Despre lacunele sistemului educațional din țară, în viziunea unui profesor care activează în Moldova

Un profesor din Moldova a dezvăluit, într-o postare pe facebook, detalii îngrijorătoare despre sistemul de învățământ din țară. În opinia dascălului, activitatea profesorilor nu mai este centrată spre creșterea nivelului de educatie al elevului, întrucât ei, profesorii, sunt impuși să elaboreze diverse ,,hârtii” și rapoarte, în loc să se apropie mai mult de necesitățile reale ale copiilor.

separator

Iată ce dezvăluiri a făcut dascălul în mediul virtual:

„Aceasta este istoria mea. Despre viața mea. Despre profesia mea de dascăl. Aș putea să scriu frumos, ordonat și cât se poate de corect gramatical, însă n-am niciun chef și mi-e atât de lehamite. Avem un sistem de învățământ mai mult decât putred. Eu pentru asta am învățat atât? Pentru asta am vrut să devin profesor? Pentru asta am cumpărat cărți? De la-nceput am dat tot școlii. N-am oprit nimic. Şi tinerețea şi cunoștințele şi sufletul, toate le-am dat. Ce mai vreţi? M-am săturat ca zilnic să simt presiune că trebuie să dau anumite hârtii. Așa nu se mai poate. Ce cunoștințe vor avea elevii? La începutul anului de studiu doamnă Ministru al Educației, Monica Babuc, v-ați grăbit să ne explicați cât de ridicat e nivelul de învățământ în Moldova și cât de bune sunt noile reforme, dar ați uitat să ne spuneți că în Moldova școlile au ajuns un dezastru. Doar hârtii, hârtii, hârtii. Dați un Ordin pe țară ca toate instituțiile de învățământ să se numească „Hârtie”. Noi nu mai avem timp să ne ocupăm de copii. Suntem obosiți. Situația e la limită. Ne-ați mințit. Eu vreau să-mi îndeplinesc sarcinile cu iubire. Eu sunt profesor, nu secretar sau contabil. În școli toată lumea se teme: Elevii au frică de profesori. Profesorii se tem de directori, directorii se tem de inspectori. Și îți pierzi toată bucuria. Acestea sunt reforme? La adunări ți se spune de pe acum că prin octombrie o să fie controale. Doamne ferește! O să vedeți ce o să pățiți. Mâine să văd planificările, mâine să văd catalogul îndeplinit, mâine să tapați la calculator orarul vostru, mâine să dați evaluările inițiale, dar nimeni nu vrea ca mâine să coboare în sufletul copiilor și să-i învețe ceva frumos? Iar dacă nu te supui încă poți fi hărțuit. Elevii sunt descurajați, deoarece nu primesc ceea ce așteaptă cu adevărat. Într-un fel ne batem joc de timpul lor. Sistemul e paralizat. Trăim în țara șefilor. Numai la noi poți auzi: Bagă de seamă – Asta a spus, şeful, nu comentăm. Şi, înțeleg că noi, de fapt, le-am permis anumitor persoane să distrugă dragostea noastră față de școală. Ce fel de elevi creștem, lume? În învăţământ este nevoie de oameni bine pregătiţi, oameni dispuşi să-şi facă treaba, să-i captiveze pe copii nu doar să se prezinte la şcoală pentru că altfel nu-şi pot lua salariul. Educația nu este o afacere. Drama noastră e în școli. Este ușor să dai Ordine dintr-un birou de ministru, dar este la fel de corect să vii să predai măcar o zi la o școală și să vezi ce se-ntâmplă acolo. Un profesor, om de rând, își numără bănuții pentru xerox și pâine, iar voi plătiți mai mult de atât numai pentru micul dejun. Sunteți mare „ministru” – noi tot vă întrebăm de Educație, de salarii, dumneavoastră ne dați hârtii.
Am scris pe Facebook, deoarece dacă încerci să iai legătura cu cineva dintr-o instituție de stat. Variante posibile sunt două, prima: Nu răspunde nimeni, a doua: „Doamna are întrunire”. Aceasta este realitatea din țara noastră. Profesorii sunt priviți de către directori, șefii de direcție și Minister ca niște jucării. Și ce mă doare cel mai mult e că nimic nu se schimbă. Aș dori de data aceasta să fiu auzit. Copiii de azi sunt cetățenii de mâine.”

Basil Rimidado, profesor, Republica Moldova

Bătaie în sectorul Ciocana! Polițiștii au evacuat mașinile parcate ilegal

Sâmbătă, 4 februarie, mai mulți șoferi s-au avertizat pe Facebook. Iar spre seară ar fi avut loc și o bătaie pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana, municipiul Chișinău.

