Diana Șoșoacă i-a scris lui Vladimir Putin, după ce i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale

Președinta S.O.S. România, Diana Şoşoacă, i-a trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, după ce sâmbătă i-a fost respinsă, pentru a doua oară, candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta susține că a fost eliminată „ilegal” din cursa electorală și spune că  a fost împiedicată să candideze pentru că a promovat pacea, neutralitatea și o relație mai bună cu Rusia, criticând în același timp politicile UE și NATO, pe care le consideră periculoase pentru România, scrie digi24.ro.

Cu o zi  înainte, după decizia BEC, Diana Șoșoacă i-a trimis o scrisoare și lui Donald Trump. Șoșoacă susține că i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale „în mod ilegal și neconstituțional”, după ce mai fusese o dată respinsă pe 5 octombrie 2024. Ea afirmă că a „promovat pacea și neutralitatea pentru România” pentru că „a criticat politicile ofensive ale UE şi ale NATO care ne împing spre al treilea război mondial”. Președinta S.O.S. România mai afirmă că i-a fost respinsă candidatura din cauza faptului că „a propus mereu ca România să aibă o relaţie bună cu Federaţia Rusă şi să nu se lase antrenată în conflictul din Ucraina”. Ea transmite că „pericolul încă nu a trecut şi că, de la nivelul Uniunii Europene, suntem din nou împinşi spre război”. „După cum puteți vedea, deși UE acuză Rusia de dictatură, adevărata dictatură este în România”, susține Șoșoacă. În scrisoarea sa, Diana Șoșoacă afirmă că „avem teritorii românești deținute ilegal de Ucraina prin injustul pact Ribbentrop-Molotov și avem dreptul să ne apărăm românii din acele teritorii pe care le vrem înapoi”. Aceasta mai declară că Bruxelles-ul vrea să păstreze controlul asupra României și dorește „împingerea ţării într-un război pe care nimeni din România nu şi-l doreşte”.  „Dacă UE vrea război, nu are decât să îi trimită în prima linie pe comisarii şi pe parlamentarii europeni care votează în acest sens”, se mai arată în textul scrisorii. 

Scrisoarea Dianei Șoșoacă către Vladimir Putin 

Redăm integral scrisoarea Dianei Șoșoacă trimisă lui Vladimir Putin:

„Către Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin, Vă transmit pe această cale dorinţa de pace a poporului român, în calitatea mea de candidat la alegerile prezidenţiale din România respins de două ori de sistemul globalist pentru că am promovat pacea şi neutralitatea pentru România, pentru că am criticat politicile ofensive ale UE şi ale NATO care ne împing spre al treilea război mondial şi pentru că am vizitat Ambasada Rusiei la Bucureşti pentru a transmite mesaje de pace din partea românilor care nu doresc să fie împinşi în război de o clasă politică trădătoare. Candidatura mea la prezidenţiale a fost respinsă din nou, în mod ilegal şi neconstituţional, pe data de 15 martie, după prima respingere din data de 5 octombrie 2024. Odată cu îndepărtarea mea din cursa electorală, a fost respinsă şi dorinţa poporului român de a avea un viitor mai bun şi de a reaşeza România pe alte fundamente. În calitate de prezidenţiabil respins din cauza faptului că am propus mereu ca România să aibă o relaţie bună cu Federaţia Rusă şi să nu se lase antrenată în conflictul din Ucraina, vă transmit că pericolul încă nu a trecut şi că, de la nivelul Uniunii Europene, suntem din nou împinşi spre război. Am dorit să ajung preşedintele ţării pentru a nu lăsa România antrenată în aventurile sinucigaşe ale Marii Britanii, Franţei şi Bruxelles-ului şi tocmai de aceea am fost interzisă. După cum puteți vedea, deși UE acuză Rusia de dictatură, adevărata dictatură este în România.

