Destinații de vis și gazde ospitaliere la pensiunile din rezervația Orheiul Vechi – locația Festivalului DescOperă!

Săptămâna trecută, redacția noastră a primit o invitație specială: să devenim Ambasadorii Festivalului DescOperă – unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est, care va avea loc în sânul naturii în perioada 14 – 16 iunie 2019. Pentru al patrulea an consecutiv, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi va găzdui festivalul inedit susținut de către artiști renumiți din țară și oaspeți celebri sosiți din străinătate.

separator

Câțiva jurnaliști și influenceri din Moldova, echipați ca la carte cu aparate foto, camere de luat vederi și carnete de notițe, au pornit dis-de-dimineața într-o călătorie de poveste, în inima Orheiului Vechi. De fiecare dată, peisajul mioritic amplasat în valea râului Răut, are un farmec aparte care te ademenește și te uimește prin frumusețea și diversitatea naturii.

Prima destinație: Casa din Luncă, Trebujeni

Amplasată la marginea satului Trebujeni, agro-pensiunea Casa din Luncă este o casă tipic moldovenească, unde sunt conservate elementele culturii tradiționale. Fiecare obiect are povestea sa și se integrează într-un concept istoric realizat într-o manieră extrem de personală, creativă și educativă.

Oaspeții pot savura gastronomia moldovenească în incinta restaurantului spațios, care are o capacitate de 100 persoane.

Împreună cu bucătăreasa pensiunii, Ludmila, am reușit să pregătim cele mai apetisante plăcinte, care ne-au de desfătat papilele gustative.

Tot aici, am luat lecții de la meșterul popular Vasilisa Bujor, care ne-a dezvăluit cum să împletești din fibre vegetale (pănuși) cutii pentru bomboane, clopoței și alte obiecte ecologice.

În incinta pensiunii este amplasată o piscină și un teren de joacă pentru copii.

A doua destinație: Casa de sub Stîncă, Trebujeni

Dacă ai chef să guști din cele mai apetisante aperitive de pe mesele moldovenilor din toate timpurile: legume proaspete cu brânză, servite cu vin de casă, nu uita să treci pe la Casa de sub Stîncă,  situată chiar sub stâncă, ceea ce trezește şi mai mult interesul vizitatorilor.

Aici am învățat de la gazda pensiunii, Galina Buzilă, cum să gătim cei mai crocanți prăjiței tradiționali.

A treia destinație: Casa Verde, Trebujeni

Este o pensiune care deapănă povești și amintiri din balada Mioriței. Gazda Galina Buzilă, este un povestitor remarcabil, asta pentru că istoria face parte din viața ei, fiind profesoare de istorie și directorul școlii din localitate.

Am întrebat-o cum reușește să le combine pe toate, iar răspunsul ei ne-a impresionat: ”A fost greu la început, nu puteam să concep că oaspeții mei trebuie să achite pentru că mi-au deschis ușa”.

Cum bine v-ați dat seama, peisajul de vis, ospitalitatea și bunătatea gazdei sunt farmecul acestei pensiuni.

Aici am împletit sarmale din Frunze de viță de vie, pe care, bineînțeles, le-am savurat cu un pahar de vin roșu. Și, cel mai impresionant a fost momentul artistic al ansamblului folcloric local.

A patra destinație: Vila Roz, Trebujeni

Fiecare gospodină trebuie să cunoască secretele preparării tradiționalului desert „Cușma lui Guguță” ca la bunica acasă. Așa că am făcut popas la Vila Roz. Gazda Liuba Răileanu ne-a testat la gătit, iar la final am savurat din tortul copilăriei, din foi de clătite.

Turiştii au posibilitatea de a descoperi farmecul vieţii de la ţară prin datini, tradiţii şi obiceiuri populare.

Vizitatorii se pot bucura de o mare diversitate de activități de recreere și agreement oferite de toate pensiunile din zonă: plimbări cu barca, cu căruța, pe jos sau cu bicicleta.

A cincea destinație: Ecoresort, Butuceni

Timpul nu a șters amintirea celor care au ridicat cu mulți ani în urmă aceste căsuțe tradiționale, asta pentru că gazda pensiunii Ecoresort, Olesea Cojocaru, a reușit să imortalizeze acele vremuri: lejanca stă la locul ei nemișcată, zestrea stă la loc de cinste, iar covoarele așteaptă să încânte ochii vizitatorilor.

La restaurant, am gătit afară, la cotlon, o mămăligă mare la ceaun cu fripturică. Ne-am lins pe degete de bună ce era!

Până la începerea festivalului DescOperă, ai timp să descoperi locuri și oameni deosebiți.

Butuceni

Mare forfotă în Butuceni! Pregătirile sunt pe ultima sută de metri pentru ca oaspeții festivalului DescOperă să rămână cu amintiri de milioane. Întâmpinați de Anatolie Botnaru, unul din organizatorii evenimentului, am făcut un tur al evenimentului.

„Evenimentul va avea loc trei seri consecutive, respectiv, festivalul va avea loc în trei locații diferite. Prima zi, prima scenă: Deschiderea oficială a festivalului la teatrul de vară cu Rapsodii de Butuceni. A doua zi, a doua scenă: Elixirul Dragostei. A treia zi, a treia scenă: închiderea festivalului – Perpetuum Mobile, Strauss.”    

Dacă te-am convins să vizitezi Orheiul Vechi, ne vedem la DescOperă!

Bilete și informații sunt disponibile la Casele Teatrului Național de Operă și Balet, Casele Filarmonicii, Casele Palatului Național, Info-point Butuceni și online pe iTiket.md

Află mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe pagina Web www.desopera.md

Ce curte luxoasă are Ștefan Bănică! Iată cum se relaxează Lavinia Pârva la piscină
Articolul anterior
O fetiță de 2 ani a căzut în veceul din curtea unei case din capitală
Articolul următor
Alte articole interesante