Deținuți ucraineni duși cu forța în Rusia, trimiși de gruparea Wagner să lupte pe front împotriva conaționalilor lor

Grupul de mercenari Wagner, care are legături cu Kremlinul, recrutează puşcăriaşi ucraineni care au fost transferaţi în închisori din Rusia pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina, a relatat miercuri, 25 ianuarie, publicaţia The Kyiv Independent, citată de EFE.

Informația a fost făcută publică de Statul Major al armatei ucrainene.

Grupul de mercenari Wagner este desfăşurat în ultimul timp în Donbas (estul Ucrainei), unde – potrivit Moscovei – ajută armata rusă să înregistreze progrese semnificative.

”Rusia recrutează puşcăriaşi ucraineni care au fost duşi cu forţa în închisorile din Rusia. Compania militară privată Wagner recrutează în mod intens astfel de persoane, în special în Krasnodar”, susţine Statul Major al armatei ucrainene.

Conform unor surse, mercenarii Wagner încearcă să-i recruteze pe deţinuţii care execută pedepse pentru delicte grave.

Postul de televiziune american CNN a relatat marţi despre tacticile folosite pe front de acest grup de mercenari, care numără mii de condamnaţi ruşi în rândurile lor.

Este vorba de acei condamnaţi care formează adeseori primul val într-un atac şi care suferă cele mai multe pierderi, până la 80%, potrivit serviciilor de informaţii ucrainene.

Organizaţia pentru drepturile deţinuţilor ruşi ”Rusi sidiaşciaia” (”Rusia întemniţată”, RS) a declarat, la rândul său, că aproximativ 40.000 de puşcăriaşi recrutaţi de grupul de mercenari Wagner au fost ucişi, au dezertat sau fost răniţi sau capturaţi ca prizonieri în Ucraina.

Pe de altă parte, guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană Doneţk, Denis Puşilin, a declarat miercuri că unităţi ale companiei militare Wagner au făcut progrese la Bahmut, oraş unde se dau în prezent lupte în cartiere care erau înainte controlate de trupele ucrainene, potrivit Reuters şi AFP.

”Ostilităţi destul de dure continuă la Bahmut… Lupte se duc deja undeva la periferie şi în zone din cartiere care erau deţinute de inamic până recent”, a declarat Puşilin, citat de agenţii de presă oficiale ruse.

Potrivit lui, trupele ruse şi în special mercenarii grupului paramilitar Wagner ”avansează”.

Bahmut, cu 70.000 de locuitori înainte de conflict, este încă din vară ţinta unor asalturi repetate din partea trupelor ruse, fără ca acestea să fi reuşit până în prezent să spargă apărarea ucraineană.

Oraşul, în mare măsură distrus şi a cărui importanţă strategică este contestată de experţi, a devenit în ultimele luni scena unor pierderi mari de ambele părţi.

Potrivit lui Puşilin, progresul revendicat de Rusia mai devreme în ianuarie la Soledar, situat mai la nord, a ”jucat un rol-cheie” în progresul actual de la Bahmut.

Cucerirea Soledar ”a permis blocarea căilor de aprovizionare ale inamicului şi, în parte, preluarea sub control operaţional a zonelor” de unde ucrainenii loveau poziţiile ruseşti, a spus responsabilul separatist.

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marţi seara prin intermediul serviciului său de presă că ”scopul este de a prelua sub control Bahmut şi de a distruge armata ucraineană în împrejurimile oraşului şi de a împiedica orice acţiune ofensivă în toate direcţiile”.

”Toate unităţile pregătite de luptă ale forţelor armate ucrainene sunt trimise la Bahmut, iar grupul Wagner le distruge, deschizând oportunităţi operaţionale pe alte direcţii” ale frontului, a afirmat el.

Statul-Major ucrainean a confirmat în raportul său zilnic de miercuri asalturile ruseşti la Bahmut şi în împrejurimile sale.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în SUA, ”forţele ruse au realizat câştiguri teritoriale nesemnificative la Bahmut”. ISW informează despre o ofensivă rusă în curs de desfăşurare în Vugledar, mai la sud.

sursa

Șoferul care a ucis o femeie pe o trecere de pietoni din Capitală nu va sta nicio zi în închisoare

Galina Muntean a fost tamponată mortal pe aceeași trecere de pietoni din preajma aeroportului unde a fost ucis, în decembrie 2022, și băiețelul de 10 ani.

