Decizie importantă în lupta cu violența digitală față de copii

Materialele care promovează abuzul sexual asupra copiilor vor fi eliminate din Telegram. Platforma de mesagerie a anunțat că va colabora cu Internet Watch Foundation (IWF) pentru a bloca astfel de conținut. Decizia reprezintă un pas important în lupta cu violența digitală față de minori, întrucât în trecut, compania fondată de Pavel Durov a refuzat să intervină, scrie nm.md.

IWF este o organizație internațională care luptă împotriva conținutului legat de violența asupra copiilor. În trecut, Telegram a refuzat în mod repetat să colaboreze cu această organizație și să implementeze instrumentele oferite de IWF pentru blocarea imaginilor de abuz sexual asupra minorilor.

Reprezentanții IWF au descris decizia Telegram de a elimina conținutul care redă abuzuri sexuale contra copiilor drept un „moment de cotitură”, dar au subliniat că este doar primul pas pe un „drum lung” de schimbări necesare pentru platformă.

Potrivit unui studiu realizat în februarie 2024 de Kosa Media, o sursă media specializată în combaterea violenței de toate formele față de copii și femei, Telegram găzduiește un vast ecosistem de distribuire a pornografiei infantile, prin intermediul boturilor și canalelor care oferă conținut ilegal la prețuri mici. Deși Telegram blochează zilnic mii de astfel de conturi, ele reapar rapid. Infrastructura platformei, cum ar fi numerele anonime și achizițiile în criptomonedă, facilitează activitatea infractorilor.

Investigația dezvăluie cum infractorii atrag adolescenți prin grooming online, obținând materiale intime prin manipulare și șantaj. Mai mult, boturile și chaturile anonime de pe Telegram sunt folosite atât pentru vânzarea directă, cât și pentru promovarea acestor materiale.

Deși Telegram declară că moderează conținutul, criticii subliniază lipsa unor măsuri preventive eficiente. Organizațiile pentru protecția copiilor consideră platforma un mediu propice pentru infractori, evidențiind necesitatea unor acțiuni mai ferme pentru a combate fenomenul.

***
Potrivit unui ghid elaborat de UNICEF în colaborare cu Asociația „La Strada” din Republica Moldova, violența digitală față de copii reprezintă o încălcare a drepturilor omului, care are drept rezultat suferințe atât fizice, cât și sexuale, dar și psihologice.

În același timp, un material ce reprezintă abuz sexual asupra copiilor este un conținut care poate reprezenta:
– imagini cu unul sau mai mulți copii (sub 18 ani) care sunt implicați în activități sexuale explicite, reale sau simulate;
– imagini ale organelor genitale ale unui copil (sub 18 ani);
– material cu copii antrenați să pozeze complet sau parțial goi;
– filme de animație sau imagini care prezintă acte sexuale cu copii și care simulează violența reală.

De asemenea, transmisiunea în direct (live streaming) cu conținut sexual care implică un copil ar fi difuzarea în timp real a conținutului sexual sau erotic pe internet. Aceasta înseamnă că un copil este expus sau implicat în acte sexuale sau erotice la televizor în direct, vizionat de telespectatori în timp real sau înregistrat pentru vizionare ulterioară. Este important să rețineți că este ilegal ca un copil să participe la „videoclipuri live” care conține conținut sexual sau să vizioneze sau să înregistreze astfel de transmisiuni live.

Statistici îngrijorătoare 

Studiile arată că:

– 7 din 10 copii sunt expuși la conținut sexual online

– fiecare al doilea copil spune că cineva pe care nu-l cunoaște i-a cerut să trimită imagini sexuale măcar o dată

– 4 din 10 adolescenți de 12-17 ani au trimis imagini cu caracter sexual explicit

– fiecare al treilea adolescent cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani care au trimis imagini sexuale au fost în curând șantajați

Unde puteți beneficia de ajutor, dacă sunteți din Republica Moldova

În cazul în care sunteți minor sau părintele unui minor care a fost victima violenței digitale, puteți cere ajutor și beneficia de consultanță accesând următoarele resurse:

