De la 1 noiembrie, moldovenii cu cetățenie română ar putea călători fără vize în SUA

România va intra foarte curând în Spațiul Schengen, iar negocierile pentru că românii să între în Statele Unite ale Americii fără viza sunt pe ultima…milă. Veștile bune vin chiar de la comisarul responsabil pentru migrație, afaceri interne și cetățenie al Uniunii Europene, Dimitris Avramopoulos, aflat la București, la reuniunea ministerială UE – SUA a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne, anunță europafm.ro.

separator

România așteaptă de 8 ani să între în Spațiul de liberă circulație, dar Franța și Olanda s-au opus eliminării controalelor la granițele României cu alte state membre Schengen, mai ales din cauza corupției și a încălcării statului de drept.

Acum, comisarul responsabil pentru migrație, afaceri interne și cetățenie al Uniunii Europene, Dimitris Avramopoulos, spune că până la sfârșitul mandatului actualei Comisii Europene, adică până la 31 octombrie, România ar putea intră în sfârșit, în Schengen.

„Deși acest aspect nu face parte din discuțiile noastre, aș vrea să transmit un mesaj clar prietenilor noștri români că foarte curând România va deveni membră a spațiului Schengen. Fiind responsabil din punct de vedere politic pentru această, am lucrat îndeaproape cu autoritățile române. România a îndeplinit toate obligațiile. Mai sunt câteva aspecte, mai ales tehnice, dar și practice. Nu suntem foarte departe de această zi. (…) Suntem foarte aproape. Nu e o chestiune de timp, ci de a îndeplini toate detaliile rămase. (…) Același lucru este valabil și pentru Bulgaria și pentru Croația”.

Comisarul European vine cu o veste bună și pentru românii care călătoresc în Statele Unite.

„În ceea ce privește Visa Waiver, lucrăm la acest aspect și am stabilit o cooperare cu SUA. Cred că nu este departe ziua în care vom realiza acest lucru”.

În ciuda parteneriatului strategic pe care îl au cu Statele Unite, românii au rămas printre puținii europeni care au nevoie de vize pentru a intră în SUA. Recent, Uniunea Europeană a avertizat Statele Unite că dacă nu renunta la această restricție, atunci și americanii ar putea avea nevoie pentru a călători în blocul comunitar.

alte Articole interesante