Devino un activist pentru mediu și societate la activEco 2020!

Clima se schimbă, dar și noi putem schimba lucrurile spre bine! EcoVisio lansează cea de-a 8-a ediție a programului de educație ecologică activEco, prin care sprijină tinerii să devină agenți ai schimbării în Moldova, dar și în regiunile învecinate din Ucraina și România. Află mai jos ce îți poate oferi programul și cum participi!

separator

activEco 2020 va porni cu un Seminar de Impuls în limba engleză între 22 – 27 martie, la Centrul de Instruire EcoVisio din satul Rîșcova (raionul Criuleni). La seminar vei găsi prima doză de motivație și energie creativă, dar și o comunitate de oameni care îți împărtășesc valorile. Tot aici vei primi cunoștințe teoretice și practice despre schimbările climatice, și cum putem acționa pentru a le diminua efectele. Aplică aici până pe 9 martie, ora 23:59!

Seminarul se va desfășura în limba engleză, însă va mai avea loc un Seminar de Impuls în română și rusă între 28 aprilie – 3 mai. Apelul de participare va fi lansat la sfârșitul lunii martie, dar te poți deja pre-înregistra aici.

Ce urmează?

După cele două Seminare de Impuls, activEco va continua cu o serie de training-uri de weekend, unde vei aprofunda cunoștințele despre schimbările climatice într-un format interactiv. Training-urile vor avea loc pe parcursul anului și vor aborda următoarele teme:

  • Ciclismul ca transport ”verde”
  • Prevenirea deșeurilor
  • Economia de colaborare
  • Eficiența energetică și energii regenerabile
  • Alimentația sănătoasă
  • Crearea de videouri cu impact social

De-a lungul programului, vei fi încurajat să îți implementezi propriul proiect pe o temă la care ții, cu suportul unui mentor și cu un mic grant de până la €500. După realizarea proiectului, te vei alătura celor 330 de absolvenți de programe EcoVisio, care beneficiază de evenimente și oportunități speciale.

”Înainte de activEco, n-aveam idee cu ce vreau să mă ocup în viață. Când am pornit propriul proiect, în ciuda fricii, am încetat să mă gîndesc la <ce să fac> și am început să fac mai multe lucruri care îmi plăceau. La un moment dat, am înțeles că aceste lucruri au devenit activitatea mea principală, și așa au rămas în toți cei 6 ani de când am absolvit programul” – Gabriela Isac, membră a echipei activEco.

Ce mai trebuie să știi?

activEco este deschis celor cu vârsta între 16-35 de ani, din toată Moldova dar și din regiunile învecinate ale Ucrainei și României. Cel mai important criteriu sunt însă entuziasmul și dorința de a lucra cu pași mici, dar hotărâți, spre un viitor mai bun și mai eco.

Participarea este gratuită, iar transportul, cazarea și mesele vor fi acoperite de organizatori. Pentru alte întrebări, o poți contacta pe Gabriela Isac – +373 698 17 235, gabriela@ecovisio.org.

Urmărește activEco și pe Facebook. activEco este un program EcoVisio în parteneriat cu Theodor-Heuss-Kolleg (Germania), susținut de Fundația Germană de Mediu (DBU) și de Suedia. Află mai multe aici.

Chinezii de la producătorul auto Chery folosesc fabrici din Rusia lăsate libere de rivalii occidentali pentru asamblarea de mașini

Constructorul auto chinez Chery a început să asambleze mașini în Rusia la trei fabrici lăsate libere de rivalii occidentali, pentru a le vinde în țară. Fabricile au fost lăsate libere inclusiv de Volkswagen și Mercedes, informează digi24.ro., cu referire la Reuters.

Producătorii auto chinezi au acaparat mai mult de jumătate din piața auto din Rusia în ceea ce privește vânzările, deoarece majoritatea omologilor occidentali au abandonat țara în urma invaziei din Ucraina. Acum, aceștia își extind aria de acțiune pentru a acoperi și o mai mare parte din producția internă a Rusiei, subliniind modul în care Beijingul joacă un rol mai influent în schimbarea peisajului de producție și a economiei Rusiei de la începutul invaziei.

Pe lângă importurile de autoturisme finite în Rusia, Chery, care reprezintă aproape o cincime din vânzările de autoturisme din Rusia, importă autoturisme aproape finite și finalizează asamblarea în trei fabrici rusești, au declarat persoanele respective. Patru dintre persoane, inclusiv dealeri care gestionează relațiile cu fabricile, au refuzat să fie identificate deoarece nu sunt autorizate să vorbească cu presa.

Cel mai mare exportator auto din China pariază probabil pe o cerere puternică în țară, în timp ce piața internă din Rusia se confruntă cu o producție limitată și o capacitate de producție neutilizată la maxim, au declarat sursele. Chery a afirmat într-o declarație scrisă că aprovizionează piața rusă cu autoturisme, dar nu intenționează să construiască sau să-și cumpere propriile fabrici în această țară. Aceasta nu a comentat ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la lucrările de asamblare de la fabrici.

Ploi slabe și maxime de până la 18 grade Celsius, în weekend

Serviciul Hidrometeorologic de Stat transmite pentru ziua de astăzi ploi slabe pe întreg teritoriul țării, în unele regiuni se aștept averse cu descărcări electrice.

Astfel, potrivit prognozei, la nord temperaturile vor fi cuprinse între 10 și 13 grade Celsius. 

În centru, minimele vor coborâ la 13 grade Celsius, iar maximele vor urca la 16 grade Celsius. 

La sud, temparatura va oscila între 15 și 18 grade Celsius. 

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

MAEIE: Consulatele din Milano și Padova și-au suspendat temporar activitatea
Articolul anterior
Întâmplare fericită în familia Oxanei Munteanu. În fiecare an, cuplul îi sărbătorește pe cei trei copii născuți în aceeași zi!
Articolul următor