Dar lupta mea şi a Partidului S.O.S. România nu se opreşte aici. Vom continua să apărăm pacea şi normalizarea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi ne vom opune din răsputeri planurilor UE de a ne atrage în conflict. Trebuie să ştiţi doar că clasa politică aflată la putere nu reprezintă voinţa poporului român şi nici nu este un partener legitim de discuţii, chiar dacă ocupă în mod fraudulos poziţiile de decizie în statul român pe care şi le apără falsificând alegerile şi interzicându-mi candidatura. Îmi iubesc poporul şi ţara şi vreau binele României, aşa cum şi Dvs. vă iubiţi ţara şi poporul şi vreţi ce e mai bine pentru Rusia. De aceea vă rog ca atunci când veţi vedea deciziile greşite ale actualei conduceri de la Bucureşti, precum şi ale viitorului preşedinte ilegitim al României care va fi pus în funcţie prin alegeri care deja au fost fraudate şi falsificate, să ştiţi că ele nu reprezintă voinţa poporului român care vrea pace. În numele poporului român care vă este frate întru credinţa ortodoxă vă îndemn să nu luaţi în considerare gesturile inamice lansate de conducerea ilegitimă a României sub apanajul UE pentru că nu reprezintă voinţa poporului român căruia i s-a interzis să îşi aleagă o conducere suveranistă.

Noi suntem un popor paşnic care ne dorim să schimbăm actuala putere şi să ne recâştigăm independenţa şi suveranitatea, dar acest lucru este împiedicat prin manevre odioase de interzicere a candidaturilor pentru că Bruxelles-ul îşi doreşte păstrarea controlului asupra României şi împingerea ţării mele într-un război pe care nimeni din România nu şi-l doreşte. Cred că putem construi o relaţie de respect reciproc şi de cooperare diplomatică, economică şi culturală între cele două ţări. Dacă UE vrea război, nu are decât să îi trimită în prima linie pe comisarii şi pe parlamentarii europeni care votează în acest sens. Noi, poporul român, ne afirmăm dorinţa de pace şi de încheiere a conflictului prin negocieri. În acest sens, vă rog să primiţi această scrisoare ca un mesaj de pace din partea poporului român şi de deschidere din partea mea şi a Partidului S.O.S. România de a negocia pentru pace, de a lupta împreună împotriva neo- fascismului și de a ne uni eforturile pentru apărarea creștinismului, pentru deschiderea relațiilor diplomatice și economice dintre țările noastre, precum şi pentru bunăstarea popoarelor noastre.

Avem teritorii românești deținute ilegal de Ucraina prin injustul pact Ribbentrop-Molotov care a fost denunțat și de aceea avem dreptul să ne apărăm românii din acele teritorii pe care le vrem înapoi. Vă rog să luați în considerare această solicitare de recuperare a teritoriilor românești de către statul român în negocierile care au loc cu privire la pacea din Ucraina. Mă exprim de asemenea în favoarea apărării românilor din Republica Moldova ținuți sub dictatura soroșiștă a Maiei Sandu care îi discriminează și îi persecută prin încălcarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale”. 

BEC a invocat în argumentația sa, sâmbătă, după ce a respins candidatura președintei S.O.S. România la alegerile prezidențiale din mai, faptul că Dianei Șoșoacă îi fusese deja respinsă candidatura de către Curtea Constituțională Română (CCR): „Prin Hotărârea 2 din 5 octombrie 2024, Curtea Constituţională (…) a constatat că ‘înregistrarea candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 încalcă condiţiile de eligibilitate prevăzute de dispoziţiile constituţionale (…) cu referire la valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei corelate cu garanţia politico-militară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO’”, scrie în decizia BEC. În consecinţă, „statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024, obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ne priveşte candidatura doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă, nu sunt întrunite condiţiile pentru înregistrare în cadrul acestui proces electoral”.

Dificultăţi de ultim moment în semnarea acordului dintre Ucraina şi SUA

Ucraina a declarat miercuri că este pe punctul de a semna un acord cu Statele Unite pe tema mineralelor, în mod iminent, după luni de negocieri uneori tensionate, dar o sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că a apărut o piedică de ultim moment. Şi „Financial Times” a relatat că semnarea acordului-cadru privind utilizarea resurselor subsolului dintre Ucraina şi SUA este în pericol de a fi anulată în ultimul moment, deşi o delegaţie ucraineană era în drum spre Washington, transmite news.ro

Prim-ministrul Ucrainei a anunţat că prim-viceprim-ministrul Iulia Svîrîdenko este în drum spre Statele Unite pentru a semna acordul, care este esenţial pentru eforturile Kievului de a repara legăturile cu Donald Trump şi Casa Albă, în timp ce preşedintele american încearcă să asigure o soluţie de pace în războiul Rusiei din Ucraina.

