O fetiţă de nouă ani din satul Crasnoarmeiscoe, raionul Hâncești, a murit după ce a încercat să scape de păduchi folosind o soluţie toxică pentru deparazitarea animalelor. Copila se afla, de mai bine de o lună, în grija bunicii. De asemenea, afectată a fost şi o prietenă de-a victimei, care, de urgenţă, a fost transportată la spital.
Soluţia toxică ar fi ajuns în mâna copilelor din neatenţia surorii mai mari a victimei, care are doar 12 ani.„Ele m-au întrebat pe mine dacă se poate să se dea cu această soluţie, Andreea. Eu prima dată nu le-am permis. Dar Andreea, care este în reanimare la Chişinău, m-a rugat foarte, foarte tare. Da, le-am permis, dar mai bine nu le permiteam”, a spus sora fetei decedate.
Bunica fetiţei a chemat de urgenţă ambulanţa. „Eu n-am văzut. Pregăteam mâncare la bucătărie. Ele amândouă s-au sfătuit, pe secret. Nimeni nu a ştiut. De unde au luat preparatul, de unde l-au găsit, eu n-am văzut, n-am ştiut. A venit târziu ambulanţa”, a menţionat bunica fetei decedate.Mama fetei era plecată de o lună la muncă în Germania. Tragica veste i-a fost dată de către o consăteancă: „M-a sunat o fată din sat şi mi-a dat de ştire. Ţipete, plânsete şi ce folos. Fata mamei, păpuşă iubită fată. De ce mi-ai luat-o, Doamne”.
După apariţia cazului în presă, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor s-au deplasat la faţa locului. Părinţii fetei le-au spus că substanţa periculoasă a fost cumpărată de la farmacia veterinară pentru animalele din gospodărie.
„Este contra indicat folosirea acestui preparat în medicina umană. Vite mari cornute. Ovine şi aşa mai departe. A fost o mare greşeală că s-a folosit în medicina umană”, a explicat un reprezentant ANSA.
„Familia face parte dintr-o familie social-vulnerabilă. S-a produs un caz destul de tragic la noi în localitate. Va trebui să facem o claritate, pentru ce era preconizată substanţa”, a declarat Alexandru Todoseiciuc primarul localităţii.
Sătenii sunt şocaţi de această tragedie: „Era o fetiţă foarte bună şi liniştită. Bunica avea grijă de copii. Ele mergeau la şcoală. Erau îngrijite”. Fetiţa rămasă în viaţă a fost internată în secţia reanimare în Hânceşti, iar ulterior a fost transferată la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău.
„Chiar de la internare a fost administrată terapia antidot, fiind indicaţie vitală în acest caz şi paralel cea de dezintoxicare. La moment starea este una cu dinamică pozitivă. Copilul este stabil, se alimentează. Din spusele rudelor, substanţa asta a fost procurată de la farmacia veterinară cu scopul de a trata pediculoza”, a menţionat Valentina Rotaru, vicedirector IMC.
reportaj: www.publika.md