De ce Africa are puține cazuri și decese Covid, în ciuda unei rate scăzute de vaccinare. Ce spun epidemiologii

Studii recente arată că, în anumite zone ale Africii, s-a atins așa-numita „imunizare de turmă”, după ce aproape 70% din populație a trecut prin boală. O explicație pentru numărul mic de decese o reprezintă și media de vârstă scăzută și faptul că unele comorbidități asociate, precum diabetul și obezitatea, sunt relativ rare pe continentul african.

În plus, arată o analiză publicată de reputatul săptămânal german Der Spiegel, epidemiologii spun că în Africa există multe virusuri comparabile cu COVID la care oamenii sunt expuși mult mai des decât în ​​Europa și, prin urmare, mulți au dezvoltat o „imunitate încrucișată” care îi protejează și împotriva SARS-CoV-2.

Kenya, studiu de caz

La începutul pandemiei, pentru Africa erau construite scenarii de groază. Orașele dens populate, sistemele de sănătate precare și lipsa de igienă din mahalale constituiau o provocare. Experții se așteptau ca virusul să se răspândească rapid, iar bilanțul deceselor să fie catastrofal.

Cel mai probabil, în privința răspândirii, experții au avut dreptate – studii recente cu teste de anticorpi, efectuate în Kenya, arată că majoritatea populației are acum protecție la boală.

Însă cifrele oficiale privind numărul de cazuri au fost mereu atât de mici, încât nici măcar nu au fost privite ca îndrumător pentru autoritățile sanitare. S-a testat extrem de puțin în general și deloc în cartierele sărace.

Potrivit datelor universității americane Johns Hopkins, Kenya a raportat 253.813 cazuri de COVID și 5.305 decese de la începutul pandemiei. Țara din estul Africii are o populație de peste 53 de milioane de suflete.

Un spital și-a închis secția COVID: un singur pacient în trei săptămâni

La spitalul MP Shah din capitala Nairobi, costumele de protecție ale cadrelor medicale și mănușile de unică folosință au fost depozitate la loc sigur, iar tuburile de oxigen au luat „o pauză”. Nu mai există pacienți infectați cu coronavirus, iar întreaga secție COVID a fost închisă.

„Am avut un singur pacient în trei săptămâni. Nu a fost niciodată atât de liniște, de la începutul pandemiei”, spune șeful departamentului de boli infecțioase, Shamsa Ahmed.

Dar haosul din spitale pare acum o amintire vagă.

De ce Africa are puține cazuri și decese COVID, în ciuda unei rate scăzute de vaccinare. Ce spun epidemiologii

66% dintre locuitori au trecut prin boală, însă mortalitatea este de 20 de ori mai mică decât în Europa

„În mai și iunie, 66% din oameni făcuseră boala. Asta a fost înainte de valul violent adus de tulpina Delta. Sunt sigur că valorile din Nairobi sunt acum de peste 70%. Iar asta este aproape imunitate de turmă”, spune epidemiologul de origine kenyană.

Joggingul și dansul, panaceu în mahala

Raphael Juma, 32 de ani, locuiește cu cei doi copii ai săi într-o colibă ​​mică din Kibera. Cel mai bun prieten al lui s-a plâns brusc de dureri de cap, febră și tuse, anul trecut. Cei doi s-au testat împreună, pentru siguranță, iar rezultatul a venit o zi mai târziu: pozitiv! „Ne-au dus într-un centru de carantină, a fost iad acolo”, își amintește el.

Dar Juma a făcut jogging de două ori pe zi în secția de izolare și antrenamente fizice cu greutăți. Uneori, dansa cu asistentele, la distanță. Videoclipurile acestor scene au devenit virale, dând speranță unei țări întregi. Însă au avut și un alt efect. „Mulți oameni s-au gândit: «O să mergem să facem jogging și o să dansăm puțin, virusul nu ne va face rău»”, spune Juma.

Viața a continuat în Kibera. Aproape nimeni nu poartă mască, iar distanțarea socială este imposibilă într-una dintre cele mai mari mahalale din Africa. Majoritatea locuitorilor trăiesc ca zilieri, nu pot sta acasă. Și sunt tineri, foarte tineri. Jumătate dintre locuitorii din Kibera au sub 15 ani.

„Unii oameni în vârstă au murit în timpul pandemiei. Dar cei mai mulți dintre ei nici nu au observat că au COVID”, spune Juma.

„Suntem tineri și sănătoși, ce ar putea să ne facă boala?”

La marginea mahalalei Kibera a fost amenajat un cort alb. O mână de oameni așteaptă să fie înscriși pentru a primi vaccinul anti-COVID. „Mulți însă continuă să se gândească: suntem tineri și sănătoși, ce ar putea să ne facă COVID-ul?”, spune lucrătorul voluntar în sănătate Joseph Achieng.

În toată luna octombrie, mica unitate medicală din mahala nu a înregistrat niciun caz de coronavirus. În iulie, erau și opt pe zi. Rareori au existat cazuri grave. „Bomba cu ceas nu a explodat. Este o minune de la Dumnezeu”, crede asistentul sanitar.

Isaac Ngere are explicații științifice: nivelul ridicat de contaminare este probabil unul dintre motivele pentru care vedem atât de puține cazuri în acest moment.

Întrebat de ce, în condițiile în care majoritatea populației a fost deja infectată, nu au existat scene de groază ca în India, Ngere nuanțează motivele:

  • vârsta medie tânără a populației;
  • boli precum diabetul și obezitatea, comorbidități asociate COVID, sunt relativ rare în Africa.