Пилот, насмерть сбивший женщину на "зебре", получил условный срок. Коллаж: Point.md
foto: point.md

A ucis o femeie pe o trecere de pietoni din preajma Aeroportului Internațional Chișinău, dar nu va sta nicio zi la închisoare. Șoferul și-a recunoscut vina, iar Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat săptămâna trecută la patru ani de închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip deschis, lipsindu-l și de dreptul de a mai conduce mijloace de transport, scrie ziarulnational.md.

Totuși, instanța a suspendat, pe un termen de patru ani, executarea sentinței și, dacă inculpatul nu va săvârși alte infracțiuni, nu va mai merge la pușcărie. Suspendarea condiționată a pedepsei pe o perioadă de probațiune l-a nemulțumit pe soțul femeii, Simion Muntean, decis să meargă mai departe în instanță ca să-și facă dreptate.

Accidentul

Galina Muntean, în vârstă de 63 de ani, locuia în blocurile de lângă aeroport, iar pe 17 iulie 2022 a ieșit dimineața devreme din casă pentru a merge în oraș. Ca să ajungă pe partea cealaltă a străzii, a pășit pe trecerea de pietoni pe care o trecuse de mii de ori până atunci. Ajunsă la mijlocul străzii, aceasta a fost lovită în plin, în jurul orei 7.45, pe trecerea de pietoni de către un „Mercedes”.

Victima a fost aruncată în aer și a căzut la 18 metri distanță de trecerea de pietoni. Ea a fost preluată de o ambulanță și transportată la Institutul de Medicină Urgentă, dar în mai puțin de două ore s-a stins la spital.

Galina Muntean, care activa în calitate de specialist principal în cadrul Secției pentru organizarea și coordonarea activității Consiliului Municipal Chișinău al Direcției administrație publică locală, suferise multiple leziuni ale capului, toracelui, inclusiv coaste rupte, ale abdomenului, bazinului și ale membrelor.

Simion Muntean, soțul Galinei, a ieșit în aceeași zi din casă în jurul orei 8.00, la plimbarea tradițională de dimineață. A văzut forfota de la trecerea de pietoni, inclusiv două mașini staționate și Poliția, și-a zis în gând că o fi vreo tamponare „ca de obicei”, așa că și-a continuat drumul.

După ce a mers vreo cinci minute, a fost sunat de o prietenă care l-a întrebat: „Unde e Galina?”.

„În oraș, i-am spus. Atunci am aflat că e la Urgență, mi-am dat seama de ce stătea acolo Poliția și am alergat spre trecerea de pietoni. Acolo l-am văzut pe șoferul „Mercedes”-ului. Și-a cerut scuze, a spus că nu a văzut-o…, dar mie nu îmi era de el. Am alergat la spital”, rememorează domnul Simion, în timp ce rotește verigheta pe deget pe care nu a lăsat-o nici la opt luni după accident.

Sentința

Întâmplarea face că fostul pilot Simion Muntean a fost coleg de serviciu la Autoritatea Aeronautică Civilă cu Vasile Nichita în vârstă de 33 de ani, șoferul „Mercedes”-ului care i-a băgat soția în mormânt și care era comandant de aeronavă la compania „FlyOne” în acel moment.

Ceilalți participanți la trafic care au văzut impactul au povestit că „Mercedes”-ul condus de Vasile Nichita dinspre aeroport spre oraș nu a frânat deloc, deși o mașină de pe banda alăturată se oprise să permită trecerea pietonului.

Tânărul de 33 de ani și-a recunoscut vina și, la sugestia avocatului, Simion Muntean a acceptat ca acesta să-i plătească 300 000 de lei în calitate de cheltuieli pentru înmormântare și pentru piatra funerară instalată pe mormânt. Citește mai mult în www.ziarulnational.md.

