De ce cutremurele puternice se produc mai frecvent noaptea. Explicația seismologilor

Seismologii de la Bhabha Atomic Research Centre (BARC) au descoperit că numărul cutremurelor este mai mare atunci când Luna se află mai aproape de Pământ sau în nopțile cu lună plină, din cauza gravitației exercitate de satelitul Pâmăntului asupra plăcilor tectonice, scrie Times Of India.

separator
Oamenii de știință au descoperit și că marile cutremure se petrec mai frecvent atunci când este Lună plină, iar Luna se află la perigeu (punctul cel mai aproapiat de Pământ) decât atunci când este Lună plină, dar Luna se află la apogeu (poziția cea mai îndepărtată de Pâmănt). Cutremurele care se petrec când avem Luna la perigeu în combinație cu Luna plină depășesc frecvent magnitudinea 6, spune dr. Vinayak G Kolvankar, seismolog la Bhabha Atomic Research Centre, potrivit digi24.ro.

Descoperirile sale au fost publicate în ”New Concepts in Global Tectonics Newsletter” și în „Jurnalul Uniunii Geofizicienilor din India”.

În același timp, spune Kolvankar, numărul cutremurelor și intensitatea lor scade pe parcursul zilei și este cel mai scăzut după-amiaza (între orele 15-16), apoi în creștere până spre miezul nopții.

„Această semnătură tipică diurnă a seismicității pare să fie constantă la nivel global, indiferent de perioadă, sezon, longitudine și adâncime”, a declarat Kolvankar.

Seismologii BARC și-au întemeiat cercetarea pe datele culese de-a lungul a 36 de ani, între 1973 și 2008, analizând diferite faze ale lunii și identificând modelele cae se repetă. Acest lucru nu înseamnă că seismele nu se pot produce și după-amiaza, spune Kolvankar, corelația care se poate face este mai degrabă legată de faptul că incidența lor poate fi mai mare pe timpul nopții, în fazele de Lună plină și atunci când satelitul Pământului se află la perigeu.

Descoperă ritualul japonez de frumusețe pentru un ten hidratat, luminos și neted la orice vârstă!
Articolul anterior
Primăria Chișinău a achiziționat aspiratoare stradale pentru colectarea frunzelor uscate
Articolul următor
Alte articole interesante