Declarațiile de avere ale membrilor Guvernului Chicu vor fi verificate de ANI

Dacă vor fi descoperite bănuieli rezonabile de încălcare a legislației, ANI va iniția proceduri de control a averii sau cauze contravenționale pe numele celor vizați.

În perioada 16 – 21 august 2021, prin sistemul e-Integritate au fost repartizate spre verificare declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2020 ale membrilor Guvernului precedent, ale șefilor autorităților administrative centrale și instituțiilor publice, care sunt monitorizate de Cancelaria de Stat. Dacă vor fi descoperite bănuieli rezonabile de încălcare a legislației, Inspectoratul de Integritate al ANI va iniția proceduri de control a averii sau cauze contravenționale pe numele celor vizați, scrie deschide.md.

Doi miniștri, un președinte de raion și un primar din raionul Edineț au declarat la ANI câte un conflict de interese. Subiecții au respectat legislația în vigoare, s-au abținut de la luarea deciziilor, până la recepționarea soluțiilor de la inspectorii de integritate. În toate aceste cazuri, în termen de până la trei zile, inspectorii de integritate au analizat situațiile declarate și au furnizat câte o soluție pentru rezolvarea acestora.

Un director de întreprindere municipală din Căușeni ar putea fi amendat pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale. Pe numele acestuia s-a pornit o cauză contravențională. Un consilier din Consiliul local Taraclia de Salcie din raionul Cahul a primit o amendă de 1500 de lei  pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

În perioada vizată, inspectorii de integritate au inițiat patru controale, un control pe avere și trei proceduri de control pe posibile conflicte de interese. În controlul averii este vizat un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Edineț, iar în investigațiile privind admiterea conflictelor de interese figurează un membru al Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat, un fost administrator al unei întreprinderi municipale din raionul Drochia și un funcționar public din cadrul Primăriei Edineț.

Totodată, au fost constatate și cinci încălcări ale legislației speciale a ANI. Astfel, doi primari din raioanele Soroca și Strășeni au admis câte un conflict de interese, iar un președinte de raion și un primar din raionul Orhei s-au aflat în incompatibilitate de funcție.

Juriștii ANI au apărat actele de constatare în zece ședințe de judecată. Reprezentanții ANI au organizat o instruire pentru membrii Asociației Obștesti ”Părinți Solidari” și au acordat  119 de consultații telefonice, dintre care 15 apeluri la Linia instituțională de informare.

Doi copii răniţi într-un accident la Străşeni
Articolul anterior
Talibanii nu acceptă prelungirea evacuărilor de pe aeroportul din Kabul după 31 august
Articolul următor