Ngere mai are o teorie.

„În special în Africa Centrală și de Est, există multe virusuri similare coronavirusului. Locuitorii sunt expuși mult mai des decât în ​​Europa, de exemplu. Prin urmare, presupunem că mulți au dezvoltat un fel de imunitate încrucișată care protejează acum și împotriva SARS-CoV-2”, spune cercetătorul.

Echipa lui investighează în prezent dacă malaria ar putea declanșa o astfel de protecție împotriva formelor severe de COVID, deoarece anticorpii sunt foarte asemănători.

sursa: www.libertatea.ro

Gabriel Nebunu a cântat la Palatul Național: doar din respect pentru Fuego

Pe 7 și 8 noiembrie, Fuego susține concerte la Palatul de la Chișinău, alături de Orchestra Fraților Advahov, numeroși artiști de la noi, printre care se numără și Gabriel Nebunu, cel căruia ”i s-ar fi interzis” să-și susțină concertul aniversar la Palat, informează unica.md.

Invitații speciali ai artistului român cu care cântă în duet, se numără Mihai Ciobanu, Nicolae și Isidor Glib, Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de Iederă”, Zinaida Bolboceanu, Stela Botez și revelația Moldovei, dar și carismaticul interpret de muzică populară Gabriel Nebunu.

Aseară, Gabriel Nebunu a urcat în scenă nu din culise, ci din public.

Se pare că artistul a evoluat la Palatul Național doar din respect pentru Paul Surugiu, cu care îl leagă o prietenie frumoasă, având în vedere recentele dezvăluiri făcute într-un interviu despre cum i s-a interzis să-și susțină concertul aniversar la cei 10 ani de activitate scenică la palat.

Biletele la concertele lui Fuego au costat între 250-1.000 de lei și s-au vândut toate.

Ion Paladi, melodie emoționantă alături de frații săi. Ce alte surprize pregătește artistul

Îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, alături de frații săi Constantin și Petru Paladi, a lansat de curând o melodie emoționantă intitulată ”Dor de părinți”, care deja a ajuns la inimile admiratorilor, informează unica.md. 

“Dor de părinți” cel mai nou cântec alături de frații mei. Este foarte important să nu uităm de unde am plecat de la casa părintească, locurile unde am copilărit și de părinții care ne-au dat viață!”, scria artistul într-o postare.

Videoclipul a fost filmat în satul natal Chișcăreni.

Vă invităm să ascultați melodia.

Artistul mai pregătește și alte surprize pentru publicul său drag. Foarte curând, acesta va lansa, în premieră, o piesă de muzică ușcoară. Videoclipul, în care apare alături de soția sa, filmat pe strada pietonală din Chișinău, va fi lansat pe 16 noiembrie, ora 12.00 și se intinulează ”Mii de stele”.

Ion Paladi a început să cânte de la vârsta de 11 ani, a studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al orchestrei naționale ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros și este extrem de îndrăgit atât ân țară, cât și peste Prut.

Ministra Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis

Ministra Sănătății Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis și a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare, informează unica.md.

”Am repetat de multe ori că sistemul de justiție este vital pentru activitatea tuturor domeniilor. În special când vine vorba de corupție, hoție, crime.

Sistemul de justiție în termeni simpli, pentru oameni, este despre dreptate și nedreptate. Fiecare om, vinovat sau nevinovat, trebuie să fie asigurat că va avea dreptul la un proces corect.

Medicina e o specialitate pe muchie de cuțit. Nimeni nu cunoaște cum ieșim noi din gărzi sau săli de operații, nimeni nu ne cunoaște emoțiile când pierdem pacienții. Vârsta medie a unui medic al serviciilor medicale critice de intervenție urgentă în lume este de 57 ani. Nimeni nu cunoaște povara arderii profesionale, a lacrimilor noastre, a sacrificiului personal. Câți medici am pierdut numai în pandemie, nimeni din colegi nu a refuzat să iasă la serviciu, deși erau siguri ca într-o zi vor contacta boala și pentru unii va fi fatală. Așa și a fost…

Recent, un bun prieten de al meu neurochirurg din București a salvat viața unui mic moldovean de la noi de câteva luni într-o operație care a durat 17 ore. 17 ore! Vă dați seama să stai cu microscopul pe un creieraș micuț, în costum chirurgical, cu broboane de transpirație pe frunte, cu mâinile și ochii încordați și obosiți, la limita rezistenței! Micuțul a fost salvat, a revenit acasă, crește, dar câte zile de viață a lăsat medicul în acea sală de operație?

Ministerul Sănătății e implicat cu regret în multe procese judiciare, citesc aproape zilnic diferite hotariri de instanță. Si vreau să cred în continuare ca avem și judecători corecți în domeniu. Și nu vreau să cred ca era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe. De aceea trebuie să ne grăbim să ajungem în UE, acolo unde drepturile ne vor fi garantate în cea mai mare măsură.

Decizia instanței pe cazul medicului Cozub Serghei e executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme. Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO.

În aceste timpuri grele trebuie să rămânem o societate unită. E timpul să ne europenizăm pe-adevăratelea, nu doar geografic.”, scrie în postarea sa ministra Sănătății.

Soluția primarului Ion Ceban pentru a spori numărul vaccinaților în toată țara
Articolul anterior
Pacienţii Covid-19 nevaccinaţi din Singapore, îşi vor plăti singuri spitalizarea
Articolul următor