De dimineață, se zvonea pe rețelele sociale că polițiștii Inspectoratului Național pentru Securitate Publică (INSP) evacuează mașinile parcate neregulamentar, inclusiv cele din cartiere. Locatarii au întrebat de un anumit echipaj de poliție dacă pot parca în curtea blocului în care trăiesc, au primit răspuns afirmativ, însă câteva minute mai târziu, alt echipaj de poliție le-au evacuat mașinile.

Unii șoferi aveau pornit motorul, iar evacuatorul le-a ridicat oricum mașinile și le-au transportat spre parcarea de la Trușeni, transmite www.realitatea.md, conform martorilor oculari.

De asemenea, sunt plângeri pe birocrație. Odată ajunși la centru unde sunt întocmite procesele verbale, pentru a-și putea lua mașina de la parcare, este nevoie să fie dispobil anume acel echipaj de poliție care le-a evacuat mașina. Aici șoferii s-au arătat nedumiriți, pentru că dacă echipajul de poliție se află la vreo misiune, or ziua de muncă s-a încheiat, șoferul este nevoit să revină într-o altă zi, asta în timp ce parcarea timp de 24 de ore îl costă, în medie, până la 500 de lei (adăugat la serviciile evacuatorului și amenda contravențională primită).

Nervii șoferilor cu siguranță au fost puși la încercare, în contextul în care se cunoaște că în Chișinău nu sunt suficiente locuri de parcare disponibile nici fără plată, nici cu plată.

Spre exemplu, în sectorul Ciocana, a avut loc o bătaie. Martorii spun că un șofer care a parcat neregulamentar pe bulevardul Mircea cel Bătrân ar fi împins șoferul de evacuator. Cel din urmă ar fi căzut jos.

Sute de ruși intră în SUA prin Mexic și cer azil

Potrivit datelor oficiale, în 2021, circa 21.620 de imigranți din Federația Rusă au putut găsi azil în Statele Unite. Cetățenii Rusiei și Georgiei spun că au plecat din cauza războiului și a sancțiunilor economice.

Россияне на границе с США и Мексики

Sute de emigranți din Rusia, Georgia, China și alte țări se deplasează spre SUA prin granița dintre SUA și Mexic și solicită azil. Acești oameni i-au înlocuit pe emigranții din America Centrală și de Sud cărora li s-a interzis intrarea în Statele Unite, potrivit New York Post.

„Mulți oameni din Rusia, mulți georgieni, chinezi”, a declarat Fernando Quiroz, șeful Coaliției Umanitare AZ-CA, care ajută familiile și indivizii.

Din octombrie anul trecut, peste 80.000 de migranți au intrat în Statele Unite prin orașul Yuma. Acest oraș din Arizona a devenit al treilea cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei după El Paso și Del Rio din Texas.

Potrivit serviciilor guvernamentale mexicane, numărul rușilor care au venit în țară după invazia pe scară largă a trupelor rusești în Ucraina s-a dublat.

Россияне едут в США через Мексику

Cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Georgiei le-au spus reporterilor lângă zidul ridicat la graniţa din Arizona că şi-au părăsit ţările din cauza războiului şi a sancţiunilor economice.

„Am venit prin Mexic pentru că nu avem vize pentru a rămâne în SUA. Avem vize pentru Mexic, am zburat în Mexico City și apoi am ajuns la graniță”, a explicat unul dintre ruși.

Peruvenii încearcă, de asemenea, să fugă în SUA, invocând inflația istorică, iar mulți chinezi s-au mutat de mult în Occident pentru a scăpa de realitățile regimului comunist.

Россияне едут в США через Мексику
Приграничная территория в Аризоне

15 femei s-au bătut într-un avion pentru un scaun. Imaginile video au ajuns pe internet

Un zbor spre Brazilia s-a transformat în haos, după ce a izbucnit o ceartă masivă între 15 femei care s-au „palmuit” una pe cealaltă, s-au tras de păr și au țipat furioase.

В драке на борту самолета приняли участие 15 женщин / фото REUTERS

Potrivit Daily Mail, „lupta” a avut loc în timpul unui zbor Gol Airlines din El Salvador la Sao Paulo. Una dintre participantele la ,,bătălie” a rămas fără topul pe care îl purta și a fost nevoită să-și acopere sânii cu mâinile.

Cearta a apărut între două familii după ce o mamă a întrebat un pasager dacă poate schimba locul cu copilul ei cu nevoi speciale. După ce a fost refuzată, femeia a început o ceartă, care a inclus și restul pasagerilor. Membrii echipajului au fost în epicentrul confruntării, pentru că au încercat să le oprească pe femei.

Lupta a avut loc înainte de decolare, așa că toți participanții la luptă au reușit să aterizeze în regulă. Zborul însă a fost în întârziere din cauza conflictului. Video:

Măști hidratante pentru ten, din ingrediente de toamnă
Articolul anterior
Oribil! Vezi ce a descoperit un moldovean în carnea cumpărată de la Piața Centrală
Articolul următor