De ce Lituania nu îl iartă pe Gorbaciov: „Nu vom uita niciodată că armata sa a ucis civili pentru a prelungi ocupația regimului său în țara noastră”

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a încetat din viață marți, la vârstă de 91 de ani. În contrast cu omagiile pozitive din partea liderilor occidentali, opinia publică lituaniană se situează în mare parte în afară „gorbomaniei”, scrie publicația lituaniană lrt.lt.

A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice - ea.md

Ministrul de externe al țării, Gabrielius Landsbergis, a sintetizat miercuri într-un mesaj pe Twitter opinia să despre moștenirea lăsată de Gorbaciov. „Lituanienii nu îl vor glorifică pe Gorbaciov. Nu vom uită niciodată simplul fapt că armata să a ucis civili pentru a prelungi ocupația regimului sau în țară noastră. Soldații săi au tras asupra protestatarilor noștri neinarmati și i-au strivit sub tancurile sale. Așa ne vom aminti de el”, a postat el.

Bunicul sau, Vytautas Landsbergis, care a fost liderul Lituaniei în timpul eforturilor țării de a obține independența față de Uniunea Sovietică a lui Gorbaciov, l-a numit „un prizonier”. „Un prizonier a decedat. Asta se poate spune despre Mihail Gorbaciov. Nu i s-a permis niciodată să gândească pe cont propriu sau să își exprime gândurile”, a postat Landsbergis miercuri pe Facebook.

Ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas, fost istoric care a cercetat rezistență clandestină postbelică a Lituaniei la regimul sovietic, a mers chiar mai departe, numindu-l pe Gorbaciov „un criminal”.

Politicile lui Gorbaciov de Perestroika (reforma) și Glasnost (deschidere) au deschis calea mișcării de independența a Lituaniei la sfârșitul anilor 1980. De fapt, numele mișcării -Lietuvos Persitvarkymo Sajudis (Mișcarea lituaniană de reforma), sau pur și simplu Sajudis – făcea o trimitere directă la politică semnată de Gorbaciov.

Cu toate acestea, atunci când Consiliul Suprem lituanian – dominat de deputații Sajudis aleși în urmă unor scrutine libere și corecte datorită reformelor lui Gorbaciov – a declarat țară independența de URSS în martie 1990, reacția liderului sovietic i-a dezamăgit pe lituanieni.

Frustrant a fost și faptul că liderii occidentali au fost reticenți în a acordă sprijin mișcărilor de independența din cadrul URSS, părând a fi de partea lui Gorbaciov mai degrabă decât de partea lituanienilor.

„[Gorbaciov] a contribuit la reducerea tensiunilor internaționale, la dezarmare, nu s-a opus căderii Zidului Berlinului, reunificării Germaniei, dizolvării Pactului de la Varșovia, eliberării țărilor socialiste. Chiar înainte de asta, a retras trupele din Afganistan”, spune Ceslovas Jursenas, unul dintre deputații care au semnat Actul de Independența al Lituaniei.

Gorbaciov nu a recunoscut însă independența Lituaniei și a făcut presiuni asupra Consiliului Suprem pentru a retrage declarația din 11 martie.

„Am declarat un moratoriu asupra consecințelor actului de la 11 martie, am făcut unele concesii și ne-am pregătit pentru negocieri, dar aceste negocieri au fost foarte dificile. Și apoi a venit 13 ianuarie”, spune Jursenas.

Represiunea din 13 ianuarie 1991 a fost cea care a ruinat în mod decisiv reputația lui Gorbaciov în Lituania. Trupele sovietice au încercat fără succes să preia controlul asupra unor instituții-cheie din Vilnius, ucigând 14 persoane și rănind sute de oameni.

Nu este clar cine a dat ordinul că tancurile sovietice să părăsească bazele lor, dar lituanienii îl consideră pe Gorbaciov responsabil.

„Gorbaciov a fost liderul Uniunii Sovietice. Indiferent dacă puterea să era reală sau nu, el era comandantul suprem al forțelor armate. El ar fi trebuit, în primul rând, să împiedice că acest lucru să se întâmple, în al doilea rând, atunci când s-a întâmplat, ar fi trebuit să îl oprească, iar în al treilea rând, și foarte important, odată ce sângele a fost vărsat, ar fi trebuit să își ceară scuze”, spune Jursenas.

Câteva zeci de persoane aflate în spatele represiunii din 13 ianuarie au fost judecate și condamnate în urmă cu câțiva ani de un tribunal lituanian. Majoritatea acestora nu au fost extrădați de Rusia și Belarus și, prin urmare, au fost judecați în absența, cu puține speranțe că sentințele vor fi puse vreodată în aplicare. Procurorii au încercat să-l cheme pe Gorbaciov că martor în acest caz, dar fără succes.

Membrii familiilor unora dintre victimele masacrului de la 13 ianuarie au intentat, de asemenea, un proces civil împotriva liderului sovietic, dar, de asemenea, acesta va rămâne în mare măsură un gest simbolic.

„Cu siguranță a făcut multe lucruri pentru lume și a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru asta, dar aici are o reputație complet diferită din cauza a ceea ce s-a întâmplat, a ceea ce am trecut noi. […] Această este pată lui, vinovăția lui”, conchide Jursenas.

sursa

Care e calitatea aerului după praful saharian: Precizările Agenției de Mediu

Cu referire la norul de praf provenit din Deșertul Sahara, ce a cuprins teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu informează că în ziua de 24 și începutul zilei de 25 aprilie, în spațiul aerian al țării nu au fost identificate particule de praf de origine africană.

Potrivit Agenției de Mediu, nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău a revenit la fonul normal urban, fiind satisfăcător pentru sănătatea populației și a mediului întreg, transmite Știri.md

Meteorologii din România au anunțat că, în perioada 23-24 aprilie, o masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi România și R. Moldova.

Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.  

„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie, ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.

 

Oamenii legii din Moldova și România anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat la cerșetorie o femeie cu dizabilități

Ofițerii CCTP, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul autorităților din România, anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat prin cerșetorie o femeie, din anul 2008.

Victima are vârsta de 43 de ani și este cu dizabilitate. Așa cum aceasta avea doi copii și nu avea surse de existență, bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea ei în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot (cu vârste de 63, 42 și 21 de ani).

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România, unde a fost reținut feciorul învinuit de traficarea femeii – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

Urmare a investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu pancarta inscripționată: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Doi tineri, prinși în timp ce furau bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe o stradă din Capitală

Doi tineri de 24 de ani, din raionul Călărași, au fost reținuți după ce ar fi sustras bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe bd. Dacia din Capitală.

În urma acțiunilor speciale de investigație și de urmărire penală, polițiștii de la Botanica au stabilit că suspecții ar fi pătruns în mașini pe timp de noapte, prin spargerea geamurilor.

Reținerea bărbaților a fost posibilă cu implicarea mascaților din BPDS “Fulger”.

Suma pagubei a fost estimată la 105 000 de lei.

O parte din bunuri au fost recuperate de către polițiști și returnate victimelor.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru #furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Bănuiții sunt cercetați penal în stare de arest.

Mai mulți scoțieni și englezi vor să salveze casele cu acoperișuri din paie din județul Alba. „Nu am văzut nicăieri așa ceva”
Articolul anterior
În Elveția, o femeie a rămas fără permis după ce s-a îmbătat și a făcut scandal într-un bar, chiar dacă nu urcase la volan
Articolul următor