De ce nu mai ninge ca altădată? Semnal de alarmă, dezvăluit de un meteorolog

Directorul Școlii Naționale de Meteorologie din România, Florinela Georgescu, a explicat de ce nu mai sunt ninsori ca odinioară de Crăciun, iar temperaturile sunt tot mai ridicate în această perioadă decât ar fi normal.

Florinela Georgescu menționează că tot ce trăim pe parcursul iernilor, este în context climatic, transmite Realitatea.net.

„Tot ce trăim pe parcursul iernilor este, categoric, în contextul modificărilor climatice. Pe de o parte, temperaturile în creştere pe care le observăm atât pe parcursul sezonului cald, dar şi iarna, pe de altă parte sigur consecinţele acestor temperaturi în creştere, pentru că se amână din ce în ce mai mult perioada primei ninsori, din cauza temperaturilor crescute, precipitaţiile fiind predominant sub formă de ploaie, chiar şi în luna decembrie.

Totul trebuie interpretat într-un context mult mai vast. Când ne uităm la anomaliile de vreme, ne uităm ce se întâmplă pe toată emisfera nordică. Contează foarte mult ce se întâmplă la Pol, vorbim adesea despre celebrul vortex polar, este zona aceea unde ar trebui să rămână cantonată masa de aer cel mai rece pe parcursul lunilor de iarnă, blocat acolo, deasupra Polului, de un brâu de vânturi foarte puternice. 

Aceasta este teoria. Din păcate, ultimii ani ne arată tot mai des că natura vrea să se aşeze pe un nou scenariu, acela în care iernile sunt favorizate perioade în care brâul acela cu vânturi foarte puternice slăbeşte în intensitate şi atunci masa de aer rece avansează foarte mult spre Sud. 

Aceasta înseamnă că în loc să avem o circulaţie, în general, de la Vest la Est, avem tot mai adesea de la Nord la Sud, de la Sud la Nord. Asta înseamnă că sunt zone unde persistă mult un regim cu temperaturi mult mai scăzute.

Am văzut în iernile trecute deasupra Americii de Nord, deasupra Asiei, staţionarea pe durate foarte lungi a maselor de aer foarte rece şi mult extinsă spre Sud. În schimb, spre Europa, tot aşa, avecţii calde, în compensare cu pătrunderile reci din zonele despre care vorbeam. 

Sigur, aceasta este o explicaţie destul de simplistă, fiindcă noi suntem foarte mult influenţaţi, dincolo de ce se întâmplă de la Vest la Est, de ce se întâmplă dinspre Est, pentru că ştim că la Est de noi se întinde o mare zonă de câmpie unde iarna se pot forma mase de aer foarte reci care, în unele condiţii, pot ajunge până în zona ţării noastre. 

De acolo vin la noi episoadele de ger”, a explicat, pentru DC News, Florinela Georgescu.

Găgăuzia are dreptul la autodeterminare dacă Moldova aderă la UE, susține bașcana Evghenia Guțul

Găgăuzia va deveni regiune autodeterminată dacă Moldova aderă la Uniunea Europeană, a declarat bașcana Evghenia Guțul, potrivit oficiosului TASS. Anterior, liderul pro-rus spunea că va face asta doar dacă Moldova se unește cu România, scrie stirileprotv.ro.

Regiunea autonomă Găgăuzia a Moldovei își poate exercita dreptul la autodeterminare dacă Moldova se unește cu România sau aderă la UE, a declarat șeful Găgăuziei, Evghenia Guțul, potrivit TASS.

Nu intenționăm să ne despărțim de Moldova pentru că este țara noastră natală. Constituția spune că Moldova este un stat suveran și neutru. Totuși, dacă Moldova decide să se unească cu România sau să adere la Uniunea Europeană, Regiunea Autonomă Găgăuză își rezervă dreptul la autodeterminarea externă, aceasta este prevăzută de legea cu privire la statutul nostru juridic special”, a menționat ea.

Guţul a mai spus că Găgăuzia nu doreşte o escaladare cu autorităţile de la Chişinău.

