Distracție pentru cei mici! Vezi programul activităților culturale care se vor desfășura în Capitală de ziua copiilor

Primăria Municipiului Chișinău a elaborat programul activităților culturale pentru ziua de 1 iunie – „Ziua Internațională a Copiilor”. Astfel, în diferite locații din capitală, vor fi organizate multiple acțiuni pentru dedicate celor mici.

Copiii vor avea posibilitatea să participe în diverse activități creative: aplicații decorative; master-class-uri; confecționarea obiectelor; desen pe asfalt; program de muzică ușoară; dansuri populare și sportive; expoziții; pictură.

Toate activitățile vor fi organizate cu sprijinul elevilor și profesorilor din cadrul Școlilor de Artă ,,Valeriu Poleacov” și ,,Alexei Stârcea”, a reprezentanților Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu”, Centrului de Cultură și Creație ,,Orion” și a preturilor de sector.

Evenimentele dedicate zilei copiilor vor culmina cu un eveniment cultural – artistic, cu genericul ,,Copilărie-dulce vis”, pe strada Pietonală „Eugen Doga”, intersecție cu bd. Grigore Vieru.

Programul evenimentelor pentru miercuri, 1 iunie 2022.

Ora 09:00

⁃ Festivalul copiilor „În lumea surprizelor”, ediția I; Locația: Parcul „Dendrariu”, str. Ion Creangă, 1;

Ora 10:00

⁃ Manifestare cultural-artistică cu genericul: „Dulcea mea copilărie”; Locația: Scuarul ,,Mihai Dolgan”, str. Bulgară, 43.

⁃ Distracții pentru copii cu genericul: „Lazer Tag”, Locația: Terenul de fotbal din Parcul „Valea Trandafirilor”.

⁃ Turneul de fotbal cu participarea copiilor și tinerilor; Locația: Str. Hristo Botev, 2.

⁃ Activitate cultural-artistică cu genericul „Simbolul vieții”; Locația: str. Trandafirilor – Parcul de distracții.

⁃ Manifestare cultural-artistică cu genericul: „Zâmbetul copilăriei”; Locația: Scuarul DETS Ciocana, str. Alecu Russo, 57.

Ora 11:00

⁃ Ateliere de creație; Locația: Bd. Grigore Vieru.

– Ateliere de pictură cu genericul: „Pictăm Pacea”; Locația: str. Pietonală Eugen Doga colț cu bd. Grigore Vieru.

⁃ Manifestare cultural-artistică; Locația: Parcul „Valea Trandafirilor”.

⁃ Activitate cultural-artistică; Locația: Palatul de Cultură al Feroviarilor, bd. Decebal, 2.

⁃ Manifestare cultural-artistică cu genericul: „Copilărie dulce feerie”; Locația: Parcul „La Izvor”, Calea Ieșilor.

⁃ Activitate cultural-artistică cu genericul: ,,Copilăria e a mea și-a ta”; Locația: Scuarul „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”, str. Miron Costin.

Ora 12:00

⁃ Expoziție de lucrări plastice cu genericul: „În grădina copilăriei”; Locația: Holul școlii, str. Matei Millo, 9/3.

⁃ Expoziție de artă plastică; Locația: Biblioteca pentru copii „Ion Creangă”, str. Alexei Șciusev, 65.

– Manifestare cultural-artistică cu genericul: ,,Copilărie – floare de cais”; Locația: Scuarul CCC ,,Orion”, șos. Muncești, 792/2.

⁃ Lansarea programului cu genericul: „Provocarea verii”; Locația: str. 31 August 1989 (perimetrul Mit. G. Bănulescu – Bodoni – A. Pușkin).

Ora 15:00

– Spectacol cu genericul „Muzica Desenelor Animate”, ediția „Tătici Cool” susținut de Youth Orchestra; Locația: str. 31 August 1989 (perimetrul Mit. G. Bănulescu – Bodoni – A. Pușkin).

Ora 17.00

⁃ Eveniment cultural-artistic cu genericul: „Copilărie – dulce vis”; Locația: str. Pietonală Eugen Doga colț cu bd. Grigore Vieru.

