De la 1 iunie vor fi eliminate aproape toate restricțiile, spune Igor Dodon

Riscul apariției unor focare de coronavirus încă există, ceea ce ar putea pune în pericol sistemul medical al țării. De la 1 iunie vor fi eliminate toate restricțiile, cu excepția adunărilor în masă și a grădinițelor, a declarat Igor Dodon.

separator

Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei ediții special a emisiunii „Дело принципа” de la postul de televiziune Accent TV, scrie aif.md.

„Acum în Moldova sunt peste 6.000 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care, la etapa actuală, 3.400 – 3.500 sunt cazuri active, adică oameni care sunt acum bolnavi. 1.500 – 2.000 s-au vindecat, au fost externați din spital, dar 3.500 sunt bolnavi acum. Am pregătit întregul sistem pentru a nu avea concomitent 4.500 – 5.000 persoane, dar noi suntem deja la nivelul de 3.500. Imaginați-vă că, Doamne ferește, un focar și avem 400-500 de cazuri în fiecare zi, vom umple toate spitalele în 3-4 zile. Ce urmează? Să întoarcem toate restricțiile? Dar ele nu vor avea un efect imediat, deoarece există o perioadă de incubație. De aceea, noi am scos restricțiile pe etape”, a explicat Igor Dodon.

Igor Dodon a menționat că valul din ultimele zile se explică anume prin restricțiile ridicate anterior.

,,Noi înțelegeam cu toții că va exista un astfel de efect, dar am prognozat că vor fi până la 4-5 mii, iar sistemul nostru medical va fi capabil să reziste. Iar dacă vom trece de 5500 – 6000? Dacă am fi eliminat toate restricțiile dintr-o dată? Imaginați-vă că 6-7 mii ar fi umplut toate spitalele, un colaps al sistemului medical și gata”, a spus șeful statului.

Dodon a fost de acord că piețele și instituțiile de alimentație publică trebuie să activeze, dar nu trebuie de deschis totul imediat, a menționat el, căci de altfel nu vom putea evita apariția unor cazuri noi.

„De aceea vom ridica toate aceste restricții treptat. Sper foarte mult că, cel mai probabil pe 1 iunie, vom anula toate aceste restricții, cu excepția activităților care implică mai mult de 50 de persoane, este de înțeles de ce, cu excepția grădinițelor, pentru că, doamne ferește, este vorba despre copii. Cu școala am decis că procesul de învățămînt va începe în septembrie. Restul restricțiilor vor fi înlăturate, dar desigur cu respectarea condițiilor înaintate de medicii noștri”, a spus Igor Dodon, potrivit www.noi.md.

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

Detecție exactă a anticorpilor pentru COVID-19 la Alfa Diagnostica
Articolul anterior
Mary Kay® a donat aproape 10 milioane de dolari în lupta împotriva Covid-19 în întreaga lume
Articolul următor