De la 1 septembrie, în liceele din țară vor putea preda doar profesorii cu diplomă de master

Potrivit noilor modificări, din data de 1 septembrie 2018, cadrele didactice din învățământul liceal din țara noastră trebuie să dețină obligatoriu studii superioare de master. Aceste prevederi se conțin în Codul Educației și vor intra în vigoare la data de 1 septembrie 2018.

separator

Astfel, cerințele minime de calificare pentru ocuparea funcțiilor didactice în învăţămîntul liceal sunt deţinerea unei calificări în domeniu de cel puţin nivelul 7 ISCED – studii superioare de master, precum şi promovarea modulului psihopedagogic. O altă noutate care intră în vigoare în anul de studii 2018-2019, conform Codului Educației, este și faptul că statul va asigura condiţii de formare şi dezvoltare a competenţelor de comunicare în limbile engleză, franceză şi rusă în toate instituţiile publice de învăţământ general. De asemenea, din 1 septembrie 2019, se vor desface contractele individuale de muncă cu profesorii care predau în universităţile din Moldova şi care nu au titlu de doctor. Potrivit articolului, 132, alineat 3 din Codul Educaţiei, pentru ocuparea unei funcţii ştiinţifico-didactice în învăţământul superior este necesară deţinerea unei calificări de nivelul 8 ISCED – studii superioare de doctorat. Constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face de către rectorul instituţiei şi este adusă la cunoştinţă persoanei respective în termen de cel mult 5 zile lucrătoare.

Sursa

Noi detalii despre acrobata căzută de la înălțime în timpul spectacolului de la Arena Chișinău

O acrobată de origine ucraineană, în vârstă de 24 de ani, a căzut de la înălțime în timpul spectacolului „Aladdin și poveștile celor 1001 de nopți”, la Arena Chișinău, scrie Moldova1

Tânăra a fost transportată imediat la Institutul de Medicină Urgentă pentru îngrijiri medicale. Organizatorii susțin că accidentul s-a produs din cauza factorului uman și, cel mai probabil, va fi calificat drept incident la locul de muncă.

Potrivit organizatorilor, incidentul s-a produs la mijlocul spectacolului și nu are legătură cu vreo defecțiune a echipamentului utilizat.

La fața locului au intervenit medicii de pe ambulanță pentru acordarea primului ajutor. Ulterior acrobata a fost transportată la Institutul de Medicină Urgentă. Solicitată de Moldova 1, purtătoarea de cuvânt a instituției, Dorina Arsene a declarat că tânăra este conștientă și este supusă investigațiilor. După incident a avut loc o pauză tehnică, iar spectacolul a continuat.

„Ea era conștientă, adică înțelegea ce se întâmplă. Partenerul ei a scăpat-o în timpul executării elementului acrobatic. Nu e vorba despre o defecțiune a echipamentului, este vorba de o înălțime de circa trei metri”, a precizat Artur Suhih. Organizatorul a precizat că, din spusele medicilor, tânăra nu are leziuni interne, nici la cap, i-au fost afectate doar picioarele.

Potrivit poliției, pe caz a fost inițiată o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele producerii incidentului.

Sergiu Mocanu este pilotul avionului care a aterizat forțat la Hâncești. Ce s-a întâmplat?

Un avion de mici dimensiuni a fost nevoit să aterizeze de urgență pe un câmp din apropierea orașului Hâncești.

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că a fost informată telefonic despre acest incident și că, în urma procedurilor standard, Biroul de Investigare al Accidentelor și Incidentelor în Transporturi va demara o anchetă.

Pilotul avionului era Sergiu Mocanu, care a declarat pentru Moldova 1 că a pierdut tracțiunea și a fost nevoit să aterizeze de urgență într-un câmp.

Pilotul avionului, Sergiu Mocanu, a spus pentru Moldova1, că imediat a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă care a venit pentru a le oferi ajutor. La bord era și un pasager, însă nimeni nu a avut de suferit.

„Ieri, în preajmă localității Hâncești, am pierdut tractiunea la avion. Eu eram la manșa avionului, am pierdut tracțiunea, am căutat un câmp unde să aterizez și am aterizat în câmp. Acum deja o să lucreze o comisie care o să analizeze problema din ce cauză s-a întâmplat defectul. O aterizare de urgență este un exercițiu pe care piloții îl fac permanent pentru că zburăm cu avioane și tehnica este tehnică”, a declarat Mocanu.

O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol la Arena Chișinău

O acrobată în vârstă de 24 de ani a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol, la Arena Chișinău.

Potrivit Poliției, incidentul s-a produs în această seară în jurul orei 18:00. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a organizatorilor, aceștia au informat că motivul incidentului ar fi factorul uman.

Tânăra a fost preluată imediat de un echipaj medical și transportată la spital pentru îngrijiri.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Află cum să alegi rujul perfect în dependență de nuanța tenului și culoarea părului
Articolul anterior
Ce fel de mamă ești în funcție de zodie
Articolul următor