Criza gazelor: Din cauza datoriilor istorice, Moldovagaz nu poate contracta un credit de la o bancă pentru a efectua plata către Gazprom

Suma avansului pentru luna ianuarie pe care trebuie să-l achite Moldovagaz către Gazprom constituie 63 de milioane de euro. Moldovagaz poate achita 30-35 de milioane de euro din această sumă. Restul sumei ar urma să fie obținută prin intermediul unui credit bancar.

Moldovagaz are probleme la contractarea unui împrumut pentru a plăti o parte din consumul curent pe ianuarie către Gazprom de la instituții bancare din cauza datoriei istorice mari față de gigantul rusesc.

Contractarea unui credit de către Moldovagaz este una dintre soluțiile discutate de către Comisia pentru Situații Excepționale pe 11 ianuarie, transmite Anticorupție.md.

Problema constă în faptul că Moldovagaz este obligată să achite 50% din factura de consum pe luna decembrie și alte 50% în avans din gazele pe care urmează să le consume în ianuarie.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a afirmat că Moldovagaz trebuie să își rezolve problema de lichidități și să nu mai aștepte Guvernul să îi acopere datoriile către Gazprom.

„În primul rând, tariful nu acoperă prețul de achiziție, iar în al doilea rând, există un decalaj permanent, din cauza că plata trebuie să o faci astăzi, dar banii îi încasezi abia peste o lună – o lună și jumătate. În situația aceasta, statul trebuie să se asigure că tarifele acoperă cheltuieli efective și că oamenii au bani și pot plăti la timp factura”, a explicat el pentru G4media.

În asemenea condiții, compania-fiică a Gazprom informează că există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale și că lucrează împreună cu Guvernul pentru a preveni o astfel de situație.

„Condițiile contractuale de plată pentru gazul furnizat nu s-au modificat de la semnarea documentului, în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul Republicii Moldova, este larg răspândită”, a explicat Moldovagaz obligațiile contractuale cu Gazprom într-un comunicat publicat pe 12 ianuarie.

Ministerul Finanțelor a anunțat că va analiza opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități necesare pentru plățile curente.

Moldovagaz are o datorie pentru malul drept al Nistrului de circa 700 de milioane de dolari, în timp ce pentru Transnistria de peste 7 miliarde de dolari.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Un copil de 6 ani a murit, după ce fusese obligat de familie să facă duşuri reci
Articolul anterior
Un bătrân de 91 de ani, bătut de doi tineri în propria casă pentru 2.500 de lei
Articolul următor