De sâmbătă, 25 iunie, vor putea fi achiziționate noile abonamentele pentru călătoria cu transportul public

De sâmbătă, 25 iunie, noile abonamentele pentru călătoria cu transportul public, vor putea fi procurate. Despre aceasta a anunțat edilul Capitalei, Ion Ceban, pe rețelele de socializare.

Unde și când vor putea fi cumpărate noile abonamente pentru călătoria cu transportul publicFoto: Ion Ceban

Potrivit informațiilor, abonamentele vor diminua prețul biletelor, în funcție de numărul călătoriilor și durata abonamentului, transmite stiri.md.

Abonamentul este valabil în troleibuz sau autobuz în capitală, inclusiv în suburbii.

Din 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală, inclusiv în suburbii, va constitui 6 lei. 

 • Prețul unui abonament lunar va constitui – 234 de lei, 
 • Un abonament pentru trei luni va costa – 594 de lei, 
 • Un abonament de șase luni – 972 de lei. 

În cazul unui abonament lunar, două călătorii pe zi vor costa câte 3,9 lei, atât în troleibuz, cât și în autobuz. 

Două călătorii zilnice cu abonamentul pentru jumătate de an, vor costa 2,6 lei fiecare, iar dacă numărul de călătorii crește până la șase pe zi, atunci prețul unei călătorii va scădea sub doi lei. 

De tarife preferențiale sau de călătorii gratuite vor beneficia mai multe categorii de persoane. 

Este vorba despre: 

 ⁃ elevi, studenți, pensionari pentru limita de vârstă, angajați în sistemul educației, capii ai familiilor monoparentale și familiilor cu mulți copii, care vor beneficia de facilități la procurarea abonamentelor.

Conform legislației în vigoare, categoriile de persoane care beneficiază de călătorii gratuite sunt:

 1. copiii cu vârsta de până la șapte ani;
 2. elevii claselor 1-4;
 3. pensionarii pentru limita de vârstă;
 4. persoanele cu dizabilități;
 5. funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră);
 6. carabinierii care se află în deplasări de serviciu;
 7. membrii gărzii populare înregistrați în municipiul Chișinău (care se deplasează în interes de serviciu cu insignă, legitimație și cu purtarea brasardei);
 8. cetățenii decorați cu distincția de stat ”Ordinul Republicii”, Eroii Uniuniunii Socialiste, persoane decorate cu odinele ”Slava” de trei grade;
 9. veteranii de război și persoanele cu diferite grade de invaliditate;
 10. cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău;
 11. angajații Inspectoratului Ecologic de Stat;
 12. colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali;
 13. aleșii locali;
 14. persoanele supuse represiunilor politice;
 15. ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.

Totodată, persoanele din categoriile de la nr.3 la nr.15  vor călători gratuit în transportul public, la prezentarea documentelor care fac dovada statutului lor (legitimații), până la 3 luni, timp în care se va elabora și aproba Regulamentul cu privire la emiterea și distribuirea abonamentelor de călătorie.

Unde vor fi emise abonamentele în funcție de categoria de beneficiar:

• Călătorii generali, studenții și elevii claselor 5-12 vor procura abonamentele pentru călătorie la punctele de vânzare din rețeaua „Moldpresa” și la parcurile de troleibuze și autobuze.

Pentru a beneficia de facilități, studenții și elevii vor prezenta carnetul de student/elev.

De menționat, că abonamentele pentru elevi și studenți vor fi tipărite și emise începând cu luna august, fiind valabile de la începutul anului de studii 2022-2023.

• Elevilor claselor 1-4 li se vor elibera abonamente anuale în cadrul instituțiilor de învățământ în care studiază.

• Personalul din domeniul medical – la Direcția Generală Asistenţă Medicală și Socială (DGAMS);

• Personalul din domeniul învățământului – la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS);

• Copiii din familii monoparentale – la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC);

• Familii cu mulți copii (3 și mai mulți copii minori) – la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC);

• Persoane cu dizabilități – la Direcția Generală Asistență Medicală și Socială (DGAMS);

• Agenți economici (în baza comenzii prealabile) – la Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC).

Costul abonamentelor în funcție de categoria de călători și perioada de valabilitate a documentului de călătorie:

Călători generali:

• 234 lei -1 lună

• 594 lei – 3 luni

• 972 lei – 6 luni

Elevi:

• 117 lei – 1 lună

• 297 lei – 3 luni

• 486 lei  – 6 luni

Studenți:

• 164 lei – 1 lună

• 416 lei – 3 luni

• 680 lei – 6 luni

Personal din domeniul învățământului:

• 164 lei – 1 lună

• 416 lei – 1 lună

• 680 lei – 6 luni

Personal din domeniul medical:

• 164 lei – 1 lună

• 416 lei – 3 luni

• 680 lei – 6 luni

Capi de familii monoparentale:

• 140 lei – 1 lună

• 356 lei – 3 luni

• 583 lei – 6 luni

Familii cu mulți copii:

• 117 lei – 1 lună

• 297 lei – 3 luni

• 486 lei – 6 luni

Agenți economici:

• 235 lei – 1 lună

• 594 lei – 3 luni

• 972 lei – 6 luni

 • 1/6Unde și când vor putea fi cumpărate noile abonamente pentru călătoria cu transportul public
Unde și când vor putea fi cumpărate noile abonamente pentru călătoria cu transportul public
Unde și când vor putea fi cumpărate noile abonamente pentru călătoria cu transportul public
Unde și când vor putea fi cumpărate noile abonamente pentru călătoria cu transportul public
Unde și când vor putea fi cumpărate noile abonamente pentru călătoria cu transportul public
Unde și când vor putea fi cumpărate noile abonamente pentru călătoria cu transportul public

O matematiciană ucraineană a primit prestigioasa Medalie Fields

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor. Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești. Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska.

