Furnizorul central de energie din Moldova, Energocom, a răspuns numeroaselor întrebări ale consumatorilor cu privire la iniţiativa de a trece la sistemul european de contorizare a gazelor naturale şi a explicat de ce acest combustibil ar trebui măsurat în kilowaţi/megawaţi-oră, dar nu aşa cum se procedează acum, în metri cubi, scrie Infotag.
Specialiştii companiei au remarcat că măsurarea gazelor în unităţi energetice este o practică paneuropeană care este folosită în Europa de mult timp şi permite o contabilizare mai precisă a gazelor naturale consumate, întrucât cantitatea acestuia pe metru cub poate varia. Acest factor depinde atât de temperatura gazului natural, cât şi de presiune.
„Schimbarea este necesară, pentru că în trecut Republica Moldova achiziţiona gazele doar din Federaţia Rusă, iar în prezent SA Energocom face un mix de gaze, procurate din diferite surse. Pentru că anterior se punea accent pe unitatea volumetrică, iar acum se iau în calcul şi puterea calorica a gazului, sau şi parametru de calitate. Calitatea poate varia în funcţie de zona de provenienţă”, motivează experţii.
Potrivit lor, platformele operatorilor sistemului de transport din UE utilizează doar unitatea de măsură kWh pentru gaze (când merg în rezerve strategice sau tranzitează prin republică).
Energocom a menţionat că legislaţia moldovenească prevede această unitate de măsură încă din 2019. Până în prezent, cadrul legal nu a fost respectat, deşi operatorii locali de transport măsoară zilnic compoziţia gazelor importate.