De Hramul orașului Orhei, locuitorii au avut parte de gustări gratuite și un concert de zile mari. Invitați surpriză: Pepe și Marcel Pavel

Straie de sărbătoare și-a pus astăzi orașul Orhei, care marchează 468 de ani de la întemeiere, dar și hramul bisericii ”Sfântul Dumitru”. Cu această ocazie, în inima codrilor au curs felicitări și urări de bine, scrie  tv6.md.

Pe parcursul întregii zile, locuitorii și oaspeții Orheiului au participat la mai multe evenimente culturale și de divertisment, iar seara va culmina cu un concert de zile mari și cu multe surprize, promite Primăria localității.

Manifestările dedicate sărbătorii au început de dimineață, cu o liturghie oficiată la Catedrala Sfântul Dumitru, urmată de marșul fanfarei și depuneri de flori, la monumentul domnitorului Vasile Lupu. Ulterior, cei prezenți în Piața care poartă numele voievodului s-au prins într-o horă.

Mai apoi, toată lumea prezentă în centrul orașului a fost binecuvântată de episcopul de Orhei Siluan.

La ceremonie au participat autoritățile locale, deputați ai Partidului ”ȘOR”, reprezentanți ai conducerii formațiunii, dar și oaspeți din România.

Ilan Șor, președintele Partidului ”ȘOR”, a fost și el prezent la eveniment, ce-i drept de la ecran. Acesta le-a spus orheienilor că în această zi se simte la ziua sa de naștere: ”Simt același lucru, deoarece în orașul Orhei m-am afirmat ca om, ca politician, ca manager. Anume în acest oraș mi-am dat cuvântul că nu o să mă las până când nu o să schimb întreaga țară”.

Sărbătoarea a fost dublă pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie și care au fost felicitate de conducerea orașului.

Pe lângă muzică și evenimente festive, cei prezenți în centrul orașului au primit și câte o gustare, oferită gratuit.

Pentru finalul sărbătorii a fost pregătit un show cu focuri de artificii și un concert, cu evoluția artiștilor din țară, dar și din străinătate. Printre ei se numără Formația ”Lume”, Bahota Band, Tarmis și Moldovlasca. Unul dintre participanți, interpretul român Smiley a anunțat că din cauza stării de sănătate nu va putea evolua în cadrul concertului.

Conducerea orașului a anunțat că în locul acestuia, pe scenă vor ieși artiști nu mai puțin cunoscuți și populari. Aceștia din urmă rămân însă o surpriză pentru public. De sfântul Dumitru, își sărbătoresc hramul mai multe localități, printre care Ceadâr Lunga, Vulcănești, Orhei, Anenii Noi sau Cantemir.

Tot aseară pe scena din Orhei urmau să evolueze renumiții interpreți din România Pepe și Marcel Pavel.

Franța, pentru a opta oară în sferturile de finală ale Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Franței a învins reprezentativa similară a Poloniei, scor 3-1 (1-0), duminică, și s-a calificat în sferturile de finală a Cupei Mondiale din Qatar, scrie jurnal.md.

Este pentru a opta oară în istorie când ”Cocoșul Galic” a atins această fază a competiției, iar statistica este de partea sa.

Istoria arată că francezii se descurcă foarte bine atunci când ajung în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Au ajuns în această fază de șapte ori, iar de cinci ori s-au impus.

Există și excepția ediției din 1982, când Franța a ajuns direct în semifinale, după ce a trecut de cele două faze ale grupelor, așa cum era formatul respectiv.

Victoriile Franței din ”sferturi”, de la Cupa Mondială:

CM 1958: Franța – Irlanda de Nord 4-0. (Franța, locul 3)

CM 1986: Franța – Brazilia 1-1, 4-3 pen. (Franța, locul 3)

CM 1998: Franța – Italia 1-1, 4-3 pen. (Franța, campioană)

CM 2006: Franța – Brazilia 1-0. (Franța, vicecampioană)

CM 2018: Franța – Uruguay 2-0. (Franța, campioană)

Înfrângerile Franței din ”sferturile” Cupei Mondiale:

CM 1938: Franța – Italia 1-3. Italienii câștigau titlul

CM 2014: Franța – Germania 0-1. Nemții câștigau titlul.

Așadar, de fiecare dată când Franța își câștigă duelul din sferturile de finală ale Cupei Cupei Mondiale termină competiția pe podium.

În schimb, ambele formații care au reușit să o elimine pe Franța în ”sferturi”, Italia și Germania, au cucerit, apoi, trofeul Cupei Mondiale, în edițiile respective.

FMI, gata să crească asistența pentru a ajuta Republica Moldova să depășească ”cea mai severă criză energetică din istoria sa”

Fondul Monetar Internațional (FMI) rămâne deschis colaborării cu Republica Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea celei mai „severe crize energetice din existența sa”, a dat asigurări Kristalina Georgieva, directoarea generală a FMI, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu, care întreprinde o vizită la Washington.

Președinția transmite că Maia Sandu a menționat, în cadrul discuției, importanța cooperării cu FMI pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Ziarul Național.

Maia Sandu a subliniat că în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie.

La fel, e nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie.

Tot la Washington, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Michael McCaul, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-americane și sprijinul oferit de partenerii din Statele Unite pentru agenda noastră de reforme.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru adoptarea de către Congresul SUA, în aprilie 2022, a unei rezoluții prin care este reafirmat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și parcursul democratic al Republicii Moldova. La fel, ea a apreciat decizia SUA de a trece pe lista de sancțiuni nouă persoane și 12 entități pentru acte grave de corupție, prejudicierea averii statului și promovarea influenței Rusiei în republica noastră. Lidera de la Chișinău a subliniat că asemenea acțiuni ne ajută să continuăm efortul de eradicare a corupției și de consolidare a instituțiilor statului.

Șefa statului a mai menționat că R.Moldova mizează și mai departe pe sprijinul Statelor Unite în realizarea reformelor, inclusiv în procesul de aderare la UE a republicii. De asemenea, Republica Moldova are nevoie de susținere pentru asigurarea independenței energetice.

Ion Paladi și Paula Seling au lansat un nou colind superb: „La mulți ani de sărbători!”

Interpretul de muzică populară, Ion Paladi și artista de peste Prut, Paula Seling, au lansat un nou colind superb, „La mulți ani de sărbători”.

„Decembrie este luna colindelor, iar Ion Paladi și Paula Seling v-au pregătit cea mai frumoasă surpriză în preajma sărbătorilor de Crăciun”, se arată în descrierea videoclipului.

Cei doi interpreți sunt acompaniați de Orchestra „Lăutarii”. Muzica colindului este compusă de Ion Paladi și Corneliu Botgros, iar versurile au fost scrise de Mariana Honceru. 

Videoclipul a fost filmat „într-un cadru de poveste” atât în România, cât și în Republica Moldova.

Ce spune legea despre termoizolarea fațadei locuinței
Articolul anterior
Luptătorii moldoveni ne fac mândri din nou! Au cucerit patru medalii la Dracula Open G-2
Articolul următor