Am dori să evităm un astfel de scenariu pentru că vrem pace. Vrem să fim prieteni cu Federația Rusă așa cum am fost de secole și vrem să fim prieteni și cu alte țări. Cu toate acestea, astăzi, Partidul Acțiunii și Solidaritatea (partidul de guvernământ al Moldovei – TASS) încearcă să-i pună pe moldoveni și pe găgăuzi unul împotriva celuilalt, în timp ce suntem o singură națiune Se face totul pentru a incita la discordia etnică”, a mai spus Guțul.

Guțul nu mai vorbește acum de independență. ci de autodeterminare

Guțul amenințase anterior că regiunea Găgăuzia își va declara independența dacă Moldova se unește cu România, astfel încât declarația actuală, de ”rupere” din teritoriul Moldovei și în cazul aderării la UE, vine să ducă la escaladarea tensiunilor.  

Pe de altă parte, bașcana Găgăuziei a vorbit acum despre ”autodeterminare”, adică autoguvernarea, dar cu apartenența la statul moldovean, și nu despre ”independență”, care înseamnă transformarea regiunii într-un alt stat, diferit de cel al Moldovei, din care face parte.

Încă un judecător, vizat în dosarul Laundromat, a scapăt basma curată

Judecătorul Gari Bivol, vizat în dosarul Laundromat, a scapăt basma curată.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, nu a găsit elemente de infracțiune în ceea ce procurorii au numit pronunțare cu bună-ştiinţă a unei hotărîri ilegale. Totuși, unul dintre cei trei judecători a avut o opinie separată, notează Noi.md cu referire la tv8.

Gari Bivol a ales să nu vină la ședință, dar avocatul său susține că se aștepta la o asemenea decizie: „Ne-am așteptat la o asemenea decizie de achitare pentru că nu este componenta de infracțiune. Noi sîntem mulțumiți de sentința respectivă, ce urmează nu cunoaștem”. Sentința poate fi atacată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău. Gari Bivol este în prezent suspendat din funcție, fiind cercetat în alte două dosare penale. Anul trecut, în biroul său și altor trei judecători au fost organizate percheziții într-un dosar de trafic de influență.

Amintim că, anterior, el a fost suspectat că printr-o decizie judecătorească a contribuit la spălarea a 640 de milioane de dolari din cele peste 20 de miliarde, provenite din afacerile ilegale din Rusia. Recent, și fostul judecător Ștefan Niță, acuzat de spălarea a peste 200 de milioane de dolari, prin schema Laundromatului rusesc, a scăpat basma curată. Deși ex-magistratul a fost găsit vinovat, termenul în care acesta putea fi tras la răspundere a expirat încă în 2017. Amintim că în dosarul Laundromat, au fost învinuiți 15 judecători, majoritatea fiind scoși de sub urmărire penală sau achitați. Procurorii susțin că prin sistemul nostru bancar au fost spălare peste 22 miliarde de dolari, bani sustrași din circuitul economic al Rusiei de oligarhi și funcționari corupți.

Rânduri infernale la Institutul Oncologic! Bolnavii de cancer, nevoiți să aștepte luni în șir pentru internare sau consultație

Între 3 și 94 de zile trebuie să aștepte un pacient pentru a beneficia de o consultație sau pentru a fi internat la Institutul Oncologic din Moldova. Datele au fost prezentate de reprezentanții spitalului, care au publicat informația actualizată despre programările pentru spitalizare primară și consultațiile în birourile specialiștilor de profil în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic, scrie unimedia.info.

Potrivit datelor prezentate, pentru internare, cel mai mult trebuie să aștepte pacienții cu tumoare la cap și gât – 94 de zile, iar cel mai puțin stau în rând pacienții de la Gastrologie – 3 zile.

La Centrul Consultativ Diagnostic, cel mai mult au de așteptat persoanele care doresc consultația mamologului – până la 40 de zile, la urolog rândul este de 39 de zile, iar la mamolog – 35 de zile.

Bătaie cu sfârșit sângeros la Nisporeni. Un tânăr a murit, iar altul se zbate între viață și moarte
Articolul anterior
Tradiții neobișnuite de Crăciun, în lume: Țările unde în brazi se pun murături sau alte lucruri ciudate
Articolul următor