Disperați că nu au de unde cumpăra lemne de foc pentru iarnă moldovenii recurg la gesturi radicale – merg în pădure la furat

Inspectoratul pentru Protecția Mediului Nisporeni informează despre tăieri ilicite în raza raionului Nisporeni.

Potrivit IPM Nisporeni, ca rezultat a inspectării fondului forestier gestionat de către primăria satului Milesti, parcela 10 B, a fost depistată tăierea ilicită a 118 arbori specia salcâm cu diametrele cuprinse între 8-28 cm.

Sursa precizează că masa lemnoasă lipsea de la fața locului, cu excepția crengilor, volumul masei lemnoase calculate conform tabelului de cubaj este de 6.35 m3.

Prejudiciul cauzat mediului înconjurător prin tăierea ilegală conform anexei nr.1, Cod silvic constituie 3065.4 lei.

Valoarea masei lemnoase sustrasă ilicit este de 5885.2 lei, suma prejudiciului total constituie 8950.6 lei.

Materialele pe cazul dat a fost înaintate organelor de drept pentru identificarea persoanelor contraveniente.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului, îndeamnă societatea civilă, în cazul când sunt martori a contravențiilor de mediu, să anunțe autoritățile pentru protecția mediului, sau să apeleze serviciul 112, pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Amintim că ieri, premierul Natalia Gavrilița s-a arătat deranjată în cadrul ședinței Guvernului de astăzi de modul în care are loc comunicarea privind asigurarea cu lemne a populației. La întâlnirea de ieri cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale a fost informată că unii primari nici măcar nu știu la ce ocoluri silvice să se adreseze pentru a ridica volumul necesar de lemne pentru populație. Premierul i-a solicitat explicații ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu: ”Este inacceptabil! Unele primării nici nu știu la ce ocol silvic să se adreseze”, a spus premierul.

Până în seara zilei de ieri,

Spînu explică ce se poate întâmpla dacă Rusia ne va sista livrarea gazelor: „Indiferent de scenariu, în luna octombrie suntem asigurați”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că gigantul rus Gazprom încă nu a confirmat livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova pentru luna octombrie 2022. Potrivit ministrului, discuțiile continuă, iar în următoarele zile vom afla dacă țara noastră va primi sau nu gaz din Rusia. Totuși, Andrei Spînu spune că dacă din 1 octombrie Gazprom sistează livrarea de gaze naturale, R. Moldova are „rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi” care „ar putea fi suficiente pentru luna octombrie”. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la ProTV, scrie zdg.md.

„Menținem comunicarea (cu Gazprom n. red.) și vom vedea în zilele următoare dacă vor livra sau nu (gaze naturale după 1 octombrie n. red.).

(…) Guvernul face tot posibilul ca să avem în continuare gaz. Avem rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi. Din 1 octombrie, dacă nu vom primi gaz de la Gazprom, acest gaz (din rezervă n. red.) va fi utilizat și livrat cetățenilor. (…) Indiferent de scenariu, pentru luna octombrie noi suntem asigurați, acelea rezerve, plus trecerea Termoelectrica pe păcură și mai sunt alte întreprinderi care pot trece pe păcură. Această cantitate pe care o avem în rezerve ar putea fi suficientă pentru luna octombrie”, explică Andrei Spînu.

Prețul de achiziție a gazelor naturale importate de R. Moldova în luna septembrie este de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori, mai scrie sursa citată.

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

VIDEO! Bătaie crâncenă la o benzinărie din Călărași în miez de noapte. Doi bărbați au ajuns la spital
Articolul anterior
De teama unei crize deputații au votat modificări la legea bugetului pentru anul curent. Unde vor fi îndreptate cele mai semnificative majorări
Articolul următor