De asemenea, pe data de 29 mai, curent, ora 11:00 cetățenii și oaspeții sunteți așteptați la Expoziția-festival internațional de mărfuri și servicii pentru copii „Kid’s Expo”, un program de concert dedicat copiilor.

Locația: Parcul „Aventura Park”, str. Ghioceilor, .

Vă așteptăm cu drag să sărbătorim ziua de 1 iunie alături de generația în creștere, alături de cei ce reprezintă viitorul nostru.

sursa: www.provincial.md

Catastrofă în Mariupol: nu mai există medici, doar 3% dintre locuitori au acces la apă

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că cel mult 3% din locuitorii oraşului au acces la apă.

People in the besieged city of Mariupol must urgently be protected from  harm - View

Mulţi oameni sunt forţaţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a sta la coadă la punctele de colectare a apei, care includ fântâni, a spus Andryushchenko.

Avertizând asupra unei „crize”, el a spus că „apa de o calitate acceptabilă nu este disponibilă în oraş”.

Totodată, consilierul a arătat că nu mai există medici în Mariupol după ce lucrătorii ruşi din domeniul sănătăţii au plecat.

sursa

UE, avertizată să fie pregătită în cazul în care Rusia va întrerupe complet furnizarea de gaze

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazelor din Rusia.

Preşedinta Comisiei Europene confirmă un plan de rezervă dacă Rusia va  întrerupe furnizarea de gaze – NordNews

Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc, a declarat Ursula von der Leyen, transmite digi24.ro.

Ea a informat Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări.

Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.

Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. „Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor”, a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie „ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti”.

Concurenţa continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. „Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă”, a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene. 

Câți ruși au fost uciși în bătăliile de la Severodonețk și Lisiceansk. „Pierderile sunt catastrofale”

Putin a felicitat luni trupele ruse şi separatiste pentru „eliberarea” întregii regiuni Lugansk (estul Ucrainei), o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară în Ucraina, şi a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.

Putin a transmis că-i va decora pe toţi cei care s-au remarcat în luptele pentru cucerirea regiunii Lugansk, promiţând să semneze luni un decret prezidenţial privind conferirea titlului de „Erou al Rusiei” generalului-colonel Aleksandr Lapin şi comandantului adjunct al Armatei a 8-a din cadrul Districtului federal Sud, Esedull Abacev, pentru rolul lor în luptele din estul Ucrainei, fără alte precizări.

În timpul atacului asupra orașelor Severodonețk și Lisiceansk, armata rusă a pierdut 7 mii de soldați, anunță consilierul președintelui Zelenski, Alexei Arestovici la emisiunea Feigin Live. Comentând retragerea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, el a menționat că pe ruși i-a costat scump capturarea celor două orașe.

„Conform calculelor noastre, aproximativ trei brigăzi și două sau trei batalioane de tancuri au fost ucise. Sunt aproximativ șapte mii, nu mai puțin, poate mai mult ”, a spus el.

Potrivit acestuia, unitățile armatei ucrainene continuă să își îndeplinească sarcina principală: menținerea trupelor, provoacarea de pierderi maxime inamicului.

„În timp ce inamicul lua cu asalt două orașe din Est timp de luni de zile cu toată puterea, armele occidentale veneau. Pierderile acestor forțe adunate sunt catastrofale”, notează el pe canalul său de Telegram.

Potrivit lui Arestovich, comandamentul rus ascunde pierderile uriașe în oameni și echipamente.

Agențiile de presă notează că, în dimineața zilei de 5 iulie, pierderile armatei ruse în războiul cu Ucraina au depășit 36.000 de soldați uciși. Președintele Zelensky a subliniat că, în contextul războiului în desfășurare, situația de pe front se poate schimba zilnic și, prin urmare, este prea devreme pentru a trage concluzii finale despre situația din Donbas.

sursa

Kievul acuză Rusia de furt: E vorba de o navă cu 2 700 de tone de metal din Mariupol
Articolul anterior
Igor Dodon confirmă că și-a procurat bilete de avion înainte să fie reținut, dar spune că nu avea de gând să fugă din țară
Articolul următor