Directorul centralei de la Cuciurgan acuză Moldova că ia o parte din gazele destinate Transnistriei

Directorul Moldavskaia GRES, Valentin Trubceanin, a acuzat autoritățile moldovenești că „au luat o parte din gazul care merge în mod tradițional către Transnistria”.

Șeful MGRES acuză Moldova că ia o parte din gazele pentru Transnistria

Potrivit Infotag, el a afirmat acest lucru într-o emisiune a postului TV transnistrean.

„La sfârșitul lunii octombrie, Moldova a decis să ia în beneficiul său o parte din volumul de gaze care, în mod tradițional, merge către Transnistria. De aceea a apărut situația care există acum, când pur și simplu nu avem gaz pentru producția noastră pentru a genera electricitate. 

Moldova a luat o cantitate semnificativă de gaze. Acest volum de gaze a fost destinat producerii de energie electrică pentru export către Moldova. Dacă am avea acest gaz, i-am putea furniza Republicii Moldova toată energia electrică 100%, iar acest lucru ar reduce semnificativ costurile suportate de populaţia sa”, a spus Trubceanin.

Declaraţii similare au fost făcute în presa rusă de către negociatorul șef al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, și de alți reprezentanți ai administrației transnistrene. Cu această ocazie, aceștia s-au plâns președintelui și parlamentului Rusiei, acuzând compania Moldovagaz de „încălcarea acordului cu Gazprom”. 

În opinia lor, „Moldovagaz” ar trebui să-i ofere regiunii transnistrene 118 din 179 milioane m3 de gaze pe care Gazprom intenționează să le furnizeze în noiembrie (cu un necesar total al Moldovei, inclusiv Transnistria, de 340 milioane m3 de gaze).

Totodată, Tiraspolul trece sub tăcere faptul că, din 1 octombrie, Gazprom a redus volumul de gaze furnizat Moldovei până la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Transnistria primea două treimi din acest volum – 3,9 milioane m3 de gaze, generând 67% din energia electrică necesară malului drept al Nistrului. 

În noiembrie, Chișinăul și-a propus să mențină aceeași cantitate de gaz pentru malul stâng, pentru a primi 45% din necesarul de energie electrică. Tiraspolul a fost însă de acord să furnizeze doar 23% din energie electrică. În această situație, „Moldovagaz” a redus furnizarea de gaze – de la 3,9 la 2,3 milioane de metri cubi pe zi, iar Moldavskaia GRES a refuzat să furnizeze energie electrică.

Comentând declarațiile de la Tiraspol, șeful consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că acordul dintre Moldovagaz și Gazprom nu descrie distribuţia volumelor de gaze pe malul drept și pe malul stâng al Nistrului. El a reamintit că Tiraspoltransgaz nu plătește Gazprom pentru gazul primit, iar datoria pe care a acumulat-o este de aproape 10 miliarde de dolari.

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova pentru modernizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea abilităţilor practice ale studenţilor. Astăzi au fost lansate cele şase subproiecte, finanţate cu aceşti bani, care fac parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

ANGELA LIS, manager proiect: Deci, titlul acestui subproiect este: Crearea unui Cluster educaţional-ştiinţific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia naţională. Bugetul pentru acest proiect este 249 mii de euro şi vizează domeniul ingineriei şi activităţi inginereşti.

VITALIE SOCHIRCĂ, manager proiect: Modernizarea procesului didactic în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi ale mediului în contextul rigorilor pieţei muncii. De ce? Deoarece conexiunea cu piaţa muncii este încă insuficientă. Din resursele financiare alocate acestor proiecte se vor cumpăra echipamente de laborator, echipamente tehnice, mobilier şi servicii.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Moldova: Ritmul cu care se implementează activităţile din runda a doua ne permite să afirmăm cu certitudine că cele 6 sub proiecte vor fi implementate în termeni stabiliţi, până la data de 15 septembrie, anul 2025. Unele dintre aceste proiecte vor fi finalizate înainte de termen.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Moldova: Alături de colegii de la Banca Mondială noi mizăm pe faptul că o să reuşim să extindem proiectul existent cu încă 30 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie disponibili în anul 2025, o parte care la fel vor merge în instituţiile de învăţământ superior şi inclusiv spre USM. Învăţământul superior din RM merită investiţiile acestea şi este nevoie de suport adiţional.

ION GONŢA, reprezentant, Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova: Banca Mondială va continua să sprijine sectorul învăţământului superior din Moldova şi este important ca prin acest tip de investiţii şi intervenţii să contribuim la creşterea calităţii capitalului uman în ţară, dar şi creşterea economică.

Universitatea de Stat din Moldova este una din cele cinci instituții care au primit granturi în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a investițiilor va depăşi 10 milioane de euro.

O bombă a fost depistată în localitatea Tomai, raionul Leova

Geniștii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat o bombă de aruncător, calibru 81 mm, depistată în localitatea Tomai, raionul Leova, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Ministerului Apărării, în urma cercetărilor, echipa de deminare a constatat că obiectul exploziv era din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acesta fiind descoperit de localnici în timpul lucrărilor agricole.

Bomba a fost distrusă în condiții de maximă siguranță, potrivit informațiilor oferite de Batalionul de Geniu „Codru”.

Certificatul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul

Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, certificatul medical constatator al nașterii se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare, scrie bizlaw.md.

Actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar.

Cu toate acestea, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii, oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice a nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

De asemenea, se propune excluderea necesității prezentării documentelor necesare pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale re-ingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea naşterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs naşterea sau îşi au domiciliul părinţii copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc naşterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal şi certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul şi vârsta copilului – în cazul înregistrării naşterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp, se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.

Ceaiul de gutui ameliorează digestia, reface celulele ficatului și pancreasului
Articolul anterior
În Republica Moldova au căzut fragmente ale unei rachete rusești „Kalibr”. Concluzia experților din Ministerul Apărării
Articolul următor