Două surse au declarat pentru Reuters că semnarea ar putea avea loc mai târziu miercuri. Dar o sursă a declarat că SUA face presiuni asupra Ucrainei să semneze două documente suplimentare, precum şi acordul principal privind minereurile, în timp ce Kievul simte că nu este încă pregătit pentru aceasta. „Cine ştie – poate că astăzi vor lua (aceste) două documente şi le vor finaliza şi pe acestea”, a declarat sursa.

Un proiect al acordului privind principalele minerale, consultat de Reuters, arată că Ucraina a obţinut eliminarea oricărei cerinţe de a rambursa SUA pentru asistenţa militară acordată în trecut, lucru la care Ucraina se opusese cu fermitate.

Oficialii ucraineni speră că semnarea acordului promovat de Trump va contribui la întărirea sprijinului american – mai slab pentru Kiev de când a venit Donald Trump la putere – în războiul care durează de peste trei ani.

Oficialii ucraineni speră că semnarea acordului promovat de Trump va contribui la întărirea sprijinului american – mai slab pentru Kiev de când a venit Donald Trump la putere – în războiul care durează de peste trei ani.

CE PREVEDE PROIECTUL DE ACORD

Proiectul de acord oferă Statelor Unite acces preferenţial la noi acorduri privind resursele naturale ucrainene, dar nu oferă automat Washingtonului o parte din bogăţiile minerale ale Ucrainei sau din infrastructura sa de gaze, se arată în proiectul văzut de Reuters.

„Într-adevăr, este un acord strategic, este un acord internaţional cu adevărat egal, bun, privind investiţiile comune în dezvoltarea şi redresarea Ucrainei”, a declarat prim-ministrul Denîs Şmîhal.

Proiectul prevede crearea unui fond comun SUA-Ucraina pentru reconstrucţie, care va primi 50% din profiturile şi redevenţele care revin statului ucrainean din noile permise de exploatare a resurselor naturale din Ucraina.

Proiectul nu precizează cum vor fi cheltuite veniturile fondului comun, cine beneficiază de acestea sau cine controlează deciziile privind cheltuielile.

Şmîhal a declarat în cadrul unor comentarii televizate că, odată ce acordul principal va fi semnat, cele două părţi vor conveni asupra altor două documente tehnice suplimentare care vor sublinia aspecte precum modul în care sunt acumulate fondurile. El a spus că Ucraina va păstra controlul asupra tuturor resurselor sale în cadrul acordului, în timp ce fondul va investi în dezvoltarea Ucrainei pentru o perioadă de 10 ani.

„Ucraina va aduce o contribuţie doar din noile licenţe, din noile redevenţe pe resursele minerale. Aceasta va fi contribuţia noastră, din care 50% va fi dată acestui fond”, a spus el.

Statele Unite ar putea utiliza viitoarea asistenţă militară acordată Ucrainei drept contribuţie la fond, a mai declarat Şmîhal, fără ca acordul să reflecte vreun ajutor militar anterior acordat ţării.

Cele două părţi au semnat un memorandum, publicat la 18 aprilie, ca un prim pas spre încheierea unui acord privind dezvoltarea resurselor minerale în Ucraina. În memorandum, acestea au afirmat că urmăresc să finalizeze discuţiile până la 26 aprilie şi să semneze acordul cât mai curând posibil.

Trump şi oficiali din administraţia sa au ameninţat luna aceasta că vor renunţa la eforturile de a negocia un acord de pace dacă nu vor exista semne clare de progres în curând.

Ucraina s-a bazat pe ajutorul militar din partea SUA, de la apărare aeriană la rachete cu rază lungă de acţiune, pentru a respinge atacul Rusiei de la invazia la scară largă a Moscovei în februarie 2022.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în luna februarie a acestui an că ajutorul american reprezintă aproximativ 30% din armele şi echipamentele utilizate pentru apărarea ţării.

La 28 aprilie, Şmîhal a declarat că Kievul a obţinut ca ajutorul american acordat Kievului în trecut să nu fie luat în considerare ca parte a unui acord privind mineralele.

Aflat în vizită în SUA săptămâna trecută, Şmîhal s-a întâlnit cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, şi a anunţat „progrese bune” în privinţa acordului.Şmîhal a mai spus că Kievul a definit clar liniile roşii privind conformitatea acordului cu obligaţiile europene ale Ucrainei şi cu legislaţia ucraineană.

