Detalii noi despre companiile care ar deține monopol pe piața cărnii din Moldova, vizate în perchezițiile de azi ale oamenilor legii

Companiile care importă carne în Republica Moldova, vizate în perchezițiile procurorilor și ofițerilor de investigații, sunt gestionate de familia Triteac, despre care, încă în 2009, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției anunța că ar fi monopolizat piața cărnii din țara noastră, scrie zdg.md.

Sursa citată a constatat că dosarul penal a fost pornit încă în ianuarie 2022 pe faptul că, pe parcursul anului 2021 și până în prezent, firmele familiei Triteac produc, transportă și comercializează produse din carne, inclusiv proaspete, congelate și refrigerate, care au conținut ridicat de fosfați și sunt infectate inclusiv cu bacteria Salmonella, care prezintă un pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor.

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) efectuează miercuri, 18 ianuarie, percheziții la sediile a patru companii care realizează cea mai mare parte a importului de carne în R. Moldova.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, descinderile au loc la sediile companiilor „MMD Group” SRL, „Qualiko-Group” SRL, „Sper Trade M” SRL și SC „Trialtex Plus” SRL, firme gestionate de familia Triteac. 

Dosarul penal, deschis acum un an: se vindeau produse din carne care au conținut ridicat de fosfați și sunt infectate inclusiv cu bacteria Salmonella?

* Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase. Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată. Bacteria Salmonella traieste in tractul intestinal al animalelor infectate si la om si poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, oua, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Pentru evitarea unor dificultăți la comercializarea produselor din carne pe teritoriul R. Moldova, conform surselor ZdG, ar fi fost eliberate certificate sanitar-veterinare, în care sunt introduse date falsificate cu privire la calitatea produselor, acestea nefiind supuse controlului sanitar-veterinar. Astfel, știind cu certitudine că loturile de carne și produse din carne importate nu corespund cerințelor sanitar-veterinare de plasare pe piață, factorii de decizie ai firmelor gestionate de familia Triteac au conștientizat caracterul ilegal al acțiunilor lor, precum și faptul că pun în pericol viața și sănătatea consumatorilor, dar au acționat de comun acord pentru a obține beneficii în urma acțiunilor ilegale, afirmă surse ale ZdG din cadrul organelor de drept.

ZdG a constatat că procurorii PCCOCS și ofițerii INI efectuează descinderi într-un apartament din sectorul Ciocana al capitalei, unde se păstrează contabilitatea companiilor respective, precum și în automobilul de model „Toyota Prius”, cu care circulă Vladimir Badurchin, persoană responsabilă de gestionarea mijloacelor financiare, în automobilul Volvo XC 60, cu care circulă Veaceslav Sidlețchii, persoană responsabilă de gestionarea mijloacelor financiare, în autoturismul de model „Renault Clio”, cu care circulă Victor Kulicov, persoană responsabilă de importul produselor din carne, precum și în autoturismul de model „Audi Q5”, cu care circulă Roman Novoselschii, persoană responsabilă de plasarea pe piață a produselor din carne.

Familia Triteac, beneficiara firmelor. Încă în 2009 CCCEC anunța că au monopolizat piața cărnii din R. Moldova

Toate cele patru companii vizate în percheziții aparțin familiei Triteac, ele fiind fondate și/sau gestionate de către Andrei, Alexandru, Anatolie sau Nicolae Triteac.

Conform informațiilor de pe site-ul companiei, „MMD Group” SRL  și-a început activitatea în 1994, prin importul în R. Moldova a cărnii și produselor de carne de peste hotare. Începând cu 1997 rețeaua de clienți s-a lărgit simțitor pe întreg teritoriul republicii, printre care rețele de supermarketuri, combinate de prelucrare a cărnii, precum și cele mai mari baze angro din țară.

Din 1998, conducerea companiei a decis achiziționarea propriului transport frigorific, ceea ce ulterior a devenit un nou gen de activitate a companiei. În prezent, departamentul de transport și logistică efectuează deservirea și livrarea mărfurilor prin intermediul transportului frigorific, prin Europa, din țările de sud în țările CSI. În ziua de azi, compania este lider pe piața de import și distribuție a produselor din carne în R. Moldova, se precizează pe site-ul companiei. Tot acolo găsim că firmele din grupul MMD Group colaborează cu cele mai cunoscute supermarkete, hipermarkete, producători de mezeluri și produselor din carne din R. Moldova. 

