Deputatul Mihai Popșoi: Condamnăm acțiunile ce pun în pericol suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Mihai Popșoi, condamnă apelurile de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk.

Popșoi: Condamnăm acțiunile ce pun în pericol suveranitatea UcraineiFoto: deschide.md

Declarația politicianului vine în contextul în care, confruntările militare între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi s-au intensificat, prin încălcarea armistiţiului din regiunile menționate, transmite deschide.md.

Parlamentarul condamnă acțiunile ce pun în pericol suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, își reiterează sprijinul pentru statul vecin și susține că orice divergențe trebuie rezolvate prin metode pașnice.

„Condamnăm acțiunile de astăzi ce pun în pericol suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Amenințările cu forța și utilizarea forței este ilegală conform dreptului internațional. 

Reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei. (…) Apelăm la calm. Orice divergențe trebuie rezolvate prin dialog și metode pașnice. Condamnăm apelurile de recunoaștere a independenței regiunilor secesioniste și de introducere a trupelor în teritorii străine”, a transmis Popșoi pe Twitter. 

De menționat că, confruntările militare între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi s-au intensificat în ultimele 48 de ore, prin încălcarea armistiţiului din regiunile Lugansk şi Doneţk. 

Liderii regiunilor separatiste din estul Ucrainei au ordonat o mobilizare militară generală, acţiune care are loc pe fondul unei creşteri a violenţelor în regiunea devastată de război, de care Occidentul se teme că ar putea fi folosită ca pretext pentru o invazie din partea Rusiei.

Între timp, NATO a anunțat că-și închide biroul de la Kiev, iar armata Ucrainei a anunțat primii soldați morți în estul țării. De cealaltă parte, regiunea rusă Rostov, la graniță cu Ucraina, a declarat stare de urgenţă din cauza afluxului de refugiaţi din regiunile separatiste din estul Ucrainei, care au ordonat evacuarea civililor.

Săptămâna aceasta, Duma de Stat a Rusiei a adoptat o rezoluție în care îi cere președintelui Vladimir Putin recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. 

Kremlinul a reacționat, anunțând că Vladimir Putin consideră că proiectul Dumei de Stat privind recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk nu este în conformitate cu Acordul de la Minsk.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Zelenski cere încetarea imediată a focului în partea de est a Ucrainei
Articolul anterior
Telefonul lui Gigi Becali sună fără întrerupere după ce a donat 450.000 de euro într-o săptămână. Milionarul se teme să nu fie răpit
Articolul următor