Devino un activist pentru mediu și societate la activEco 2020!

Clima se schimbă, dar și noi putem schimba lucrurile spre bine! EcoVisio lansează cea de-a 8-a ediție a programului de educație ecologică activEco, prin care sprijină tinerii să devină agenți ai schimbării în Moldova, dar și în regiunile învecinate din Ucraina și România. Află mai jos ce îți poate oferi programul și cum participi!

separator

activEco 2020 va porni cu un Seminar de Impuls în limba engleză între 22 – 27 martie, la Centrul de Instruire EcoVisio din satul Rîșcova (raionul Criuleni). La seminar vei găsi prima doză de motivație și energie creativă, dar și o comunitate de oameni care îți împărtășesc valorile. Tot aici vei primi cunoștințe teoretice și practice despre schimbările climatice, și cum putem acționa pentru a le diminua efectele. Aplică aici până pe 9 martie, ora 23:59!

Seminarul se va desfășura în limba engleză, însă va mai avea loc un Seminar de Impuls în română și rusă între 28 aprilie – 3 mai. Apelul de participare va fi lansat la sfârșitul lunii martie, dar te poți deja pre-înregistra aici.

Ce urmează?

După cele două Seminare de Impuls, activEco va continua cu o serie de training-uri de weekend, unde vei aprofunda cunoștințele despre schimbările climatice într-un format interactiv. Training-urile vor avea loc pe parcursul anului și vor aborda următoarele teme:

  • Ciclismul ca transport ”verde”
  • Prevenirea deșeurilor
  • Economia de colaborare
  • Eficiența energetică și energii regenerabile
  • Alimentația sănătoasă
  • Crearea de videouri cu impact social

De-a lungul programului, vei fi încurajat să îți implementezi propriul proiect pe o temă la care ții, cu suportul unui mentor și cu un mic grant de până la €500. După realizarea proiectului, te vei alătura celor 330 de absolvenți de programe EcoVisio, care beneficiază de evenimente și oportunități speciale.

”Înainte de activEco, n-aveam idee cu ce vreau să mă ocup în viață. Când am pornit propriul proiect, în ciuda fricii, am încetat să mă gîndesc la <ce să fac> și am început să fac mai multe lucruri care îmi plăceau. La un moment dat, am înțeles că aceste lucruri au devenit activitatea mea principală, și așa au rămas în toți cei 6 ani de când am absolvit programul” – Gabriela Isac, membră a echipei activEco.

Ce mai trebuie să știi?

activEco este deschis celor cu vârsta între 16-35 de ani, din toată Moldova dar și din regiunile învecinate ale Ucrainei și României. Cel mai important criteriu sunt însă entuziasmul și dorința de a lucra cu pași mici, dar hotărâți, spre un viitor mai bun și mai eco.

Participarea este gratuită, iar transportul, cazarea și mesele vor fi acoperite de organizatori. Pentru alte întrebări, o poți contacta pe Gabriela Isac – +373 698 17 235, gabriela@ecovisio.org.

Urmărește activEco și pe Facebook. activEco este un program EcoVisio în parteneriat cu Theodor-Heuss-Kolleg (Germania), susținut de Fundația Germană de Mediu (DBU) și de Suedia. Află mai multe aici.

Vladimir Zelenski acuză Rusia că ascunde trupurile după ruperea barajului Kahovka

Rusia a format grupuri speciale pentru a colecta şi ascunde cadavrele persoanelor ucise în urma ruperii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Putin nüvə təhdidinə davam etsə... – Zelenski - GlobalInfo.az

„Răul rus a format grupuri speciale acolo pentru a îndepărta şi, evident, a ascunde cadavrele victimelor”, a declarat Zelenski în discursul său video de joi seara, transmite news.ro.

El a descris situaţia din părţile ocupate de Rusia din regiune ca fiind „catastrofală, ca să nu spunem altfel”.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că se află în spatele breşei.

Distrugerea barajului a făcut ca apele mari să curgă în cascadă în părţi din sudul Ucrainei în aval de baraj, în special în regiunea Herson, ocupată parţial de trupele ruseşti.

