Dispozitive medicale, instrumente chirurgicale și mobilier! Spitalul Clinic Bălți a obținut o donație de sute de mii de euro din partea Austriei

Spitalul Clinic Bălți a obținut o donație de sute de mii de euro din partea Austriei. Aceasta include dispozitive medicale, instrumente chirurgicale și mobilier. O parte din ele au fost deja distribuite în secții pentru a salva vieți și pentru a asigura pacienților condiții bune de tratament, transmite Nordnews.md.

VIDEO Austriecii ajută medicina de la noi! Donația de sute de mii de euro făcută pentru Spitalul Clinic Bălți

„Patru monitoare, cardiograf, electroencefalograf. Până acum aveam doar un singur aparat de electroencefalografie care se află în unitatea de pediatrie. Acesta va merge în secția de neurologie”, a povestit Gheorghe Brînza, directorul Spitalului Clinic Bălți.

Saloanele vor fi dotate cu camere de supraveghere video, pentru a putea monitoriza non-stop starea pacienților. Medicii spun că întreaga donație va contribui la sporirea calității serviciilor medicale.

„Ne bucurăm de donație. De exemplu, acest encefalograf este foarte bun pentru profilul neurologie, neurochirurgie. Și acesta este un utilaj foarte bun, de tip maquet, care a fost recomandat în toată lumea pentru că este util și calitativ”, a declarat Viorel Guranda, șeful Secției Neurochirurgie, SCB.

„Aceste utilaje sunt necesare în secția de terapie intensivă, în secțiile unde sunt pacienți grav bolnavi, în pediatrie, în obstetrică, ginecologie, care au unități de terapie intensivă. Sunt instrumente necesare pentru blocul operator, pentru sălile de pansamente. Suntem foarte recunoscători donatorilor”, a adăugat Mihail Lîsîi, șeful Secției Chirurgie, SCB.

Ambasadoarea Austriei în R. Moldova a declarat că donația vine din orașul Viena pentru a susține pacienții din țara noastră.

„Acest domeniu este foarte important, lucru demonstrat și de pandemie. La noi, în Austria, medicina este foarte importantă. Avem experți buni, iată de ce am decis să ajutăm”, a declarat Stella Avallone, ambasadoarea Republicii Austria în R. Moldova.

„Ele pentru noi valorează foarte mult. Doar ultrasunetul costă peste 40 de mii de euro, electroencefalograful – peste 20 de mii de euro, cardiograful – 10 mii de euro, cu 12 derivate. Toate acestea ne-ar fi costat sute de mii de euro”, a conchis directorul Spitalului Clinic Bălți.

Nu este pentru prima dată când Austria vine în ajutorul pacienților din nordul R. Moldova. Ambasada Austriei a făcut o donație Spitalului Clinic Bălți și în anul 2022.

Șoferii care rămân fără combustibil pe autostrăzile din Germania vor primi amenzi de până la 70 de euro

Este ilegal să rămâi fără carburant pe autostradă, în conformitate cu StVO (Straßenverkehrsordnung), regulamentul german privind circulația rutieră din Germania. Amenda poate fi de la 30 de euro până la 70 de euro, în funcție de caz.

Presa din Germania a descoperit ca un Mercedes diesel este mult mai  eficient decat unul electric sau PHEV! C300e vs C300d vs EQE350+ 2022 -  AUTOLATEST

Motivul pentru care poți fi amendat, de fapt, este că oprirea pe autostradă din această cauză poate fi evitată și reprezintă o eroare umană și, prin urmare, este pedepsită, transmite Adevărul.ro

În mod normal, oprirea pe autostradă în caz de defecțiune nu este taxată, dar pentru că acest lucru poate fi evitat și pentru că șoferul trebuie să se asigure că nu se va întâmpla, se plătește.

Ce prevede legea germană:

  • 118178 / Oprire (< 3 minute) pe autostradă / 30 €.
  • 118704 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă / €70
  • 118705 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă și punerea în pericol a altora / 85 €
  • 118706 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă cu producerea unui accident ulterior / €105

De asemenea, nu există nicio diferență între turiști sau localnici în acest caz, ceea ce înseamnă că oricare dintre ei va fi sancționat.

