Designerul Diana Voevuțki, marcată de accidentul din Capitală. Durerea care i-a răscolit sufletul

Groaznicul accident produs acum câteva zile în centrul municipiului Chișinău a șocat publicul. Doi bărbați tineri, taximetristul și pasagerul său, nu au mai ajuns la soțiile și copiii lor în acea seară, din cauza unui șofer împătimit de viteză și raliuri. În aceste momente grele, toată durerea este îndreptată către soțiile victimelor și copiii care nu-și vor mai vedea tații.

separator

Ecoul groaznicului accident a trezit rană adâncă din inima Dianei Voevuțki. Designera a vorbit anterior despre faptul că a rămas văduvă tânără după ce primul ei soț a decedat într-un accident de mașină. Acum, împrejurările au făcut-o să-și deschidă sufletul într-o postare copleșitoare împărtășită cu prietenii săi virtuali, dezvăluind istoria vieții sale.

,,Citesc știrile despre accidentul cumplit de acum două zile, și, tot mai mult, mă gîndesc că cei ce au plecat- sunt plecați. Nu mai putem face nimic pentru ei, din păcate. Dar cine se gîndește la cei rămași? Apropiați? Copii? Soție?..

Auzisem că șoferul avea credite, familie- pe umerii cui ele rămân? Pentru că în justiția din R. Moldova eu nu cred. De 13 ani nu cred..

..Era 6 ianuarie, ajun de Crăciun pe rit vechi. Eu pregătisem ceva deserturi și, cu Bogdan, de 10 luni pe picioare, îmi așteptam soțul de la muncă. Era designer de mobilă și interior, și plecase în afara orașului, în Anenii-Noi, la un obiect. Urma să mergem în ospeție, și îl tot sunam nerăbdătoare, dar el îmi respingea într-una apelurile.

Până la urmă, mi-a răspuns o voce necunoscută de bărbat. Mi-a zis “Boris nu mai este. A murit”- și a închis..

..Am început să râd în isterie, Bogdan mă privea speriat. Nu am crezut. Nu am crezut nici când m-au sunat prietenii, nici când au dat toți buzna în apartament, și nici când cei veniți vorbeau în șoaptă, privindu-mă. Nu am crezut. Doar când mi-au adus telefonul și verigheta celui care acum câteva ore încă era soțul meu, am înțeles că nu mai e.. în urmă unui accident cumplit, a pierdut în fața morții. A murit doar el, șoferul s-a ales cu câteva zgârâieturi.. Avea doar 28 ani și o viață întreagă înainte…

Cana de pe masă mai păstra căldura degetelor omului care, fără voia lui, mă lăsase singură. Singură!!! Cui? Nici nu știam..

..În toată gălăgia din casă, îmi auzeam doar bătăile din tâmple. Mă durea. Totul. Priveam la ușă de la balcon ca la o scăpare. Scăpare de durere, neputință și.. singurătate. N-am găsit curaj, nu. N-am putut să fac acest pas. Sau.. a avut el grijă să nu îl fac..

Eu cred că puțini dintre voi își imaginează ce simte o femeie, rămasă fără bani, fără umăr bărbătesc și fără o susținere alături. Cu un copil care îl caută pe tatăl său în mulțime, și privește cu o invidie vădită la alți tați. Și ce simte o mamă care nu poate oferi toate astea. Când rămâne cu datorii, probleme nerezolvate, și din răsputeri încearcă să ascundă lacrimile de copiii săi. Ca ei să creadă că nu e pierdut totul. Și că viața.. e minunată. Fără tata, da, dar viață continuă.

Ah, și ce spuneam eu de dreptate? Dacă tot vă pare puțin ce am povestit mai sus, vă spun că femeia trece și prin “farmecul” unui sistem judiciar. Dă nas în nas cu omul care i-a spart în cioburi viața, suportă umilința de a explica ce și cum simte, repetă de zeci de ori povestea și o tot trece prin ea. Iar și iar. Până ajunge să o recite că pe o poezie învățată pe de rost..

Eu abia la judecată am aflat ce e aia aroganță. Eu, fetiță de 23 ani, cu ochii pustiiți de amar, cu un copil în brațe, cerșeam dreptate. Cazul meu se plimba din instanță în instanță, am demonstrat (da, demonstrat! ) că am suferit un prejudiciu moral pentru că am rămas văduvă și că copilul meu e orfan de tată. Până la urmă, “ucigasul” unui om nici măcar nu s-a obosit să mă întrebe cum trăiesc. M-a învinuit în instanță că vreau să mă îmbogățesc pe seama lui. Că el are doi copii minori și nu are bani să îmi întrețină și copilul meu..

A primit 3 ani. Cu suspendare. De la compania de asigurări- o mașină nou-nouță. Eu pe hârtie- 108 mii lei și o soartă distrusă. Banii așa și au rămas pe hârtie, viața mea- adunată din ce a mai rămas..

Istoria asta nu este doar despre mine. E despre mulți alți oameni care au rămas cu o dreptate făcută doar pe hârtie. Dar și despre sistemul care nu îți oferă nimic. NIMIC. Un nimic mare și gras. Pe care îl bagi în buzunar, și mergi mai departe, descurcându-te cu forțele proprii.

P.S. Eroul principal, cel plin de aere, care la scurt timp după ce a curmat viața unui om în accident și l-a lăsat să zacă în iarbă, posta fotografii cu berea și țigara în mână, făcându-l pe șmecherul. Are în jur de 40-42 de ani. Dacă îl cunoaște cineva, transmiteți-i că Dumnezeu pe toate le așează la timpul lor conform faptelor noastre. Și bune, și rele…”, povestește Diana Voevuțki, pe pagina sa de facebook.

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

Începând de mâine, este interzisă vânzarea țigărilor mentolate în Moldova
Articolul anterior
Un bărbat a sfârșit tragic pe un șantier de construcție din sectorul Buiucani. Cine este victima?
Articolul următor