Deja de 15 ani, o moldoveancă stabilită în Italia îi ajută pe copiii din țara noastră să obțină proteze gratuite

De 15 ani, Silvia Zaharia îi ajută pe copiii moldoveni să obțină proteze gratuite în Italia. A plecat acolo acum 20 de ani, cu gândul să facă o viață mai bună familiei sale, dar între timp a reușit să reclădească viețile multor copii.

separator
O fetiță din Moldova, pe nume Sabina, s-a născut fără o parte a brațului stâng și a crescut într-o societate nepregătită să o accepte. Părinții săi, gata să scoată din buzunar până și ultimul bănuț, au bătut la zeci de uși că să o ajute. ”Am fost la centru nostru de protezare, ni s-a spus ce aveți atâtea bani că să schimbați mâna în fiecare an. Am plecat total dezamăgită”, spune mama fetiței.

Ușa li s-a deschis după ce au urmărit la Pro TV o știre despre doi băieți care au fost protezati în Italia, datorită unei moldovence. Așa că au sunat la redacție și au primit datele ei de contact. ,,Dintr-un om străîn, doamna Silvia a ajuns membru al familiei noastre. Am spus că este îngerul nostru pe pământ, prin intermediul ei, copilul nostru este fericit”, spune mama fetei.

Drumul către fericirea altora nu a fost deloc ușor. Cu 20 de ani în urmă, Silvia Zaharia, care lucra că asistență medicală, a înțeles că nu mai poate continuă în Moldova, și-a lăsat halatul alb și a plecat. Ajunsă în Italia, a citit într-un ziar istoria unui băiețel rămas fără picioare pentru că a vrut să salveze un cocostârc și a decis că trebuie să-l ajute. ,,Toată ziua l-am căutat, l-am găsit spre seară în reanimare. Mi-l amintesc învelit cu un cersaf ud, nu puteau să-i scadă febra de 40 de grade.”

,,Așa ceva nu se uită, a fosta cum 12 ani, în luna august. Am deschis ochii și am văzut-o plângând. Spun, cine sunteți. M-a frapat că un om străin plângea că o mama.” Durerea adolescentului, sportiv de performanță pe atunci, a determinat-o să-și pună ambiția în mișcare. Timp de mai bine de un an a căutat proteze, că să-l pună pe picioare. Le-a găsit tot în Italia, la un centru de protezare sponsorizat de campionul de Formulă 1, Alessandro Zanardi, rămas în scaun cu rotile după un accident.

”Nu o să uit momentul când l-am petrecut la aeroport, se ținea doar de brațul meu, a mers pe picioarele lui.” Acum Ștefan este stabilit în Italia. Se mândrește cu o soție frumoasă, un copil minunat, dar și cu faptul că este triplu campion mondial la power lifting.

 

Peste 40 de copii protezati și în jur de 35 de femei vindecate de cancer, sunt nu doar cifre, sunt oamenii povestea cărora moldoveancă o deapănă în continuare. De 12 ani Silvia Zaharia nu știe ce înseamnă cuvântul “nu” sau “nu se poate”. ”La un moment dat îți dai seama că nu mai poți refuză pe nimeni. Ești conștient că soarta persoanei date depinde de ține.”

Iar răsplată pentru ea sunt visurile împlinite ale celor pe care îi ajută. Cu mâinile crăpate de muncă și gândul mereu la oamenii pentru care a clădit o viață normală, Silvia Zaharia este o lecție despre perseverență și despre cum se fac minuni.

Reportaj realizat de Pro TV Chișinău

Dezastru! O „mare de plastic” a fost descoperită în Caraibe
Articolul anterior
Incendiu. Flăcări uriașe în sectorul Râșcani al Capitalei
Articolul următor
Alte articole interesante