Preşedinţia vine cu explicaţii în cazul refuzului preşedintelui Maia Sandu de a o graţia pe femeia condamnată la 8 ani de închisoare pentru că n-a reuşit să restituie un credit. Potrivit preşedintelui comisiei pentru problemele graţierii persoanelor condamnate, femeia n-a întrunit criteriile necesare pentru a fi scutită de pedeapsă, scrie tvrmoldova.md.
Preşedintele Comisii pentru problemele graţierii, de pe lângă Preşedinţia Republicii Moldova, a anunţat că Natalia Ursachi, mamă 5 copii, din Drochia, este condamnată pentru escrocherie. Femeia a luat un credit pe care nu l-a mai restituit şi, potrivit preşedintelui comisiei de evaluare a cererilor de graţiere, ea nu poate fi graţiată întrucât n-a restituit banii.
ION GUZUN, jurist: „Nu a fost întrunită condiţia recuperării prejudiciului. Asta este o normă impusă de lege pentru care orice persoană care solicită graţierea să aibă toate datoriile stinse faţă de partea vătămată. N-a fost întrunită nici condiţia recunoaşterii vinovăţiei. Dna Ursachi nu şi-a recunoscut vina”.
De asemenea, faptul că Natalia Ursachi este mama a 5 copii, nu reprezintă un argument în favoarea scutirii ei de pedeapsă.
ION GUZUN, jurist: „Dacă vorbim de femeile care sunt deţinute în penitenciarul pentru femei de la Rusca, se află şi alte persoane care au la întreţinere chiar un număr mai mare de copii. Cazul dnei Ursachi nu este unicul, totuşi este regretabil”.
Natalia Ursachi a fost condamnată iniţial la 8 ani de închisoare pentru că nu a restituit un credit de 8 mii de euro. În urma contestării pedepsei, Curtea de Apel Bălţi a redus sancţiunea la 6 ani de închisoare. Femeia creştea singură 5 ani copii, care acum au rămas în grija bunicii.
Potrivit legii, persoanele cărora le-a fost respinsă graţierea, pot face o altă solicitare, după 6 luni de la depunerea primei cereri.