Interviu cu Diana Popa. Despre revenirea pe micile ecrane, infectarea cu Covid-19 și ce mesaje primește pe Instagram

Acum doi ani și jumătate, pe când era studentă la Jurnalism, Diana Popa a bătut la ușa TV8. La început, pentru stagiul practic, ca mai apoi să îndrăgească atât de mult această meserie și echipă, încât să nu mai vrea să plece. Într-o perioadă scurtă, a reușit să devină una dintre prezentatoarele televiziunii. Iar anul trecut, a obținut premiul „Speranța anului”, oferit de Centrul pentru Jurnalism Independent. Diana Popa vorbește în cadrul unui interviu despre revenirea pe micile ecrane.

– Cum și când a început relația ta cu televiziunea?

Totul a început în iunie 2018, atunci când TV8 era în căutarea unui reporter online. Pe atunci eram studentă în anul II, la Jurnalism, și aveam nevoie de un loc pentru stagiul practic. Am trimis CV-ul și am fost acceptată, practic fără ezitări. Mi-amintesc că venirea mea a coincis cu aniversarea unui an a televiziunii. Sper că acest moment mi-a adus noroc. Nu a trecut mult și s-a ivit ocazia să filmez un reportaj pentru televiziune. Continuarea poveștii o știți deja.

– Despre tine se poate de spus că ai crescut ca eroii buni din povești. Într-un an, ai reușit cât alții în 10 ani sau chiar deloc. Ai devenit prezentatoare cam după un an de reporterie. Ce-ți amintești despre momentul când ai zis: „Da!”?

Nici nu a fost nevoie să spun „Da!”, pentru că atunci când mi s-a propus să prezint propriul buletin de știri, bucuria mi se citea pe față. Eram mândră să aflu că mi-a fost încredințată o activitate atât de responsabilă, la doar un an de reporterie. 

– Dacă ar fi să faci o comparație între munca depusă în studio și cea din teren, care dintre acestea te solicită cel mai mult? Și care dintre ele îți este cea mai aproape de suflet?

Desigur, munca din teren presupune o mulțime de provocări și momente în care trebuie să dai dovadă de un amalgam decalități jurnalistice. Nu vreau să renunț la reporterie, pentru că doar așa pot ține mâna pe pulsul zilei, sunt la curent cu realitatea și o pot transmite, așa cum este ea, dincolo de ecrane.Dar asta nu înseamnă că în studio este mai ușor, pentru că și aici sunt multe provocări. Uneori, după o zi intensă de filmat fie la nordul țării, pe câmpuri sau în familii sărace, fie la Parlament, seara, când reflectoarele din studio sunt pe mine, simt că am parte de un „restart”.

– În pandemie, buletinul pe care îl prezentai a fost scos din grilă, după ce echipele au trecut la munca de la distanță. Dar iată că, din 11 ianuarie, revii în fața micilor ecrane pentru a prezenta buletinul de știri de la ora 17.00, la TV8. Cum sunt emoțiile de data aceasta, știind deja ce te așteaptă în studio?

Dacă buletinul pe care îl prezentam până la pandemie era o adevărată provocare, cel din noul sezon, care va începe din 11 ianuarie, vreau să devină pentru mine o ocazie de a crește profesional, de a forma o conexiune de durată cu telespectatorii. Și da, am emoții.Ca la primul buletin, de fapt.

– Cum reușești să combini ambele funcții, astfel încât cea de prezentatoare să nu o afecteze pe cea de reporteră?

De când am devenit și prezentatoare, am înțeles cu adevărat cât de prețios este timpul și cum,uneori, chiar și 10 secunde pot schimba situația. Pun modestia de pauză și spun că am talent la capitolul de time-management, pentru că fără o planificare bună nu știu cum m-aș fi descurcat. Atât reporteria, cât și prezentarea știrilor sunt două lucruri pe care le fac din toată inima și cu egală pasiune.

– Ești printre puținii reporteri care, în plină pandemie, au mers în zonele roșii din spitale. Ai relatat chiar din secțiile de Terapie Intensivă, unde sunt tratați bolnavii, infectați cu Covid-19. Cum a fost această experiență și ce ai învățat din ea?

