând evacuarea a 10.000 de locuitori, dintre care unii s-au urcat pe acoperișuri pe măsură ce flăcările se apropiau, scrie Reuters.

France, Espagne et Portugal – Poursuite des incendies dans le sud-ouest de  l'Europe | Tribune de Genève

Cerul negru şi portocaliu, întunecat de fumul care se ridica din păduri şi luminat de flăcări, a fost văzut în toată zona, în timp ce incendiile continuau să ardă, în ciuda eforturilor pompierilor susținuți de avioane, transmite mediafax.ro.

Incendiile, care au afectat aproximativ 6.200 de hectare au trecut acum în regiunea învecinată Landes.

Franța, ca şi restul Europei, s-a confruntat în această vară cu valuri de căldură succesive şi cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată. Zeci de incendii de vegetație ard în întreaga țară, inclusiv cel puțin opt incendii majore.

„Pregătiți-vă actele, animalele pe care le puteți lua cu voi, câteva bunuri”, a precizat pe Facebook municipalitatea Gironde din Belin-Beliet, înainte de a evacua anumite părți ale orașului.

În satul Hostens, aflat în apropiere, poliția fusese mai devreme din ușă în ușă spunându-le locuitorilor să plece pe măsură ce focul avansa. Camille Delay a fugit împreună cu partenerul şi fiul ei, luându-și cele două pisici, găinile şi actele de asigurare a casei.

Pompierii au declarat că sunt probabile şi alte evacuări. Chiar şi aşa, unii locuitori din Hostens au fost reticenți în a-și abandona casele.

Numeroase drumuri mici şi o autostradă au fost închise.

Peste 57.200 de hectare au fost cuprinse de flăcări până în prezent în Franța în acest an, de aproape șase ori mai mult decât media anuală pentru perioada 2006-2021, arată datele Sistemului european de informații privind incendiile forestiere.

Suedia şi Italia se numără printre țările care se pregătesc să trimită ajutoare în Franța, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin.

El a repetat apelurile la responsabilitate din partea tuturor – nouă din 10 incendii sunt provocate fie voluntar, fie involuntar de către oameni, a spus el.

Incendiul din Gironde este unul dintre numeroasele incendii care au izbucnit în Europa în această vară, declanșate de valurile de căldură.

În Portugalia, aproape 1.200 de pompieri sprijiniți de opt aeronave au luptat cu un incendiu în zona muntoasă Covilha, la aproximativ 280 km nord-est de Lisabona, care a ars peste 3.000 de hectare de pădure începând de sâmbătă.

Spania şi Grecia au fost nevoite, de asemenea, să facă faţă mai multor incendii în ultimele săptămâni.

Gironde a fost afectată de incendii majore în iulie, care au distrus peste 20.000 de hectare de pădure şi au forțat temporar aproape 40.000 de persoane să îşi părăsească locuințele.

De asemenea, incendiile au făcut ravagii şi în departamentele sudice Lozere şi Aveyron. În departamentul Maine et Loire din vestul Franței, peste 1.200 de hectare au fost pârjolite de un alt incendiu.

Familia Baitoi din Chișinău a câștigat marea finală a sezonului special ,,Chefi la cuțite”! Video
Articolul anterior
În Europa vine un val de căldură de +40 de grade Celsius. Se scurtează orele de curs în școli
Articolul următor