Delfinii sunt pe cale de dispariție în Marea Neagră, din cauza oamenilor!

Delfinii dispar din Marea Neagră, din cauza oamenilor. Dacă în 1950 erau aproximativ 2 milioane de exemplare, acum, în 2019, specialiştii estimează că mai sunt doar 400.000.

separator
Poluarea, pescarii, dar şi turiştii contribuie la distrugerea speciei. Specialiştii avertizează că, dacă nu devenim mai responsabili, nu vom mai zări delfini în mare.

Doar la finalul lunii august au eşuat cinci delfini. Cei mai mulţi mor din cauza poluării şi a plaselor de pescuit.

”În Marea Neagră, dacă trendul economic evoluează exploziv este posibil să nu mai găsim prea multă vreme delfini, decât în larg şi în zonele costiere”, declară Adrian Bâlbă, director delfinariu Constanța.

O organizaţie non-guvernamentala din Constantă a început să numere delfinii rămaşi cu ajutorul unor nave. Voluntarii atrag atenţia şi asupra activităţilor turistice care pot afecta viaţa delfinilor.

Marian Paiu, Mare Nostrum: ”Ideea asta de dolphinwaching, sunt mai multe căi pe care aceştia îi pot influenţa în rău pe delfeni. 1 la mână – dacă se apropie cu viteza vă daţi seama că îi pot lovi. Dacă se apropie pentru a face poze, atunci agasează grupul, atunci e posibil să despartă mamele de pui şi în cazul acesta un pui nu va mai putea să revină la grup şi va muri în cele din urmă de foame”.

Şi hrănirea delfinilor poate dăuna pentru că animalele îşi pot schimba comportamentul şi vor aştepta să primească mâncare din bărci.

În ultimii ani, mai multe ţări riverane Marii Negre şi Mediteranei au făcut un pact pentru protejarea biodiversităţii şi a delfinilor. Recent, şi România a făcut un pas. Parlamentul a modificat legea privind pescuitul la calcan în Marea Neagră şi a aprobat folosirea plaselor monofilament în locul celor textile pentru că delfinii care se încurcă în ele să le poată rupe. În acest an, 38 de delfini au eşuat pe litoralul românesc, scrie stirileprotv.ro.

Un microbuz s-a răsturnat la Soroca

Un microbuz Mercedes-Benz s-a răsturnat în această dimineață pe traseul R-7, între localitățile Rublenița și Șolcani din raionul Soroca, scrie subiectulzilei.md.

Oamenii legii au stabilit preliminar că șoferul de 62 de ani a pierdut controlul volanului din cauza condițiilor climaterice și s-a răsturnat.

În urma accidentului nu au fost raportate victime sau persoane traumatizate, ne-a spus ofițerul de presă al IP Soroca, Svetlana Talpă.

Șoferul a fost testat alcoolscopic și nu era în stare de ebrietate.

Alte circumstanțe sunt în curs de investigare.

A vrut să-și omoare soția doar pentru că aceasta și-a dorit divorțul. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Ialoveni

Cu contribuția procurorilor din cadrul Procuraturii raionului Ialoveni, a fost posibilă condamnarea unui bărbat de 43 de ani, învinuit tentativă de omor intenționat a unui membru de familie (art.27, art.145 alin.(2) lit.a) lit.e1) din Codul penal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În context, prin sentința recent pronunțată de Judecătoria Hâncești, sediul Ialoveni, bărbatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii și condamnat la închisoare pe un termen de 15 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.

Instanța a mai dispus încasarea din contul inculpatului în beneficiul părții vătămate a sumei de peste 700 000 lei în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune.

Potrivit învinuirii înaintate de către acuzatorii de stat de la Ialoveni, în luna iunie 2024, inculpatul, aflându-se la domiciliu împreună cu soția sa, din motiv că femeia ar fi depus cerere de desfacere a căsătoriei, i-a aplicat acesteia multiple lovituri cu o bâtă din lemn, peste diferite părți ale corpului. Inculpatul a închis preventiv ferestrele, pentru a se asigura că strigătele victimei nu vor fi auzite de vecini. Ulterior, bărbatul a înjunghiat femeia în zona gâtului cu un cuțit.

Inculpatul nu și-a dus intenția de omor până la capăt, căci victima a reușit să fugă în stradă și să solicite ajutor.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Procuratura îndeamnă victimele violenței domestice să semnaleze forțelor de ordine situațiile în care sunt abuzate fizic sau psihic, pentru a se interveni într-un stadiu timpuriu și a se evita consecințele ireversibile.

Călătorii mai rapide și mai confortabile în perioada sărbătorilor

Pe parcursul săptămânii precedente, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, dl Trofimov Andrei de comun cu conducerea SPF AIC a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanții Serviciului Vamal și al Î.S. Aeroportul Internațional Chișinău, în contextul asigurării și facilitării călătoriilor în perioada sărbătorilor de iarnă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Agenda discuțiilor a inclus o serie de subiecte legate de optimizarea traficului de pasageri pe durata sărbătorilor de iarnă, fiind analizată facilitarea traversării frontierei, suplinirea numărului de polițiști de frontieră pentru fluidizarea traficului de călători la frontiera aeriană, introducerea unei linii speciale, Familylane pentru familii și grupuri mari care va permite traversarea într-un timp mai scurt. 

De asemenea, este important de menționat că orarul de iarnă este planificat de companiile aeriene în așa mod încât să satisfacă cererea mărită în această perioadă de sărbători.

ecomandările Poliției de Frontieră pentru o călătorie plăcută:

– Verifică orarul zborurilor https://airport.md/passenger/online-panel și actele necesare înainte de a porni spre aeroport;
– Ajunge cu cel puțin trei ore înainte de ora de îmbarcare;
– Urmează instrucțiunile polițiștilor de frontieră și a personalului aeroportuar.

Poliția de Frontieră îți urează călătorie plăcută!

Moldoveanul Alex Mațaev se iubește cu fiica omului politic român Liviu Dragnea. Cei doi locuiesc în Los Angeles
Articolul anterior
Preotul Maxim Melinti: ,,Necurăţia trupească” a femeii nu este şi nici nu poate fi un impediment de a intra în biserică
Articolul următor