Înțelegeam că situația este gravă, dar m-am convins și mai mult atunci am ajuns în locul unde fiecare respirație pe care o auzeam putea fi ultima pentru cineva. Este vorba de secțiile de Terapie Intensivă. Am văzut bolnavi în stare extrem de gravă, medici epuizați, dar care nu cedau. Am vorbit cu pacienți care, aparent, erau deja bine, dar care peste câteva zile au decedat. A fost o experiență extrem de dificilă, pentru că niciodată nu am simțit moartea atât de aproape.Lucrătorii medicali chiar fac minuni, iar conducerea țării ar trebui să investească mult mai mult în sistemul de sănătate.

– Recent, și tu ai luptat cu noul tip de coronavirus. Cum ai depășit momentul?

Undeva în adâncul sufletului intuiam că îmi va fi destul de greu să ocolesc Covid-19, dar speram să îl amăgesc cumva. Însă nu a fost să fie. La ai mei 22 de ani, virusul m-a atacat mult mai serios decât pe părinții mei. Cu febră înaltă și multe alte simptome greu de suportat. Deși s-a scurs mai bine de o lună de la infectare, lupta încă nu a ajuns la capăt. Dar, mă bucurcă am reușit să mă pun pe picioare, astfel încât să intru, foarte pregătită, în noul an.

– O bună parte dintre prezentatoarele tv au o activitatea intensă pe rețelele sociale. Cum e viața ta pe online și dacă diferă de cea reală?

Nu pot să mă descriu ca fiind un influencer în adevăratul sens al cuvântului, precum sunt alți prezentatori de televiziune, dar țin mult la felul cum arată de pagina mea de Instagram – dianap.tv. Vreau să-mi asigur urmăritorii căidentitatea mea de pe onlineeste aproape identică cu cea din viața reală. Tot timpul aleg să fiu sinceră cu persoanele care vor să-mi fie alături.

– Ce-ți scriu, cel mai des, cei care te urmăresc? Cum le răspunzi haterilor, bănuiesc că nu te ocolesc…

Online-ul oferă o interacțiune directă cu cei în fața cărora ieși zi de zi la televizor sau în teren. Nu mai e nevoie de a trimite scrisori, care pe vremuri, ci e suficient doar să găsești pagina de Facebook ori Instagram a prezentatorului și să-ți expui punctul de vedere. Desigur, chiar dacă depun efort maxim să îmi fac meseria cât mai corect, criticile nu mă ocolesc nici pe mine. Ce pot să spun este că, dacă sunt constructive, le citesc cu atenție. Partea frumoasă este că, cel mai des, primesc mesaje de încurajare și de apreciere, ceea ce mă ajută să fiu și mai bună!

– Revenind la munca ta de reporter, cum îți găsești eroii despre care scrii în reportajele tale?

Din păcate, trăim într-o țară în care nu trebuie să mergi departe ca să găsești un subiect bun, o problemă ce merită rezolvată sau persoane care are nevoie de ajutor. Sunt la suprafață și foarte aproape de noi. Poate fi un vecin, pe care îl vezi în fiecare dimineață stând singur pe banca din fața blocului. Ori polițistul care dirijează traficul în intersecția pe unde vii și tu spre muncă. Este foarte important să îi încurajezi pe cei care îți încredințează istoriile lor de viață, unele mai fericite, altele mai triste, dar absolut reale.

– Care este cea mai prețioasă lecție de viață pe care ai învățat-o de când ești în jurnalism?

Am învățat să fiu mai sociabilă, mai insistentă,să adresez întrebări incomode și să cer explicații de la cei care sunt în funcții de răspundere. O altă lecție bună este cea de a mă pune în locul personajelor despre care scriu. Să încerc să le înțeleg acțiunile și emoțiile. Când vorbesc cu o femeie căreia i-a ars casa, devin empatică, pentru că nimeni nu este asigurat că mâine nu va trece chiar el printr-o tragedie similară. Dacă am în fața mea un deputat, am învățat să îi fiu la nivel, să nu mă subestimez. Iar cel mai important, am învățat să nu judec pe nimeni, să tratez toți oamenii egal și să sfidez stereotipurile.

Copii de bani gata vindeau droguri în liceele de top din București. Șapte persoane reținute

Detalii șocante despre cum acționau copiii de bani gata în dosarul drogurilor din liceele de top din București. Potrivit interceptărilor, aceștia vorbeau codificat când încercau să facă o tranzacție, numind drogurile „tricouri”. Mai mult, tinerii erau foarte speriați să nu fie filați de polițiști. 

Fenomenul consumului de droguri în licee ia amploare. Părinții neagă  realitatea, iar directorii refuză să vorbească - Newslist.ro

Procurorii DIICOT au descoperit un elev de clasa a 12 care devenise dealer de droguri.

