Doi cumnați au descoperit o comoară veche de 1500 de ani, în timp ce strângeau gunoiul de pe fundul mării

Doi cumnați au descoperit o comoară în timp ce strângeau gunoiul de pe fundul mării. La început au crezut că sunt lucruri aruncate de turiști, însă comoara era veche de 1500 de ani. 

Cei doi scafandri amatori au avut o surpriză de zile mari. Voiau să strângă PET-urile și alte gunoaie de pe fundul mării. Se aflau în largul insulei Portitxol din Jávea, din sud-estul Spaniei. Este o zonă turistică foarte căutată, iar turiștii lasă în urma lor tot felul de deșeuri. Luis Lens a văzut ceva care lucește pe fundul mării și a crezut că este o bijuterie pierdută de vreun turist.

La șapte metri adâncime, era o monedă galbenă, iar el a crezut că este o monedă de 10 cenți, scăpată de vreun turist. Ori o bijuterie pierdută. Cei doi s-au întors în apă cu un tirbușon și un cuțit și au săpat mai adânc. Întâi au găsit alte opt monede. Au anunțat autoritățile, iar scufundările ulterioare ale arheologilor s-au găsit alte 45 de monede, potrivit Universității din Alicante.

Așa au descoperit unul dintre cele mai importante tezaure din Europa, din timpul Imperiului Roman. 53 de monede de aur din secolele IV și V, găsite pe fundul mării.

Monedele au fost analizate de oameni de știință si vor fi expuse la muzeu

Oamenii de știință de la Institutul de arheologie și patrimoniu istoric al Universității din Alicante au analizat monedele perfect conservate. Le-au datat între sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. Se crede că au fost ascunse de  invadatorii barbari în urmă cu aproximativ 1.500 de ani. Nu există rămășițe de nave scufundate în zona în care au fost găsite, așa că este probabil o ascundere voluntară de la sosirea barbarilor pe coasta Hispaniei, în acest caz, a alanilor. Alanii, șvabii și vandalii au invadat zona în faza finală a căderii Imperiului de Vest, iar puterea politică a romanilor din Peninsula Iberică s-a încheiat în 409 d.Hr.

Proprietarul comorii probabil a murit înainte de a își recupera banii. „Acesta este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur găsite în Spania și Europa. Este o descoperire arheologică și istorică excepțională, deoarece investigația sa poate oferi o mulțime de informații noi pentru a înțelege faza finală a căderii Imperiului Roman de Vest”, a spus unul dintre arheologi.

Specialiștii au identificat  trei monede care-l prezintă pe împăratul roman Valentinian I, șapte monede care-l prezintă pe Valentinian II, 15 ale lui Teodosie I, alte 17 ale lui Arcadio și 10 ale lui Honorius, potrivit cnnespanol.cnn.com

Jaime Molina Vidal, profesor de istorie antică a declarat că este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur găsite în Europa. O singură monedă nu este identificabilă, deoarece inscripția sa este zgâriată. Monedele vor fi restaurate și expuse ulterior la Muzeul Arheologic și Etnografic Soler Blasco din Xàbia.

sursa: www.redactia.ro

Accident în lanţ în sectorul Buiucani al Capitalei. O femeie însărcinată, printre pasageri
Articolul anterior
Cum arată cea mai scumpă cameră de hotel din lume. O noapte costă 60.000 de dolari
Articolul următor
Alte articole interesante