ipiccy_image2938-1

Crește alarmant numărul îmbolnăvirilor de gripă! Unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 28.11.2022- 04.12.2022 (săptămâna 48/2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o creștere cu 14,8% în comparație cu săptămâna precedentă și o creștere cu 70,1% în comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent (săptămâna 48/2021) și a constituit 369,32 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 9961 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 66,1%.

Pe parcursul săptămânii 48/2022, au fost înregistrate 44 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău — 18, Bălți — 6 și Fălești — 7, Briceni — 5, Edineț — 3, Sîngerei — 2 și cîte un caz în Glodeni, Ocnița și Orhei).

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10 – 04.12.2022, săptămânile 40/2022-48/2022) au fost înregistrate, în total: 75 cazuri gripă; 62953 cazuri — IACRS; 3279 cazuri — SARI.

În prezent, continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. Din numărul total de doze disponibile au fost utilizate 70,9%.

Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupele de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor, etc. Dacă faceți parte din grupele de risc, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccin antigripal gratuit.

Menționăm că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Totodată, ANSP recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglolerate, etc)  și vaccinarea antigripală.

Așa arată copiii supermodelului Heidi Klum și ai cântărețului Seal

S-au logodit în decembrie 2004 și s-au căsătorit în mai 2005. Iar la moment cuplul are trei copii împreună. Înainte de a se căsători au fost împreună timp de 9 ani . Cântărețul a adoptat-o și pe fiica pe care top-modelul german o are dintr-o relație anterioară cu Flavio Briatore.

Helen Samuel, în vârstă de 15 ani, dorește să devină model ca și mama sa. Helen consideră că Seal este adevăratul său tată.

Lou Samuel, în vârstă de 10 ani, este adorată de toți, fiind mezina.

Henry și Johan Samuel. Fiii lor au 13 și 14 ani. Sunt aproape mereu împreună, având aceleași interese. Băieții sunt energici și iubesc sportul.

După 9 ani de căsnicie Seal și Heidi s-au despărțit. Cu câțiva ani mai târziu Heidi s-a căsătorit a treia oară.Copiii locuiesc împreună cu mama lor. Tatăl îi vizitează periodic, dar nu o face prea des din cauza programului său foarte încărcat.

Maia Sandu, premiată de un ONG american alături de Zelenski și alți oficiali

Președinta țării, Maia Sandu, a primit premiul pentru democrație „Madeleine K. Albright”, oferit de către Institutul Național pentru Democrație din Statele Unite, scrie realitatea.md.

Acest premiu a fost acordat șefei țării noastre alături de președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și prim-ministra Lituaniei, Ingrida Simonyte.

Premiul le-a fost acordat conducătorilor acestor țări „datorită eforturile lor în promovarea și protejarea democrației în țările lor și în regiune”.

Amintim că șefa statului efectuează în aceste zile o nouă vizită de lucru în SUA, unde are planificate întrevederi cu oficiali americani.

În cadrul vizitei de lucru, Maia Sandu a avut întrevderi cu administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), Samantha Power, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, și directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

De asemenea, Maia Sandu a mai avut întrevederi și cu membrul Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Michael McCaul.

Președinta țării, Maia Sandu, a avut o întrevedere și cu cetățenii din diaspora.

Maia Sandu rostit și un discurs la Conferința Internațională Anticorupție 2022 de la Washington.