Din 1 aprilie intră în vigoare! Ai lăsat terenul în paragină, statul îl dă altuia

Din 1 aprilie, intră în vigoare noile prevederi ale Codului funciar, care oferă autorităților locale pârghii clare pentru a interveni în cazurile în care terenurile agricole sunt abandonate și pun în pericol culturile învecinate. Scopul noii legi este să descurajeze neglijența în utilizarea terenurilor și să protejeze interesele fermierilor activi, scrie bani.md

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dacă un teren agricol nu este întreținut corespunzător mai mult de doi ani consecutiv și este invadat de buruieni, iar acest lucru afectează vecinii, autoritățile locale pot interveni. Procesul este declanșat la sesizarea proprietarului unui teren învecinat, care se consideră prejudiciat.

Reprezentanții primăriei, împreună cu cei ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, vor verifica terenul. Dacă se constată oficial că terenul este lăsat în paragină și are o stare fitosanitară precară, primăria va transmite o somație scrisă proprietarului.

În cazul în care acesta nu este de găsit sau nu reacționează, terenul poate fi dat în arendă, temporar. Dacă există un singur vecin interesat, primăria poate încheia direct un contract cu acesta. Dacă nu, se organizează o licitație publică.

Licitațiile sunt gestionate de o comisie specială formată din angajați ai primăriei. La procedură pot participa și reprezentanți ai direcțiilor agricole sau experți independenți, cu rol consultativ. Anunțul este publicat cu cel puțin 15 zile înainte de desfășurare, în Monitorul Oficial, presa locală și la avizierul primăriei.

Câștigătorul licitației va putea începe să lucreze terenul imediat după semnarea unui act oficial de predare-primire. Durata contractului de arendă variază între un an și cinci ani și poate fi prelungită dacă ambele părți sunt de acord.Important de reținut: terenul nu este confiscat, iar proprietarul rămâne titularul legal al acestuia. Oricând dorește să revină la lucrările agricole, acesta poate recupera terenul printr-o simplă declarație scrisă. Contractul de arendă se reziliază de drept, iar banii acumulați din chirie îi revin proprietarului, cu reținerea cheltuielilor administrative suportate de primărie.

Noile măsuri introduse prin Codul funciar nu urmăresc sancționarea proprietarilor, ci asigurarea unei utilizări eficiente a terenurilor agricole și protejarea fermierilor care își întrețin gospodăriile. Într-un context marcat de crize recurente și presiuni asupra securității alimentare, statul mizează pe responsabilitate și solidaritate locală pentru a combate degradarea terenurilor și abandonul agricol.

PANĂ DE CURENT. După Spania și Portugalia, alte două state s-au confruntat cu această problemă

O pană de curent de proporții a afectat, astăzi, Spania și Portugalia iar ulterior au fost semnalate probleme și în alte două state europene, Andora și sudul Franței. În lipsa unei explicații oficiale, guvernele din statele afecatei au activat celulele de criză și au mobilizat echipe tehnice din mai multe ministere.

Potrivit autorităților spaniole, întreruperea alimentării cu energie electrică a avut loc la scurt timp după ora locală  12:00. A fost afectat întreg teritoriul spaniol continental, precum și rețeaua de comunicații, aeroporturile și infrastructura de transport feroviar de mare viteză. Alimentarea a fost reluată temporar în unele regiuni, dar întreruperile au revenit la scurt timp. În Madrid, metroul și trenurile de suprafață au fost suspendate din cauza lipsei de tensiune.

Compania publică Red Eléctrica (Redeia) a anunțat că au fost activate planuri de restabilire a furnizării de energie, în colaborare cu distribuitorii. Se analizează în prezent cauzele incidentului, iar toate resursele disponibile au fost redirecționate pentru remedierea situației. Nu este exclusă ipoteza unui atac cibernetic — aceasta este verificată de Institutul Național de Securitate Cibernetică (INCIBE), deși, deocamdată, nu există dovezi concludente în acest sens, relatează El Pais.

Întreruperea a forțat oprirea întregului trafic feroviar, a afectat traficul aerian, a cauzat întreruperi în transportul public și chiar a stins semafoarele în multe zone. Pana de curent afectează și alte infrastructuri. A cauzat probleme de acces la serviciile bancare prin intermediul site-urilor web și al aplicațiilor mobile.

