image-768
Studiu șocant! Fetele încep pubertatea „alarmant” de devreme din cauza folosirii machiajului și parfumului
Substanțele chimice care blochează hormonii și care se găsesc în produsele cosmetice ar putea explica tendința „alarmantă” a fetelor de a-și începe menstruația mai devreme decât oricând înainte, susțin specialiștii, scrie adevarul.ro.
Un studiu susținut de guvernul SUA a constatat că aceste substanțe chimice, care se găsesc în detergenți, parfumuri și produse cosmetice, blochează și mimează producția de hormoni responsabili pentru debutul pubertății la fete, cum ar fi cei care provoacă ovulația.
Acest lucru ar explica de ce vârsta medie a pubertății a scăzut începând cu anii 1990, mai ales la fete decât la băieți. Substanțele chimice sunt responsabile pentru mirosul dulce și moscat al mai multor parfumuri, precum și pentru medicamentele pentru astm și renunțarea la fumat.
Descoperirile vin, de asemenea, în contextul în care fetele încep să se machieze și să se parfumeze la vârste mai fragede, o cercetare recentă constatând că opt din 10 copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani din SUA poartă o formă de produs de înfrumusețare.
Cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) au expus celule umane cultivate în laborator și pești zebră la 10. 000 de factori de mediu diferiți. Peștii zebră sunt folosiți de obicei pentru astfel de studii, deoarece au mai multe asemănări genetice cu oamenii și alte mamifere.
„Aceștia au descoperit că un parfum numit musk ambrette și medicamente numite agoniști colinergici pot perturba, imita sau bloca efectul hormonilor.Ambreta de mosc este un parfum cu un miros dulce, de mosc și de semințe, derivat dintr-o floare galbenă. Deși utilizarea sa este restricționată în SUA, acesta poate fi încă găsit în cantități mici în mai multe parfumuri vândute tinerelor fete pe piețe online precum Amazon și Etsy”, scrie publicația.
„A existat o tendință alarmantă spre o pubertate mai timpurie la fete, sugerând influența unui factor de mediu”, au scris autorii studiului.
Ce rol au obezitatea, stilul de viață sedentar și stresul
Obezitatea, stilul de viață sedentar și stresul au fost toate prezentate anterior ca posibile explicații. Pubertatea precoce la fete a fost legată de o complicație precum riscul crescut de obezitate, boli de inimă, cancer la sân și probleme psihologice.
Stresul din timpul sarcinii ar putea provoca „pubertate prematură” la fiice, sugerează un studiu
Menstruația începe de obicei în jurul vârstei de 12 ani, dar autorul studiului, Dr. Natalie Shaw, neuroendocrinolog la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS), a declarat că, în ultimele decenii, fetele în medie au tins spre un debut mai tânăr.
În unele cazuri, fetițe de numai șase ani au început să aibă menstruație înainte de a observa orice alte semne ale pubertății.
Alte studii din anii 1990 au confirmat vârsta medie la care fetele au început să-și dezvolte sânii, un semn al pubertății care începe adesea înainte de apariția primei menstruații, în jurul vârstei de zece ani.
Aceasta a fost cu aproximativ un an mai devreme decât credeau oamenii de știință, iar studiile ulterioare au confirmat că, începând cu anii 1970, vârsta medie de debut a pubertății a scăzut cu aproximativ trei luni pe deceniu la fete.
Această tendință a sugerat că ceva din mediul nostru joacă un rol, au scris autorii studiului.
Pentru a investiga acest lucru, grupul de medici de la NIEHS, o ramură a NIH, a analizat o bază de date de substanțe chimice și prescripții care ar putea avea un efect asupra hormonilor.
Pubertatea precoce, numită și pubertate precoce, este atunci când fetele prezintă semne ale pubertății înainte de vârsta de opt ani. Ele pot dezvolta unele semne ale pubertății la o vârstă fragedă, dar nu și altele. De exemplu, menstruația poate începe, dar sânii nu se dezvoltă.
De obicei, medicii nu știu care sunt cauzele pubertății timpurii. Dar ar putea fi genetic sau o problemă cu creierul, ovarele sau glanda tiroidă.
Un medic poate recomanda consultarea unui specialist dacă consideră că ar trebui investigată cauza.
