”Desenează monștri pe pereții unui subsol”. Povestea emoționantă a ultimului copil ucrainean rămas într-un sat de lângă Harkov

În Kutuzivka, o localitate de lângă Harkov, mai sunt doar 50 de locuitori în urma invaziei ruse. Timofi Seidov este singurul copil rămas. Chiar și după ce localitatea a fost eliberată de ucraineni, oamenii nu mai au case în care să locuiască, așa că stau în subsoluri.

Timofi are opt ani și cea mai mare parte din timp și-o petrece la o măsuță slab iluminată, într-un colț al subsolului de 200 de metri pătrați pe care îl împarte cu alte 23 de persoane, printre care mama, mătușa și bunica lui, scrie The Guardian, citat de digi24.ro.

Cu toții stau în subsolul aflat sub ruinele unei grădinițe și ale unui centru medical cu două etaje din Kutuzivka încă de la începutul invaziei.

Subteranul e plin de vechituri, saltele, scaune, borcane cu murături, pungi la plastic cu haine.

Copilul desenează, iar în desenele lui cel mai des apar tancuri și monștri dintr-un video pe care l-a văzut pe Youtube înainte de război. Câteodată desenează scene mai vesele, cu soare, case și curcubeie. Lângă el, băiețelul are o figurină Spiderman, câteva cărți de joc și câteva creioane. Din 30 aprilie, Timofi nu a mai văzut niciun copil.   

Luptele din jurul localității Kutuzivka au fost dure. Mai aproape de Rusia decât orice alt oraș mare ucrainean, Harkov a fost o țintă cheie pentru Vladimir Putin, iar acest teritoriu era considerat strategic. Înainte de război, în Kutuzivka erau 1.500 de oameni. Astăzi, acolo au rămas mai puțin de 50.

Rușii au ocupat satul în 18 martie, iar două săptămâni mai târziu au fost forțați să se retragă. În urma lor au rămas veste de protecție, căști, pansamente, farfurii – unele cu mâncare. Totul arată graba cu care au fost împinși înapoi din zonă de forțele ucrainene.

Oamenii rămași în subsoluri se tem însă că rușii s-ar putea întoarce la fel de repede cum au fugit. Încă mai aud în urechi zgomotele bombardamentelor, pe care le simt încă puternice și aproape.

Mama lui Timofi, Rita, spune că nu se gândește niciodată la ziua de mâine. „Mă gândesc doar să supraviețuiesc”, afirmă ea.

Înainte de război picta, dar din 24 februarie nu a mai făcut asta. „Vreau să uit, să nu mă mai gândesc niciodată la asta, la război. Oricum nu am materialele aici, dar nu vreau să pictez despre asta. Timofi este calm acum, dar în timpul luptelor era îngrozit”.

Subsolul are patru camere fără uși. Pe fiecare dintre ele este un calendar, cu zilele lunii trecute tăiate. 

„Este important să ne amintim de cât timp suntem aici jos și să știm că nu va dura pentru totdeauna”, spun oamenii.

Unii analiști occidentali sugerează că bătălia pentru Harkov s-a încheiat. În Kutuzivka oamenii își amintesc momentul în care au aflat că soldații ucraineni au eliberat zona. Prima care i-a văzut a fost Alla, bucătăreasa. S-a întors rapid în subsol să le dea și celorlalți vestea: „Am auzit niște tancuri trecând, am văzut soldați ucraineni”, a strigat ea. „Mi-au făcut semn să cobor. Am strigat: glorie Ucraina.”, a continuat femeia

„Nu știm însă ce urmează”, a adăugat mama lui Timofi.

Eurovision 2023 Moldova: Zece artiști, calificați în etapa finală a concursului național

Zece interpreți continuă lupta pentru un bilet la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2023 (ESC). Finaliștii au fost selectați sâmbătă, 28 ianuarie, în urma audițiilor live, relatează Moldova1.

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 2. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 3. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 4. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 5. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 6. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 7. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 8. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 9. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 10. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 1. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 1. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 1. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 1. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 1. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 1. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 1. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 1. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 1. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)
Captură video/M1
Sursa: Captură video/M1

Membrii juriului au fost:

 • Viola Julea, interpretă, dirijor de cor;
 • Ion Chiorpec, șef Radio Moldova Muzical;
 • Vasile Advahov, conducător artistic al Orchestrei Fraților Advahov, Artist al Poporului;
 • Liviu Știrbu, compozitor, Artist al Poporului;
 • Crudu Daniela, jurnalistă Moldova 1.

Participanții urmează să evolueze în Finala Națională din 4 martie, cu un show complet, care va include conceptul coregrafic și costumele scenice. Concurentul sau formația care va acumula cel mai mare punctaj, ne va reprezenta țara la Liverpool, unde se va desfășura Etapa Internațională a concursului muzical Eurovision Song Contest 2023.

Republica Moldova participă la Concursul Internațional Eurovision Song Contest din anul 2005, clasându-se pe locul șase cu piesa „Bunica bate toba” în interpretarea trupei Zdob și Zdub. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul trei, cu piesa „Hey Mamma”.

Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.

Grav accident în raionul Anenii Noi. Un autocar cu pasageri s-a răsturnat

Un autocar de pe ruta Chișinău-Odessa, cu 21 de pasageri la bord, a derapat de pe carosabil și s-a răsturnat. Accidentul s-a produs în această seară, în jurul orei 17:30, pe traseul care traversează localitatea Troița Nouă, raionul Anenii Noi.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Preliminar, potrivit poliției, accidentul a acut loc din cauza condițiilor meteo.

Victime nu sunt, iar șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

La moment polițiștii se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Un autocar cu moldoveni s-a răsturnat în România. Cel puțin trei persoane au fost rănite

Un autocar în care se aflau opt persoane din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Accidentul a avut loc astăzi după-amiază, în condițiile în care în nordul județului Galați viscolește puternic, iar șoferii, în special cei de pe vehicule mari sau transport persoane, au fost sfătuiți să nu plece la drum, scrie presa română.

Autocarul în care se aflau opt cetățeni din Republica Moldova a derapat și s-a răsturnat pe DE 581, la Berheci. În urma incidentului, cel puțin trei persoane au fost rănite.

Potrivit cadrelor medicale aflate la fața locului, răniții se află în stare stabilă. La locul incidentului au acționat o autospecială a ISU Galați, echipajul de descarcerare și echipajul SMURD tip B de la Detașamentul de Pompieri Tecuci.

Nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova este în continuare stabil
Articolul anterior
VIDEO! Ucrainenii au aruncat în aer un vehicul al armatei ruse încărcat cu rachete termobarice
Articolul următor