Matematiciana ucraineană Maryna Viazovska a fost desemnată marți ca fiind unul dintre cei patru laureați ai prestigioasei Medalii Fields, care este adesea descrisă ca fiind Premiul Nobel pentru matematică.

Uniunea Matematică Internațională a declarat că Viazovska, care deține catedra de teoria numerelor la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, a fost onorată pentru munca sa privind cea mai densă împachetare a sferelor identice în opt dimensiuni.

Viazovska a declarat că atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie a schimbat profund viața ei și a tuturor ucrainenilor. Când a început războiul nu m-am putut gândi la nimic altceva, inclusiv la matematică”, a spus ea, adăugând că predarea i-a oferit totuși un oarecare răgaz.

Când sunt în fața clasei, trebuie să uit de orice altceva pentru că trebuie să fiu foarte concentrată, a spus Viazovska. Acest lucru m-a făcut să uit de frica și durerea din interiorul meu.

Alți câștigători ai Medaliei Fields

Ceilalți câștigători au fost matematicianul francez Hugo Duminil-Copin de la Universitatea din Geneva, matematicianul american de origine coreeană June Huh de la Princeton și matematicianul britanic James Maynard de la Universitatea din Oxford.Medalia Fields este acordată la fiecare patru ani matematicienilor cu vârsta sub 40 de ani.

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor, care trebuia să aibă loc inițial în Rusia anul acesta, dar care a fost mutat la Helsinki. Războiul barbar pe care Rusia continuă să îl ducă împotriva Ucrainei arată în mod clar că nicio altă alternativă nu era fezabilă, a declarat președintele Uniunii Matematice Internaționale, Carlos E. Kenig.

Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești.

Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska. În acest moment, ucrainenii dau cel mai mare preț pentru convingerile noastre și pentru libertatea noastră”.

sursa

Franța donează Republicii Moldova ambulanțe în cadrul mecanismului european de protecție civilă

Assistance Publique – Hôpitaux de Paris a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova trei ambulanțe recondiționate. Un anunț în acest sens a fost făcut de reprezentanții Ambasadei Franței în R. Moldova, care au menționat faptul că Franța continuă să ofere sprijin umanitar R. Moldova.

Potrivit misiunii diplomatice, operațiunea, organizată de Centrul de criză și sprijin al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe, s-a desfășurat în cadrul mecanismului european de protecție civilă.

„(…) Franța continuă să ofere sprijin umanitar, financiar și economic autorităților și populației R. Moldova”, anunță misiunea diplomatică într-o notă informativă.

La începutul lunii mai, la Fondation Merieux din Franța a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova un lot de medicamente pentru a asigura tratamentul pacienților refugiați din Ucraina.

Proteste în Italia. Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii

Străzile Romei s-au umplut de sute de taximetriști care au intrat în grevă de 48 de ore împotriva iminentei ordonanțe privind concurența.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777415

Noua politică implică oficial eliminarea barierelor din calea concurenței, extinderea pieței și sprijinirea întreprinderilor mici. Aparent, concurența va îmbunătăți calitatea serviciilor și va scădea prețurile. 

Cu sprijinul guvernului italian, Uber și alte servicii similare, care au fost suprimate de cele vechi din 2019, se vor integra în sfârșit. Înainte de a începe să funcționeze Uber, un taxi în Europa era în mod tradițional un serviciu costisitor și complicat. Ca orice altă industrie generatoare de venituri, au existat teritorii, acțiuni, mafie.

Serviciile online au creat o adevărată revoluție – au simplificat foarte mult procesul de angajare și au automatizat complet atât furnizarea de servicii, cât și procesul de găsire a mașinilor pentru clienți, făcând procedura transparentă.

Tehnic vorbind, aproape oricine are un permis de conducere poate obține un loc de muncă. Numărul taximetriștilor va crește, costul serviciilor va scădea la nivelul transportului public. De asta se tem șoferii de taxi.

Acum, în Italia, „taxiul” fără permisiunea specială din partea autorităților este strict interzis și se pedepsește cu o amendă de la 500 la 800 EUR. În țară funcționează atât taxiuri private, cât și taxiuri oficiale.

În medie, în majoritatea orașelor italiene plata este de aproximativ 10 EUR pentru o călătorie de 3 kilometri, în Zurich – 20 EUR, în Nisa – 15 EUR.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777413
Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777412

sursa

Fiul lui Ștefan Bănică Jr. are o iubită superbă. Au atras toate privirile la un eveniment la care s-au afișat împreună
Articolul anterior
Beyonce provoacă revoluție în SUA și în întreaga lume. Oamenii demisionează pe-un cap
Articolul următor