Atunci când oamenii de știință au aplicat ambele substanțe chimice la celulele umane cultivate în laborator și la peștii zebră vii, acestea au activat celulele care controlează pubertatea, numite neuroni musGnRh.
Antreprenoarea care-și „coace” un viitor ecologic. Povestea unei învățătoare care și-a lansat o afacere dulce la Șoldănești
Pasionată de arta culinară și a patiseriei, Angela Comendant a visat dintotdeauna să-și lanseze o afacere în acest domeniu. Chiar dacă este învățătoare de profesie și ajunsese directoare de liceu, acum cinci ani a lăsat această activitate pentru a deschide un restaurant în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
„Eram director de liceu și credeam că voi putea combina cu succes ambele activități. Mi-a fost greu, dar a trebuit să las pedagogia și liceul, pentru a-mi realiza visul. Am început a construi restaurantul în 2017, iar în 2019 am început activitatea”, își amintește femeia de afaceri.
Cu timpul, familia Comendant a deschis și o pensiune agro-turistică, apoi a mai procurat câteva case vechi, alături de restaurant și pensiune. Acum antreprenoarea planifică să reconstruiască căsuțele, păstrându-le totodată autenticitatea.
„Am început afacerea din pasiunea mea pentru gătit, dar și din nevoie. Am vrut să investim banii în așa fel, încât să ne asigure existența. Pe lângă restaurant și pensiune am sădit livezi și continuăm să investim”, spune Angela.
Cea mai îndrăgită încăpere din restaurant este atelierul de pâine și patiserie. Aici antreprenoarea poate petrece ore întregi. Având fructe din propriile livezi, produce atât pâine cu fructe, cât și produse de patiserie.
„Cea mai mare problemă a noastră este sistemul de încălzire. Zona unde este situat restaurantul și pensiunea nu este conectată la rețeaua de gaze naturale și sistemul de încălzire este conectat la energie electrică. Încălzim spațiile din octombrie până în luna martie, iar facturile în ultimii doi ani au fost enorme”, spune femeia de afaceri.
Antreprenoarea a aflat despre proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, a participat la concursul anunțat și a obținut din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) suport pentru procurarea unui cazan pe biomasă cu capacitatea de 33 kW, a unui tocător de crengi și a unui peletizator. Astfel, ea va reduce la zero povara facturilor la electricitate.
„Avem livezi și în fiecare primăvară după ce curățeam pomii, ramurile ajungeau la gunoi. Datorită acestor noi utilaje, vom putea folosi deșeurile din livadă la încălzirea restaurantului. Astfel, ne vom încălzi eco, fără facturi enorme”, spune producătoarea.
Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenoarea a beneficiat de mentorat și instruire.
„Ne-au ghidat cum să alegem cazanul potrivit, care să încălzească suprafața totală a restaurantului. Ne-au consultat adevărați specialiști și ne-a fost de mare ajutor această informație”, relatează Angela Comendant.
PNUD și partenerii săi abilitează femeile antreprenoare producătoare agricole să implementeze soluții de tranziție la energie regenerabilă și să aplice tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.
Reședința prezidențială de la Condrița va găzdui Festivalul Pădurilor. Mesajul Maiei Sandu pentru participanți
Reședința prezidențială de la Condrița va găzdui pe 14 septembrie Festivalul Pădurilor, iar cu acest prilej, președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj, informează unica.md.
”Prieteni ai naturii, pe 14 septembrie, la Reședința prezidențială de la Condrița, vă invit să sărbătorim împreună pădurea și unitatea noastră pentru protecția mediului, la Festivalul Pădurilor.
În vizitele mele în satele și orașele Moldovei, am întâlnit mulți oameni care își doresc să avem mai multe păduri. Programul național de împădurire, la care țin foarte mult, i-a unit pe oameni, indiferent de etnie, viziuni și preferințe politice, ca să facă, împreună, ceva pentru binele comun. De la lansarea Programului național de împădurire, am reușit să plantăm și să regenerăm, în total, aproape 11 mii de hectare de pădure, cu efortul a peste 18 mii de silvicultori și voluntari. Urmează multe acțiuni pentru sectorul silvic și multe păduri plantate.
Această unitate și muncă comună merită să fie sărbătorită la Festivalul Pădurilor, unde ușile vor fi deschise pentru toți iubitorii de păduri. Mai multe detalii vedeți aici – https://www.facebook.com/events/915339097277293”, se arată în mesajul președintelui.