0 8008 8008 – telefonul de Încredere pentru Femei și Fete
www.siguronline.md
www.stopncii.org

Prințul Harry și Meghan Markle primesc victimele incendiilor din California, în casa lor din Montecito. Ducii de Sussex ar putea fi și ei evacuați din cauza flăcărilor

Prințul Harry și Meghan Markle locuiesc, de aproximativ cinci ani, în Montecito, de când au decis să se retragă din Familia Regală a Marii Britanii. La scurt timp după ce statul California a fost cuprins de flăcări, ducii de Sussex au decis să primească victimele, în propria locuință, deși ar putea fi și ei evacuați, scrie protv.ro.

Din cauza incendiilor din California, care continuă să izbucnească necontrolat, Meghan și Harry ar putea fi nevoiți să plece din casa din Montecito, împreună cu cei doi copii ai lor. Zona în care ducii de Sussex locuiesc este considerată zonă cu „risc ridicat de incendiu”, fiind în vigoare avertismente de întrerupere a curentului electric.

Meghan și Harry primesc, în casa lor, victimele incendiilor din California
Meghan Markle și prințul Harry au anunțat că vin în sprijinul persoanelor afectate de incendiile din California și au decis să găzduiască, o perioadă, persoanele care au nevoie de adăpost.

Două cărți despre tradițiile și meșteșugurile populare vor fi lansate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Vineri, 17 ianuarie, ora 13:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită în Sala Nunții, unde vor fi lansate două noutăți editoriale, semnate de angajații instituției. Prima se intitulează „Muzeul și meșterii populari: salvgardarea tradiției meșteșugărești”, autori – Petru Vicol, director general MNEIN, și Elena Cojocari, directoare adjunctă MNEIN.

Lucrarea se deschide cu o retrospectivă analitică a rezultatelor colaborării dintre muzeu și meșterii populari, de la fondare până în prezent. Urmează prezentarea biografiilor și creațiilor a 65 de membri ai Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, participanți activi la târgurile organizate de MNEIN. Ediția e bogat ilustrată cu imagini ale lucrărilor de artă populară și artizanat, cu instantanee de la evenimente culturale. Volumul are menirea de a promova creatorii care continuă, în prezent, o parte din meșteșugurile tradiționale.

O altă lucrare e semnată de Andrei Prohin, secretar științific la aceeași instituție: „Calendarul tradițiilor populare pentru copii”. Lucrarea include informații succinte despre sărbătorile calendaristice și alte tradiții populare, publicate anterior în paginile revistei pentru copii „Alunelul”. Textele sunt însoțite de ilustrații hazlii, realizate de graficianul Alex Dimitrov.Ambele volume au apărut la Editura Lexon-Prim, partenerul lansării, cu susținerea financiară a Ministerului Culturii. Vor lua cuvântul: Marcel Lutic, (etnograf, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova, mun. Iași), Varvara Buzilă (dr., conf. univ., șefa secției Etnografie, MNEIN), Eduard Potînga, (director al Editurii „LEXON-PRIM” SRL), autorii ambelor cărți și alți doritori.Vă așteptăm cu drag!mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Rețea de trafic de persoane, destructurată de oamenii legii: Trei persoane au fost arestate

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane a INI, sub conducerea Procuraturii Generale au destructurat o rețea de trafic de persoane. Trei persoane au fost arestate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au stabilit că, începând cu anul 2021 și până în prezent, membrii grupului criminal organizat au recrutat cetățeni din Republica Moldova, care dețin permis de conducere, în scopul exploatării acestora în calitate de transportatori ai refugiaților din țări, precum Siria, Afganistan, Irak, Bangladesh și India.

La fiecare cursă, șoferii transportau aproximativ 30 – 45 de migranți, fiecare achitând organizatorilor între 5000 și 7000 de euro.

Bărbații riscă închisoare de la 10 la 20 ani.

O femeie din Strășeni, condamnată la 15 ani de pușcărie pentru că și-a înjunghiat concubinul
Articolul anterior
Când începe și cât va dura vacanța de iarnă a elevilor
Articolul următor