Mulţi oameni au fost nevoiţi să se urce pe acoperişuri pentru a aştepta să fie salvaţi, iar Ucraina a acuzat forţele de ocupaţie ruseşti de inacţiune în ceea ce priveşte ajutorarea celor afectaţi. Locuitorii au rămas fără canalizare şi apă potabilă.

Oficialii ucraineni au stabilit un bilanţ oficial de 21 de morţi, inclusiv cinci persoane care au murit din cauza a ceea ce au descris ca fiind bombardamente ruseşti în timpul operaţiunilor de evacuare. Oficialii ruşi au comunicat un bilanţ de 46 de morţi.

Armata ucraineană a declarat joi că situaţia epidemiologică din zonele afectate s-a înrăutăţit brusc, în special în ceea ce priveşte răspândirea hepatitei A. Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileţ, a estimat la peste 1,5 miliarde de dolari costul de până acum al pagubelor provocate de catastrofă.

Un minor de 17 ani, condamnat după ce a furat bunuri de sute de mii de lei

Un minor de 17 ani a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce a săvârșit 33 episoade furt. Potrivit sentinței, condamnatul urmează să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar pentru minori și tineri.

Testul care poate identifica riscul de depresie la adolescenţi | adevarul.ro

Conform materialelor cauzei, în perioada 2021-2022, minorul a furat bunuri din mai multe oficii, clinici, magazine, cafenele și automobile. Suma totală a prejudiciilor cauzate victimelor se estimează la 475.348 lei.

De asemenea, în noaptea de 22 august 2021, minorul a furat de pe strada Andrei Doga din Capitală o mașină de model BMW E36. La scurt timp, acesta a fost oprit în sectorul Centru din municipiul Chișinău de inspectorii de patrulare. 

Atunci, minorul a fost reținut, iar automobilul transportat la parcarea specializată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Teodor Cârnaț a fost exclus din concursul de la Curtea Constituțională. Explicația juristului: ,,Am așteptat mai mult de doi ani”

Teodor Cârnaț, unul dintre candidații care aspirau la funcția de judecător al Curții Constituționale (CC), din partea CSM, susține că știe de ce concursul a fost anulat deja pentru a doua oară.

teodor cirnat, curtea constitutuinala, judecatori moldova, judecatori cc, demisia curtea constitutionala, teo cirnat avere, judecatori corupti, coruptie curtea constitutionala

Declarația a fost făcută într-un video publicat pe pagina de Facebook, transmite Realitatea.

„Am așteptat mai mult de doi ani de zile concursul la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Și astăzi la ședință s-au prezentat doar șapte candidați din 12 și am făcut un demers ca să se amâne concursul, fiindcă judecătorul care va fi selectat nu are legitimitate constituțională de a fi membru al Curții Constituționale. Membrii CSM au refuzat. La fel, am spus că toți membrii CSM sunt în conflict de interese cu Tatiana Răducanu, fiindcă ea a fost membră a Comisiei Pre-Vetting, și toți au primit undă verde de la doamna Răducanu. Și cum toți trebuie să o voteze pe doamna Răducanu la funcția de judecător al CC… Și în scop de protest, de a nu participa la această mascaradă politică, pentru că demult puterea, PAS și președinta au selectat candidatul la CC, eu am boicotat acest concurs. Speram că vremurile bune vor fi altele”, a spus Cârnaț.

Joi, 22 iunie, plenul Consiliului Superior al Magistratului (CSM) a anunțat că a eșuat concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională (CC). Nici unul dintre cei 11 candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi desemnat în calitate de judecător la Înalta Curte, din partea CSM.

Concursul de la CC a eșuat pentru a doua oară. 11 candidați au depus cereri de participare, printre care: Teodor Cârnaț, profesor universitar și jurist, care anterior a mai candidat pentru aceeași funcție, Nina Cernat, președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Tatiana Răducanu, fost judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar și judecătorul Gheorghe Balan, fost șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP).

MAEIE: Consulatele din Milano și Padova și-au suspendat temporar activitatea
Articolul anterior
Întâmplare fericită în familia Oxanei Munteanu. În fiecare an, cuplul îi sărbătorește pe cei trei copii născuți în aceeași zi!
Articolul următor