Potrivit procurorilor, rețeaua de droguri era condusă de un tânăr de 18 ani. El era cel care se asigura ca era făcută aprovizionarea cu stupefiante, decidea cine intră sau nu în grupare și spunea ce cantitate de substanțe interzise are voie să vândă fiecare dintre membri.

Fiecare dintre ei avea o poreclă, iar atunci când vorbeau de droguri foloseau cuvinte codificate.

Când se aflau sub influența drogurilor, tinerii deveneau agresivi. La începutul lunii martie doi dintre ei au distrus șapte mașini. Speriați, locatarii blocurilor din jur i-au filmat și au sunat la 112.

Unul dintre ei a fost dus la secția de psihiatrie a spitalului Grigore Alexandrescu, iar celălalt a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.

Deși nu se fereau prea mult atunci când se drogau pe străzi sau în spatele blocurilor, liceenilor le era frică să nu fie filați de poliție, lucru care reiese și din interceptările anchetatorilor.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L Caragiale” din București, unul dintre liceele în care elevii consumă droguri, conform DIICOT, spune că a semnalat inclusiv Poliției că unii elevi consumă stupefiante, dar că s-a confruntat cu „reacții violente și agresive” din partea părinților, care ar fi amenințat-o că o vor da în judecată.

Vă dați seama că nu pot să intru în grupurile sanitare dacă am o suspiciune sau un elev mi-a transmis că se petrece un lucru. Stau afară. Părinții vin când sunt chemați la școală și îmi spun: „vă dau în judecată! Ce aveți cu copilul meu? Eu vreau dovada”, a afirmat prof. Bodea, la Euronews România.

Poliția și DIICOT au anunțat luni destructurarea unei grupări care distribuia canabis, cocaină sau ketamină, dar și comprimate de Xanax în școli și licee din București. Din rețea ar fi făcut parte peste 20 de elevi și studenți.

Procurorii DIICOT și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au făcut luni 23 de percheziţii într-un dosar vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.

Conform DIICOT și Poliției Române, începând cu anul 2022 membrii grupării au comercializat droguri de mare risc și de risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din București. Surse judiciare spun că prețul pentru un gram de cocaină ajungea la 100 de euro, iar marijuana se vindea cu 50 de lei un gram.

DIICOT a anunțat marți că procurorii au reținut pentru 24 de ore şapte inculpaţi şi au luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul altor şase – între care un minor – și a fost sesizat Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor şapte persoane reținute. În acest dosar sunt cercetate alte şapte persoane, care au dobândit calitatea de suspect.

În urma percheziţiilor au fost ridicate cantităţile de aproximativ 300 de grame de canabis, două grame de cocaină, cinci grame de ketamină şi comprimate din categoria benzodiazepinelor, cinci mărunţitoare mecanice, patru cântare electronice de mare precizie, mai multe telefoane mobile cu cartele SIM şi suma de 4.700 de lei, despre care există bănuiala rezonabilă că ar proveni din activităţi de trafic de droguri, conform DIICOT. „Anterior, în urma activităţilor desfăşurate în cauză, au fost capturate droguri de risc şi mare risc, canabis în cantitate de 300 de grame şi 10 grame de cocaină”, mai spun procurorii.

Poliția are tot mai multe acțiuni.

După cei 22 de tineri cercetați în București, au fost duși la audieri și 20 din Bacău.

În Suceava polițiștii cercetează alte șase persoane. Surse din anchetă spun că între suspecți sunt și doi elevi de 19 ani de la un liceu din orașul Rădăuți care se ocupau de vânzarea drogurilor și etnobotanicelor în școală. Tranzacțiile s-ar fi desfășurat în baia liceului.

Tot pentru consum de droguri este o anchetă și la o școală din Iași. Doi băieți de clasa a IX-a și a XII-a au ajuns la spital după ce ar fi consumat canabis într-o pauză.

Un alt caz șocant vine de la Deva. 12 elevi plecați cu o profesoară în Macedonia într-un schimb de experiență au fost trimiși înapoi în România după ce în camera de hotel a unui băiat de clasa a X-a au fost găsite droguri.

Inspectoratul școlar al județului Hunedoara a anunțat că face o anchetă și că va forma o comisie care să-l ajute pe elev să scape de droguri.

Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism le interzice atletelor transgender să concureze în probele feminine

Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism a interzis atletelor transgender să concureze în competițiile internaționale la categoria „feminin”.