Durere fără margini la Bender! Doi muncitori au murit înecați, în timp ce efectuau lucrări tehnice la o groapă de canalizare

Doi muncitori au murit după ce au căzut într-o canalizare în orașul Bender. Totul s-a întâmplat pe data de 21 iunie, în timp ce aceștia efectuau lucrări tehnice.

gallery images

Bărbații au coborât în groapa de canalizare, iar un moment dat, unul dintre ei a fost tras în țeavă de un debit puternic de apă de canalizare, transmite www.stiri.md, conform presei din regiune.

Colegul său a încercat să-l salveze, dar a fost și el aspirat.  

La locul accidentului au acționat toate serviciile de urgență ale orașului Bender și au fost implicate echipamente speciale.

Operațiunile de căutare și salvare au durat cinci ore și jumătate. Corpul decedatului a fost găsit într-o conductă de canalizare, la 40 de metri de locul faptei.

Cel de-al doilea angajat al companiei de apă a fost transportat la spital. Bărbatul în vârstă de 35 de ani a murit ieri, 22 iunie, la terapie intensivă, fără a-și recăpăta cunoștința.

gallery images
gallery images
gallery images

Un teren de joacă și agrement pentru copii, inaugurat la Căușeni, în prezența ambasadorului Italiei și reprezentanților UNHCR

Ambasadorul Italiei în RM Lorenzo Tommasoni s-a aflat miercuri, 21 iunie, în raionul Căușeni. Acesta a participat la deschiderea oficială a terenului de agrement al Centrului de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni.

Bucurie pentru copiii din Căușeni: A fost inaugurată o zonă de agrementFoto: studio-l.online

Însoțit de oficiali ai raionului Căuișeni și reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale, oficialul a vorbit despre importanța creării condițiilor de agrement pentru copii băștinași și cei fugiți din calea războiului, transmite studio-l.online.

Așa a avut loc deschiderea oficială a terenului de agrement din cadrul Centrului de creație al copiilor și adolescenților din raionul Căușeni. Cu multe zâmbete de copii edificiul care reunește anual peste 1400 de copii din tot orașul Căușeni în activități extrașcolare a devenim de acum în colo mai atractiv oferind oportunități de distracție de diferit tip. 

Fondat în anul 1946 Centrul de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni a devenit de-a lungul deceniilor unicul loc de întrunire a copiilor talentați din raion care au învățat în afara orelor de curs, să cânte, danseze, picteze, croșeteze, să facă actorie, să studieze tot felul de instrumente muzicale și să își dezvolte toate talentele pe care le au.

Încă de la fondare instituția extrașcolară de învățământ care are drept scop dezvoltarea multilaterală a copiilor avea nevoie de o scenă în aer liber, un teren de sport, unul de joacă și un atelier de creație pentru instrumentiști. În lipsă de fonduri toate aceste condiții nu au putut fi însă îndeplinite. 

Abia în 2023 cu suportul UNHCR instituția a primit un proiect de modernizare, iar acest vis a devenit realitate. La evenimentul de deschidere au participat majoritatea organizațiilor neguvernamentale din regiune care mai bine de un an lucrează cu refugiații din Ucraina.

Evenimentul a adunat în noua curte a Centrului de creație multă lume care a contribuit la elucidarea crizei refugiaților. Copii din Căușeni care zilnic vin la Centrul de Creație spun că de acum în colo vor avea mai mult confort și că vor beneficia de condiții mai bune de dezvoltare a talentelor. 

Pe lângă copii entuziasmați au fost și părinții care laudă administrația Centrului de Creație pentru punerea pe roate a unui astfel de proiect.

Datorită UNHCR, astăzi Centrul de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni beneficiază de teren de sport, scenă, zone pentru agrement, alei pavate, copaci decorativi, bănci, urne, bloc sanitar adaptat pentru persoanele cu necesități speciale, limitatoare de viteză  și o  zonă pentru activități didactice. Proiectul în valoare de 52.000 de dolari SUA care își propune să dezvolte activitățile extrașcolare a fost început în luna ianuarie și a fost implementat timp de șase luni.

A fost inaugurat podul Leova-Bumbăta. Ana Revenco: „Deschidem o nouă poartă spre Europa”
Articolul anterior
Cunoscutul actor Ray Stevenson a murit la doar 58 de ani. Va apărea postum în noul serial „Star Wars”
Articolul următor