Centralele nucleare nu mai produc energie electrică

În urma pannei de curent pe scară largă, centralele nucleare ale țării (cinci cu șapte reactoare în funcțiune) au încetat să producă energie electrică. Au încetat să producă și să furnizeze energie electrică la rețea din motive de siguranță. Cu toate acestea, sistemele interne ale fiecărei centrale trebuie să rămână operaționale, iar instalațiile utilizează echipamentele diesel de care dispune fiecare centrală nucleară, potrivit surselor Consiliului de Securitate Nucleară (CSN).Premierul Pedro Sánchez, și vicepremierul, Sara Aagesen, s-au deplasat la Centrul de control Red Eléctrica „pentru a clarifica circumstanțele care afectează furnizarea de energie electrică”. „Sunt analizate cauzele și toate resursele sunt dedicate remedierii acesteia”, susține Ministerul Tranziției Ecologice.

Situația este similară în Portugalia, unde furnizorul Red Eléctrica Nacional a confirmat o pană generalizată. Aeroportul din Lisabona a fost complet paralizat, iar sistemele de comunicații au fost, de asemenea, afectate. Nici Guvernul portughez nu a oferit deocamdată o explicație.

Insulele Canare și Baleare nu au fost afectate, grație sistemelor insulare autonome. Arhipelagul canar are șase rețele independente de alimentare, iar în Baleare, insulele sunt interconectate, inclusiv printr-un cablu submarin cu Peninsula Iberică.

Pe rețeaua feroviară continentală, compania Adif a înregistrat pierderi de tensiune, ceea ce a dus la oprirea completă a circulației trenurilor. Aeroportul Madrid-Barajas a fost și el afectat, unele zboruri fiind întârziate sau reprogramate în lipsa alimentării cu energie.

Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile din cele două state iberice încearcă să identifice sursa exactă a defecțiunii, într-un context regional în care securitatea infrastructurii energetice devine o vulnerabilitate tot mai vizibilă.

Vladimir Putin anunță o încetare a focului de trei zile pe frontul din Ucraina, începând cu 8 mai

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat un așa-numit armistițiu „umanitar” în Ucraina, de pe data de 8 până pe 11 mai, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, a precizat Kremlinul într-un comunicat, transmite Komersant.ru

„În această perioadă, toate acțiunile militare vor înceta. Rusia consideră că partea ucraineană ar trebui să urmeze acest exemplu”, a afirmat Kremlinul într-o declarație.

Anunțul vine în contextul în care Moscova continuă să respingă cererea Kievului de încetare totală și necondiționată a focului ca prim pas către un acord de pace mai amplu.

Putin a declarat anterior un armistițiu temporar de Paște, chiar dacă Ucraina a acuzat forțele ruse de aproape 3.000 de încălcări în acea perioadă.

Pana de curent masivă în Spania și Portugalia, autoritățile investighează un posibil atac cibernetic

Mii de spanioli au raportat luni că au rămas fără electricitate pentru durate diferite de timp, guvernul de la Madrid anunțând că investighează întreruperile de curent electric cu diverse echipe tehnice din mai multe ministere, relatează El Pais, o situație asemănătoare fiind înregistrată și în Portugalia vecină.

Imagine ilustrativă. Foto: Dreamstime

Momentan, sursele oficiale guvernamentale nu au nicio explicație pentru ceea ce s-a întâmplat.

Spanioli din toate zonele țării au raportat o întrerupere a curentului care a durat în general câteva minute, la scurt timp după prânz. Principalele companii spaniole de electricitate, consultate de El Pais, cel mai mare ziar din Spania, nu au oferit încă un motiv pentru a explica întreruperile.

Institutul Național de Securitate Cibernetică (INCIBE) a anunțat că investighează la rândul său întreruperile pentru a vedea dacă au fost provocate de un atac cibernetic. Oficialii de la Institut nu au anunțat deocamdată nicio concluzie.

Ziarul portughez Diario de Noticias relatează că o pană de anvergură afectează și Portugalia și că deocamdată cauzele sunt necunoscute.

Potrivit presei portugheze, defecțiunea afectează toate serviciile publice și că situația a dus la întreruperea circulației trenurilor. Telecomunicațiile sunt și ele afectate.

Grupul care conectează toți furnizorii de energie din Portugalia a raportat deja situația Centrului Național de Securitate Cibernetică al țării.

O sursă din această organizație a declarat pentru Diario de Noticias că cauza este încă necunoscută și că se face o evaluare, trimițând informații suplimentare despre incident către Autoritatea Națională pentru Urgență și Protecție Civilă.

Evghenia Guțul își va petrece următoarele 30 de zile după gratii
Articolul anterior
JD Vance ajunge în Groenlanda, nedorit de localnici și de oficialii danezi, într-un moment în care Trump insistă că SUA vor anexa insula
Articolul următor