De la 1 ianuarie, angajații își vor plăti ei înșiși asigurarea obligatorie de asistenţă medicală

Modul de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală de către persoanele angajate va fi schimbat de la 1 ianuarie 2021, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină. Aceasta va fi plătită integral de angajat, în schimb angajatorul îşi va asuma responsabilitatea pentru achitarea integrală a contribuţiei la fondul de pensii.

,,Modificările efectuate în legislaţia privind sistemul de asigurări medicale şi sociale au drept scop comasarea contribuţiilor de asigurări sociale la nivel de angajator, ceea ce va permite repartizarea poverii fiscale între angajator şi angajat.

Astfel, dacă până acum angajatul plătea 6% din salariu pentru fondul de pensii şi 4,5% pentru asigurarea medicală, ceea ce constituia în total 10,5%, din 1 ianuarie 2021 salariatul va achita doar asigurarea medicală în totalitate, adică 9% din venit.

Modificările sus-menţionate vor contribui la simplificarea procedurii de calcul şi achitare a contribuţiilor respective pentru angajator şi la optimizarea procesului de administrare a plăţilor”, anunță CNAM.

,,Cât priveşte impactul modificărilor asupra persoanelor asigurate angajate, suma plăţilor suportate se va diminua cu 1,5%”, se mai arată în comunicat.

Șase cadre medicale au avut reacții adverse minore în a treia zi de vaccinare anti-Covid din România
Articolul anterior
Cercetători: Peste 60% dintre cazurile de coronavirus nu apar in bilanțurile zilnice
Articolul următor
Alte articole interesante