Anatolie Triteac, fondatorul firmelor este președintele Asociației producătorilor și importatorilor de carne și produse lactate din Moldova. ZDG a scrie anterior că Alexandru Triteac, fiul lui Anatolie Triteac deține 35% din firma ”Top Parking” SRL, cea care dezvoltă prima parcare supraetajată automatizată din Chișinău, el fiind și administratorul ei. 

În noiembrie 2009, Viorel Chetraru, pe atunci directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, îl includea pe Anatolie Triteac într-o listă a persoanelor care ar fi contribuit la monopolizarea pieței cărnii din R. Moldova.

Dosarele penale deschise atunci nu au avut însă o finalitate care să ducă la pedepsirea celor vinovați, câteva companii înregistrate la aceeași adresă – str. Valea Bâcului 5/1, unde își avea adresa juridică și firma lui Alexandru Triteac, „Trialtex Plus”, fiind sancționate cu amendă. Până în 2014, Anatolie Triteac a fost membru al Consiliului de administrare al „Victoriabank”, perioadă în care banca era gestionată de Vladimir Plahotniuc, mai scrie sursa citată.

Criză de bucătari în grădinițele din Chișinău: O directoare gătește bucate pentru copii

Grădinițele din Capitală se confruntă cu o lipsă acută de angajați în bucătării. Cel puțin 80 de funcții sunt vacante în acest moment, iar la unele instituții lucrează și câte o singură persoană, scie tv8.md

Gradinita Paradisul Prichindeilor - bucatarie

Pentru ca mesele copiilor să fie servite la timp, la grădinița numărul 56 din Capitală și directoarea îmbracă uneori șorțul de bucătar. Managerii instituțiilor preșcolare spun că tinerii bucătari nu vor să lucreze în grădinițe din cauza salariului prea mic.

„Nu-i așa de greu. Pur și simplu la prima vedere îți pare că nu o să reușesc. Dar de fapt reușești, dacă îți programezi. Ce trebuie mai repede, pui mai înainte. Așa se face. Mie de-o pildă îmi este ușor deja”.

O doamnă are vârsta de 72 de ani și este singura bucătăreasă de la grădinița cu numărul 56 din sectorul Râșcani, unde sunt înscriși aproximativ 100 de copii. 

Din experiența sa de peste 34 de ani în cantina grădiniței spune că, de fapt, doar la prima vedere munca pare grea. 

Cu timpul te obișnuiești cu volumul mare de lucru. Femeia abia așteaptă să mai vină și angajați tineri. La fel, ca și directoarea instituției care este și ea de ajutor la bucătărie.

„Și de mine, și de magazineră, și de asistenta medicală. Cine vine primul, acela pune pestelca și trece la bucătărie. Altfel nu ne descurcăm. Cu un singur bucătar funcționăm deja de opt ani, ne descurcăm foarte greu. Nu vin pentru că salariile nu sunt absolut motivante”, a declarat directoarea grădiniței nr. 56, Elena Rusu.

Situația este și mai complicată la grădinița cu numărul 174 din sectorul Centru, unde zilnic cu trei mese principale și două gustări trebuie să fie hrăniți peste 230 de copii. La bucătărie este doar o singură persoană, deși ar trebui să fie trei. Din luna noiembrie nu se mai găsesc oameni dornici de a lucra.

„Ținem cont și de faptul că el vine la muncă la ora șase dimineața. Lucru bucătarului este specific. El trebuie să vină dimineața, ca la ora 08:30 deja pe masa copilului să fie pregătit dejunul calitativ și gustos”, a menționat directoarea grădiniței nr.174, Ludmila Garștea.

Conform datelor pe care ni le-a oferit Direcția municipală de Educație, în prezent, grădinițele din Chișinău au nevoie de 39 de bucătari și ajutori de bucătar, dar și de 33 de persoane care să spele vesela. 

Cel mai mare deficit de bucătari se atestă în sectorul Râșcani. Urmat de sectoarele Ciocana și Buiucani, unde sunt vacante nouă locuri pentru gătit și circa 12 pentru spălat vasele. În sectorul Centru sunt libere 12 funcții. Situația este mai bună la Botanica, unde nu se ajung patru bucătari și cinci persoane la spălat vesela.

O altă parte a problemei este că 70 la sută din personalul deja angajat are vârsta mai mare 60 de ani, adică sunt pensionari. Șeful adjunct de la direcția Educație spune că problema principală este salariul mult prea mic, care nu atrage tineri din domeniu. Mai exact, un angajat la cantinele din grădinițe primește între 2200 și 3500 de lei pe lună.

