Diaspora, chemată pe 21 mai acasă, în Piața Marii Adunări Naționale

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit marți seara cu un grup de cetățeni stabiliți cu traiul în Republica Cehă. Oficialul i-a invitat să participe la Adunarea Națională ”Moldova Europeană”, stabilită pentru 21 mai în PMAN, chiar dacă sunt peste hotare.

”Seara de ieri am petrecut-o alături de moldovenii noștri stabiliți în Republica Cehă. Am discutat despre situația internă de acasă și prioritățile pentru anul curent. Ca și alți moldoveni din diasporă, un subiect important l-a reprezentat numărul curselor aeriene din și spre Chișinău. Sunt anumite probleme la acest capitol, dar le-am dat asigurări că odată cu revenirea Aeroportului în gestiunea statului, ne propunem să creăm cele mai bune condiții pentru ca un număr cât mai mare de companii aeriene să zboare spre și din Moldova.

Ca de fiecare dată când discut cu cetățenii noștri din străinătate, m-am bucurat să văd cât de interesați sunt de situația din țară și cât de bine cunosc realitățile de acasă.Le-am mulțumit pentru susținere și i-am rugat să ne ajute în parcursul nostru european. I-am invitat să participe la Adunarea „Moldova Europeană” oriunde s-ar afla și să-i sune pe cei de acasă. Eu sunt convins că doar împreună și uniți, pentru viitorul copiilor și viitorul țării noastre, vom reuși să transformăm Republica Moldova și să aducem Europa acasă.”, scrie Igor Grosu pe pagina sa oficială de Facebook.

Va sta încă 4 ani după gratii, după ce „a vândut” lemne de foc din închisoare, cu avansuri de peste 40.000 lei

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), un deținut al penitenciarului din Brănești a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru escrocherie cu lemne de foc.

O femeie din Căușeni, condamnată la 10 ani de închisoare pentru tentativă  de omor — Cotidianul

Bărbatul este din Ungheni și are vârsta de 24 de ani, iar faptele acestuia au avut loc începând de la finele anului 2021 până în primăvara lui 2022. Atunci, în timp ce era deținut pentru viol, tâlhărie și pungășie, acesta a anunțat pe o rețea de socializare că oferă lemne de foc la preț redus. Ulterior, acesta comunica cu doritorii pe aplicația „Whatsapp,” iar în unele cazuri le propunea și prețuri cu 250 lei mai ieftin decât cel de pe piață, pentru un metru cub de lemne. 

Astfel, anunțul atractiv a generat nouă clienți nemulțumiți de prețurile de pe piață, printre ei și din cei care și-au anunțat mamele despre posibilitatea avantajoasă. Iar în unul din cazuri, ginerele care muncea în Germania, și-a anunțat mama-soacră că urmează să-i facă o surpriză, așa cum în acel an „Moș Crăciun urma să vină mai devreme la ea.”

Însă, în toate cele nouă cazuri, clienții care au transferat prin bancă, bancomate, aplicații telefonice între 2800 și 5000 lei au rămas și fără plata făcută în avans și fără lemne de foc. Potrivit declarațiilor celor nouă, bărbatul avea o voce calmă și le solicita avansul „pentru perfectarea actelor necesare,” iar ulterior le bloca numerele clienților sau dezactiva cartela telefonică de pe care-i contactase anterior. Totuși, după ce au realizat că au fost înșelați, unii din ei le-au solicitat rudelor să-i contacteze – într-un caz mama unei cliente, cu loc de muncă în Israel – care atunci când au solicitat garanții pentru o altă partidă de lemne de foc, apelul a fost întrerupt, iar numărul de contact nu a mai fost disponibil.  

Victimele erau din diferite părți ale republicii, inclusiv din Cimișlia, Hâncești, Nisporeni și Ștefan Vodă. Condamnatul se prezenta acestora cu șase nume false, din localități precum Călărași și Strășeni; iar banii solicita să-i fie transferați, în diferite cazuri, pe patru conturi diferite, care nu-i aparțineau. Mai mult decât atât, la solicitarea clienților, acesta le prezenta și fotografii ale buletinelor de identitate și permiselor de conducere, care de fapt le aparțineau altor persoane, care le pierduseră și deja foloseau altele noi.

Bărbatul și-a recunoscut vinovăția, iar potrivit legii a beneficiat de reducerea pedepsei, astfel încât Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani l-a condamnat la 4 ani închisoare; iar prin cumul cu celelalte infracțiuni comise anterior, va ispăși pedeapsa definitivă de 14 ani închisoare. În ceea ce privește complicii acestuia, magistrații urmează să se pronunțe.

Lexus, Mercedes, Lincoln, implicate în accidentul de la Botanica. Vezi momentul impactului

Victime nu au fost înregistrate, iar accidentul rutier, produs astăzi la intersecția străzilor Traian și Independentei din sectorul Botanica al Capitalei, s-a soldat doar cu pagube materiale.

VIDEO Lexus, Mercedes, Lincoln – implicate în accidentul de la Botanica. Vezi momentul impactului

Despre a declarat pentru Realitatea.md ofițera de presă a Poliției Capitalei, Nina Dubovca.

„Accidentul rutier a fost înregistrat în jurul orei 13:37, Botanica, la intersecția străzilor Traian și Independentei. Implicate 3 mașini – Lexus, Mercedes, Lincoln. Soldat cu pagube materiale. Nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”.

Între timp, pe rețele au apărut imagini cu momentul impactului:

Canoistul Serghei Tarnovschi s-a clasat pe locul IV la Jocurile Europene din Polonia

Canoistul Serghei Tarnovschi a ocupat locul IV pe distanța 200 metri la Jocurile Europene Kraków-Małopolska 2023.

Serghei Tarnovschi, locul IV la Jocurile Europene din PoloniaFoto: Fb.com/Olympic Moldova

El a înregistrat rezultatul 40.254 secunde, fiind întrecut de lituanianul Henrikas Zustautas (39.700), georgianul Zaza Nadiradze (39.796) și spaniolul Pablo Grana (39.852).

Mâine, Serghei Tarnovschi va concura în finala probei 500 metri.

Eugenia Ceban, mama primarului Capitalei, ar urma să fie arestată
Articolul anterior
Guvernul lansează Satul European Expres. Ce prevede? Precizările autorităților
Articolul următor