Olympic history: Women's 800m - AW

Președintele forului, Lord Coe, a declarat că, începând cu 31 martie, niciunui atlet transgender care la pubertate avea sex masculin, iar ulterior a făcut tranziția către cel feminin, nu i se va mai permite să concureze în competițiile internaționale la categoria „feminin”, scrie BBC și Sky News.

Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism va înființa un grup de lucru pentru a efectua cercetări suplimentare cu privire la criteriile de eligibilitate în ceea ce privește persoanele transgender.

„Nu spunem că măsura va fi pentru totdeauna”, a mai adăugat Coe.

Conform regulilor anterioare, Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism le cerea femeilor transgender să își reducă cantitatea de testosteron din sânge la maximum 5nmol/L și să rămână sub acest prag în mod continuu pentru o perioadă de 12 luni înainte de a concura la categoria „feminin”.

Lord Coe a adăugat că decizia a fost „ghidată de principiul primordial care este acela de a proteja categoria feminin”.

El a mai precizat că, în prezent, nu există sportivi transgenderi care să concureze la nivel internațional în acest sport.

Consiliul Mondial de Atletism a votat, de asemenea, reducerea cantității de testosteron din sânge permisă pentru sportivii cu diferențe de dezvoltare sexuală (DSD), cum ar fi sud-africana Caster Semenya.

Atleții cu DSD vor trebui să își reducă nivelul de testosteron în sânge sub 2,5 nanomoli pe litru, față de cinci, și trebuie să rămână sub acest prag timp de doi ani pentru a putea concura la nivel internațional la categoria feminină în orice probă de atletism.

Conform reglementărilor anterioare, atleții cu DSD erau restricționați doar în probele cuprinse între 400 m și o milă.

Vor fi introduse prevederi provizorii pentru atleții DSD care concurează deja în competiții care nu erau restricționate anterior, cerându-le să își suprime nivelul de testosteron sub 2,5nmol/L timp de cel puțin șase luni înainte de a li se permite să concureze din nou.

„Deciziile sunt întotdeauna dificile atunci când implică nevoi și drepturi conflictuale între diferite grupuri, dar noi continuăm să considerăm că trebuie să menținem echitatea pentru atletele feminine mai presus de orice alte considerente”, a declarat Lord Coe.

„Vom fi ghidați în acest sens de știința din jurul performanței fizice și a avantajului masculin, care se va dezvolta în mod inevitabil în următorii ani. Pe măsură ce vor fi disponibile mai multe dovezi, ne vom revizui poziția, dar credem că integritatea categoriei feminine în atletism este primordială”, a mai precizat acesta.

Decizia a fost salutată de înotătoarea olimpică Sharron Davies, care a scris pe Twitter că regulile privind categoria „feminin” ar trebui să fie extinse pentru a le include și pe cele care concurează la nivel școlar.

sursa

Cristiano Ronaldo a mai stabilit un record! E unic în istoria fotbalului

Chiar dacă a ajuns la 38 de ani, Cristiano Ronaldo e de neoprit. Starul portughez a stabilit un record uluitor.  

Cristiano Ronaldo

Titular în meciul pe care Portugalia l-a disputat împotriva reprezentative statului Liechtenstein, în preliminariile EURO 2024, CR7  a bifat meciul cu numărul 197 pentru naționala țării sale, conform protv.ro.

Astfel, el a devenit fotbalistul cu cele mai multe partide disputate pentru o echipă națională.

Înainte de meciul cu Liechtenstein, Ronaldo se afla la egalitate cu Bader Al-Mutawa (Kuweit), ambii cu 196 de meciuri pentru echipele lor naționale.

Cristiano Ronaldo, cel mai bun marcator din istorie pentru o echipă națională

Cristiano Ronaldo mai deține un record la nivelul echipelor națională. Starul portughez a marcat 118 goluri pentru naționala țării sale.

Ali Daei are 109 goluri marcate pentru Iran, iar Lionel Messi se laudă cu 98 de reușite pentru Argentina.

Cristiano Ronaldo a debutat în echipa naţională a țării sale la 20 august 2003, în meciul Portugalia – Kazahstan, scor 1-0.

Epidemiologi moldoveni: Ne așteaptă o explozie de cazuri noi de Coronavirus după sărbători
Articolul anterior
„Femei cu Idei” anunță lansarea celei de-a III-a ediții a programului destinat femeilor care vor să contribuie la soluționarea problemelor din comunitățile lor
Articolul următor