Doar doi oameni mai locuiesc într-un sat din Moldova

Un naș și un fin, doar ei doi au mai rămas să locuiască în satul Frunzești, din raionul Florești. Satul are drumul central asfaltat, telefonie fixă și internet, însă chiar așa a rămas pustiu.

separator
Au ridicat case, au adunat avere, au crescut copii, dar aceștea au plecat cu toții, de altfel, ca și ceilalți consăteni. Nicolai Primocenco, trecut de 60 de ani, își amintește cu nostalgie de vremurile bune când satul era plin de oameni. „Pe acest loc era casa mătușii Valea”, spune bărbatul. Din locuința bătrânei a rămas întreg doar un perete. O imagine pe care o puteți vede mai în toate localitățile rurale din republică.

Cea mai frumoasă casă din Frunzești este cea a lui Nicolai, în care el a trăit aproape un an. După ce a construit-o împreună cu soția după bunul lor plac: cu uși și ferestre frumoase, tapete scumpe, mobilă bună au trecut cu traiul la părinți. Niciunul din cei patru copii ai lor, nu a vrut să rămână stăpân în această gospodărie.Bărbatul privește cu multă durere la casa sa. Îi este frică că ea va avea aceiași soartă ca și celelalte case părăsite din sat. ,,Nu cred să o cumpere cineva. Nu cred, este un sat care moare”.

Copii lor s-au împrăștiat prin lume. ,,Oamenii pleacă, pentru că aici nu este nici gradiniță, nici școală, nici magazin. Nimic nu este. Nu ne asigură cu transport. Noi mergem pe jos sau cu transportul nostru. Mai înainte, aproape în fiecare casă locuiau oameni, dar în ultimii ani, care au murit, care au plecat, care au vândut casa și lumea s-a împrăștiat”, se plânge Larisa Popa, fina lui Nicolai Promocenco.

Finii au și ei o gospodărie mare plină de animale, orătănii și toate cele necesare. Venitul de bază al familiei noastre e din agricultură”, a precizat femeia.

Tot ce le-a rămas ca amintire despre frumoasele vremuri este albumul de fotografii, pe care soții Popa îl răsfoiesc, când îi apucă dorul.

,,Uneori, îmi este frică, or, va veni și rândul nostru. Dacă mai înainte cineva murea, oamenii se adunau, erau gropari, săpau groapa. Acum, noi stăm și ne gândim, dar nouă, cine ne va săpa groapa?”

Printre satele din raionul Florești, care numără mai puțin de o sută de locuitori sunt Frumușica Nouă, Țâra, Mărinești, Stârceni, Rădulenii Noi, Antonovca și Făgădău.

Reportaj video realizat de Nordnews.md

Profesoara din Suceava, revenită din China: analizele au exclus coronavirusul
Articolul anterior
Moldova ar putea avea autostradă
Articolul următor
Alte articole interesante