„- Ca și soluție suplimentară ar fi un salariu mult mai mare pentru această categorie de angajați. În caz contrar în câțiva ani practic vom rămâne fără angajați în cadrul blocurilor alimentare.
 – Ați făcut astfel de solicitări la Guvern?
 – Noi am făcut solicitări de modificare a legii 270, care ne interzice să achităm din bugetul primăriei salarii suplimentare pentru angajați din blocurile alimentare”, a vorbit șeful adjunct direcția Educație, Andrei Păvăloi.

Păvăloi nu a putut să ne spună dacă a primit răspuns din partea autorităților centrale. Am cerut mai multe detalii de la Ministerul Educației, dar ni s-a spus că vor reveni mai târziu cu un comentariu. 

Adresarea PAS către Ceban: „Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă”

„Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă. În 3 ani de mandat Ion Ceban a băgat în datorii S.A. Apă-Canal și a dat-o în bară cu majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare, iar acum vrea să lipsească chișinăuienii de apă” este mesajul cu care se adresează partidul politic PAS către Ion Ceban.

De asemenea PAS îl învinuiește pe politician că a angajat în cadrul Întreprinderii „Apă-Canal”, persoane care îi sunt favorabile să fie în componenta acesteia „Ion Ceban și-a angajat nănașul și o persoană apropiată de la PSRM, fostul deputat Oleg Lipschi în funcție de director. Pentru a face ce vrea și pentru a nu fi monitorizată activitatea întreprinderii, acesta a scos din consiliul de administrare consilierii municipali PAS când au început a bate alarma despre ilegalitățile din întreprindere”, afirmă Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS, conform zugo.md.

Amintim că, premier Energy a a anunțat pe data de 26 ianuarie ca urmează deconectarea instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”. Motivul invocat a fost datoria în creștere, neachitată de întreprindere. Totuși, mai târziu, decizia a fost schimbată, ÎCS „Premier Energyˮ SRL anunțând că a decis amânarea deciziei până la data de 1 februarie 2023.

Nemulțumiți de cele întâmplate, partidul a postat vineri, 26 decembrie o declarație video:

Publicaţia online independentă Meduza, declarată „organizație indezirabilă” în Rusia

Autorităţile ruse au interzis joi de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca „organizaţie indezirabilă”, transmit Reuters şi AFP, citat de Agerpres.

Russia launches criminal probes on prominent Kremlin critics | PBS NewsHour

În urma deciziei anunţate de procuratura generală a Rusiei, este interzisă funcţionarea pe teritoriul ţării a site-ului gestionat din Letonia. Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar organizatorii – până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.

Procuratura a explicat că activitatea site-ului „reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Rusiei„.

Meduza, lansată ca publicaţie în limba rusă în martie 2014 în Letonia, pentru a evita cenzura din Rusia, fusese deja clasificată ca „agent străin” de ministerul justiţiei de la Moscova încă din aprilie 2021.

La scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, parlamentul Rusiei a adoptat legi care pedepsesc cu închisoarea „discreditarea” armatei şi răspândirea de „informaţii intenţionat false” despre aceasta; maximele prevăzute sunt de cinci ani de detenţie pentru prima infracţiune, respectiv 15 pentru cea de-a doua.

Kremlinul duce însă de mai mulţi ani o campanie de reprimare a presei independente şi de blocare a accesului ruşilor la informaţii din media neagreate. Ceea ce s-a întâmplat după începutul războiului a fost doar o escaladare a acestei tendinţe, apreciază Reuters.

Printre cele peste 50 de organizaţii care se află în prezent pe lista celor „indezirabile” mai figurează şi alte publicaţii de investigaţie, cum ar fi iStories, Proekt sau Bellingcat – aceasta din urmă, cu sediul în Olanda.

Evgheni Prigojin, şeful grupării de mercenari Wagner, a cerut interzicerea site-ului Meduza prin această procedură încă din iulie anul trecut.

Meduza nu a reacţionat deocamdată la interdicţie, însă unele personalităţi din opoziţie au criticat deja în mediile sociale decizia autorităţilor. Ruslan Şaveddinov, aliat al disidentului Aleksei Navalnîi, a scris pe Twitter că „organizaţie indezirabilă este mâna de oameni care au acaparat puterea în Rusia„.

Dragoste ori justificări în interviuri? Dezvăluirile lui Platon, într-un nou interviu cu Natalia Morari
Articolul anterior
Bărbat surprins în pielea goală pe o stradă din Capitală: Spunea că vede șerpi
Articolul următor