Locuitorilor unui bloc din capitală le este frică să iasă din case din cauza unei haite de câini vagabonzi

Locuitorii unui complex locativ din sectorul Centru al Capitalei trăiesc de câțiva ani cu frica-n sân. Motivul sunt haitele de maidanezi care se adăpostesc în curtea blocului împreună cu un om al străzii. Pentru că au simțit pe propria piele furia dulăilor, mai mulți locatari au depus o petiție la Primărie, dar funcționarii pasează responsabilitatea de la o direcție la alta, relatează TV8.

foto: point.md

Oamenii se plâng că nu pot să iasă din casă fără a fi amenințați de patrupezi:

„Sunt, la noi sunt în ogradă, cred că autoritățile ar trebui să-și facă treaba”.

„Ne este frică pentru copii, noi, maturii reușim să ne apărăm, copiii sunt mai neputincioși.”.

„Anul trecut am înțeles că a fost atacată o fată din acest complex de locuit, într-adevăr sunt foarte mulți, e o adevărată catastrofă”.

„Vara, când ieșeam cu prietenii la plimbare, deseori mă temeam să merg pe drum, pentru că erau câinii aceștia”.

Locatarii susțin că animalele au fost aduse în curte de un boschetar. Am încercat să vorbim cu el, dar bărbatul a refuzat:

„P***, i*** ****, Chișinăuieni, v***, p***”.

Oamenii spun că s-au adresat autorităților de mai multe ori ca să le rezolve problema, dar fără succes. Aceștia sunt nevoiți să fie în continuare martorii unor comportamente sociale inacceptabile. Președinta Asociației Locatarilor susține că bărbatul este deseori violent.

„Dumnealui, da este agresiv, nu o dată a sărit la bătaie și la mine și la măturător. – De cât timp vă confruntați cu problema dată? Domnul cu câinii umblă deja de doi ani, numai vara el a fost dus la Spitalul de la Costiujeni, din motiv că unul din câinii lui au mușcat o fetiță”, a declarat președinta asociației locatarilor.

Polițiștii de sector ne-au spus că au fost sesizați anterior referitor la acest caz și bărbatul a fost plasat într-un centru pentru persoanele fără adăpost, dar ulterior a părăsit instituția.

„A fost sesizată poliția, noi am expediat materialul la protecția animalelor, întrucât este competența lor. Persoana forțat nu poți să o internezi într-o instituție de psihiatrie, doar în cazul în care comite o infracțiune”. 

Oamenii au depus și o petiție la Primăria Capitalei, însă aici problema se plimbă de la o ușă la alta. Ne-am adresat Direcției Locativ Comunale, dar reprezentanții subdiviziunii ne-au redirecționat către Regia Autosalubritate. Aceasta însă susține că se ocupă doar de câinii din azil, iar de maidanezi ar fi responsabilă Direcția Locativ Comunală. La azilul gestionat de Regia Autosalubritate pot fi adăpostite încă 600 de animale, dar după cum afirmă directorul instituției, cei care ar trebui să emită ordine de capturare, nu o fac. 

„De capturarea câinilor fără stăpân trebuie să parvină o plângere către Secția control animale din cadrul Direcției generale locativ comunale. De ce nu emit acte de capturare și de ce nu capturează câinii, eu nu cunosc”.

Am revenit la Direcția Locativ Comunală, care de această dată ne-a declarat că instituția nu are suficienți bani pentru a întreprinde măsuri. 

„La moment nu este emis niciun program de sterilizare. Așa, dar nu dumneavoastră trebuie să emiteți acest program de capturare și de sterilizare? Așa era, anul trecut, dar anul acesta noi nu avem bani”, a menționat reprezentant al Direcției Locativ Comunale, Karl Luganov.

Conform datelor oficiale, în prezent, în Chișinău sunt circa 5000 de maidanezi. 

Noi leagăne instalate într-un sector al Capitalei

Leagăne pentru cei mici și pentru maturi au fost instalate acum și pe bulevardul Mircea cel Bătrân, nr. 36 și 38 din minicipiul Chișinău, anunță Primăria.

Ar putea fi o imagine cu cer

Leagăne în scop relaxant și recreativ mai sunt instalate în sectoarele Rîșcani, Buiucani și Botanica și urmează să fie amenajate și pe alte adrese.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, drum şi cer
Ar putea fi o imagine cu monument şi cer
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi cer
Ar putea fi o imagine cu cer

Un elicopter folosit de Vladimir Putin a aterizat forțat pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Kremlinul neagă că ar exista victime
Articolul anterior
Cod Galben în Moldova: Ninsori, lapoviță și ghețuș
Articolul următor