DIFICULTĂŢI DE ULTIM MOMENT

Potrivit Financial Times, care citează trei surse, în timp ce avionul în care se afla prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Svîrîdenko, se îndrepta spre SUA, reprezentanţi ai secretarului Trezoreriei SUA i-au spus acesteia că trebuie „să fie pregătită să semneze toate acordurile sau să se întoarcă acasă”.

Americanii doresc ca ucrainenii să semneze miercuri atât acordul-cadru, cât şi un acord detaliat privind fondul de investiţii, care ar completa acordul privind mineralele, au declarat doi oficiali ucraineni pentru FT.O persoană familiarizată cu gândirea SUA a declarat miercuri că negocierile nu s-au încheiat deoarece Ucraina a încercat să revizuiască termenii conveniţi la sfârşitul săptămânii. Persoana respectivă a declarat că înalţii oficiali americani erau îngrijoraţi de faptul că acest lucru ar reduce transparenţa şi responsabilitatea, dar acordul ar putea fi totuşi semnat încă de miercuri, dacă Ucraina revine la termenii iniţiali.

„Statele Unite sunt hotărâte să încheie rapid acest acord vital şi să asigure o pace durabilă în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA.

Ucrainenii au declarat că versiunea SUA este inexactă şi că nu pot semna ambele documente miercuri, deoarece acordul privind fondul trebuie să fie ratificat de parlamentul ţării înainte de a putea fi semnat.Un oficial ucrainean implicat în discuţii şi-a exprimat frustrarea faţă de SUA, spunând că se teme că „ei nu vor fi mulţumiţi cu nimic”.

„Suntem pregătiţi să semnăm astăzi acordul-cadru”, a declarat oficialul, dar a adăugat că şansele erau puţin mai mari de „50-50”.

Deşi acordul-cadru nu oferă în mod explicit garanţii de securitate americane pentru Ucraina, oficialul a numit acordul drept „o expresie a unei alinieri strategice mai largi, pe termen lung şi o demonstraţie concretă a sprijinului Statelor Unite ale Americii pentru securitatea, prosperitatea, reconstrucţia şi integrarea Ucrainei în cadrele economice globale”.

„Credem că echipele au făcut o treabă bună, iar acordul este mult mai bun pentru ambele ţări”, a declarat unul dintre oficialii ucraineni familiarizaţi cu această chestiune.

Deputat în lacrimi la tribuna Parlamentului

Astăzi, la ședința Legislativului, în timpul adoptării Legii privind extinderea votului în diasporă, deputatul PAS Vasile Grădinaru a izbucnit în lacrimi.

În discurs acesta și-a amintit de fratele său plecat și a spus:„E foarte uşor să vorbeşti şi e foarte greu să faci. Anul 2001, în familia mea, fratele meu mijlociu pleca în afară. În 2002, acelaşi lucru. Deşi, în 2002, am absolvit Colegiul de Ecologie cu 9,8, riscam să ajung şi eu din urmă”.

În discursul său, deputatul PAS a menţionat că „votul în diasporă este o datorie morală față de oamenii care au ținut Moldova în viață atunci când alții o ruinau”.

Lovit mortal pe trecerea de pietoni. Unde a avut loc accidentul

Astăzi, în jurul orei 15:20, în satul Măgdăcești, raionul Criuleni, a avut loc un accident foarte grav în care un tânăr a fost lovit mortal chiar pe trecerea de pietoni.

Din informații preliminare se cunoaște că un microbuz, condus de un bărbat de 52 de ani, a tamponat un pieton. Şoferul care se deplasa din direcția Orhei-Chișinău nu s-a asigurat corespunzător și a lovit cu partea laterală stângă a vehiculului un băiat de 18 ani, originar din raionul Florești, în momentul în care acesta traversa regulamentar partea carosabilă pe trecerea de pietoni.

Din nefericire, în urma traumelor primite, tânărul a decedat pe loc, până la sosirea ambulanței. 

Aproape 300 de cazuri de gripă, înregistrate într-o singură săptămână
Articolul anterior
Reduceri fulger la Parsa Beauty – accesorii pentru un look impecabil/P
Articolul următor