Doi frați gemeni au câștigat Olimpiada Națională de Informatică. Sora lor mai mare a obținut argintul

O familie uimitoare! Radu Ștefan și Dragoș Gabriel Loga, în vârstă de 12 ani, elevi în clasa a VI-a la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu,România, au obținut medalia de aur la faza națională a Olimpiadei de Informatică. Sora lor, cu doi ani mai mare, s-a întors cu medalia de argint.

Sora mai mare i-a ajutat pe frații săi să prindă gustul Informaticii.

Natalia i-a ajutat pe frații săi să prindă gustul Informaticii Foto: Alin Ion

Competiția a avut loc în orașul Târgu Mureș. „Au fost probleme destul de dificile. Am obținut un punctaj de 243 de puncte din maximum 300“, a spus Radu Ștefan, conform Adevarul.

Băiatul povestește că a început să studieze Infomatică din clasa a IV-a, iar primele informații le-a primit de la sora sa: „Am început să studiez Informatică din clasa a IV-a, de la vârsta de zece ani. Am văzut-o pe sora mea mai mare cu doi ani care lucra la Infomatică și am început să lucrez și eu. Mă mai ajuta la diferite lecții și probleme și a început să-mi placă. Îmi place să stau la calculator și să scriu coduri. De asemenea, îmi place să citesc diferite probleme cu titluri diferite și mai ales când sunt cu povești“.

Radu Ștefan mărturisește că își dorește să lucreze ca informatician: „Doresc să fac o carieră din Informatică. Mi-ar plăcea să realizez diferite aplicații“.

Acesta participă la olimpiada de Informatică din clasa a IV-a, iar până acum a obținut doar medalia de aur la cele trei participări. Radu a reușit să se califice și la faza națională a Olimpiadei de Fizică, iar la Olimpiada de Matematică s-a clasat pe locul al II-lea.

Dragoș Gabriel Loga a început să studieze Informatica tot din clasa a IV-a, la fel ca fratele său: „Mi-a plăcut modul în care erau formulate problemele și aveam o satisfacție mare să le rezolv“

Dragoș Gabriel participă din clasa a IV-a la Olimpiada de Informatică și a reușit de fiecare dată să se califice la faza națională, unde a câștigat medalie de bronz la primele două participări. „Este greu, dar dacă lucrez în fiecare zi reușesc să prind ideea și să obțin rezultate bune. Este nevoie de antrenament zilnic la Informatică ca să înțeleg mai bine problemele, deoarece în fiecare an sunt altele și trebuie să ai antrenament ca să înțelegi cum se folosesc anumite funcții și să înțelegi care sunt cerințele unei probleme“, spune olimpicul.

Sora cea mare a celor doi frați gemeni, Natalia Loga, are vârsta de 14 de ani și este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu. Ea a obținut medalia de argint la Olimpiada de Informatică.

„A fost destul de dificil la olimpiadă, dar cei care au lucrat mult și s-au pregătit au obținut și rezultate foarte bune“, explică Natalia.

La Olimpiada de Informatică de anul trecut, ea a reușit să câștige medalia de aur.

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

În Moldova se pregătește să fie introdusă o sărbătoare nouă

În Republica Moldova se pregătește să fie introdusă o sărbătoare nouă. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat inițiativa de a institui “Ziua Antreprenorului”, scrie realitatea.md.

„Proiectul are drept scop aprecierea de către stat a importanței antreprenorilor în creșterea și dezvoltarea economiei naţionale, manifestarea de respect și recunoștință pentru antreprenorii onești care își dezvoltă afacerile în Republica Moldova, creează locuri de muncă, contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, precizează autoritatea.

Evenimentul urmează să fie marcat anual, pe data de 21 august.

Potrivit Ministerului Economiei, în Republica Moldova există aproximativ 60.000 de întreprinderi, care angajează peste 70% din totalul muncitorilor din Republica Moldova, sau aproximativ 613.000 persoane. Autoritatea susține că instituirea sărbătorii va aprecia contribuția oamenilor de afaceri la progresul economic al Republicii Moldova.

Recensământul 2024 NU are nicio legătură cu o eventuală mobilizare militară în țară! Mituri despre acest proces

Biroul Național de Statistică informează că, la finele zilei de ieri, 16 aprilie, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL)  au fost recenzate circa 290 de mii de locuințe (inclusiv cele neocupate)  și circa 402 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită).

În contextul în care au apărut diverse falsuri privind acest exercițiu, BNS a demontat zece mituri despre Recensământul 2024, transmite Știri.md.

Mitul nr. 1. Informația despre clădiri și locuințe este colectată pentru ca Fiscul să poată colecta mai multe impozite pe imobile sau să-i identifice pe cei care stau la chirie fără contracte oficiale.

BNS menționează că în cadrul recensământului nu vor fi colectate date despre valoarea casei sau apartamentului în care trăiești și nici nu vei fi întrebat(ă) dacă ai contract de chirie sau nu. Recenzorii vor colecta date privind materialele din care sunt construiți pereții, anul construcției clădirii, precum și date privind principalele comodități.

Mitul nr. 2. Recensământul se face pentru ca statul să afle câtă „carne de tun” este disponibilă pentru mobilizare în contextul războiului din Ucraina.

Recensământul nu are nicio legătură cu o mobilizare militară. Acesta este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare zece ani.

Mitul nr. 3. Nu este nevoie de recensământ, pentru că toată informația deja există în alte surse.

BNS menționează că, este adevărat că biroul poate obține anumite informații din bazele de date administrative existente, cu toate acestea, bazele de date existente nu conțin toate statisticile necesare și, în plus, sunt deseori incomplete.

Mitul nr. 4. Datele personale nu trebuie comunicate recenzorilor, pentru că acestea vor ajunge pe mâinile escrocilor.

Confidențialitatea datelor personale este garantată de lege. Este practic imposibil ca datele personale comunicate recenzorilor să nimerească pe mâinile persoanelor terțe. După ce recenzorul va completa chestionarele, el va transmite datele colectate către un server securizat. Odată transmise către server, datele vor fi șterse automat de pe tableta recenzorului

Mitul nr. 5. Recensământul se face pentru a fura banii publici.

Recensământul populației este un exercițiu într-adevăr scump și din acest motiv el se organizează doar o dată la 10 ani. Pentru recensământ, din bugetul de stat al Moldovei, vor fi alocate în total 329 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor va acoperi remunerarea personalului temporar angajat. Trebuie de menționat că nu toate cheltuielile de recensământ vor fi achitate din banii statului.

Mitul nr. 6. Prin recensământ, statul vrea să afle despre toate veniturile și proprietățile noastre.

În primul rând, statul deja are informații despre veniturile și proprietățile noastre. De asemenea, chestionarele de recensământ nu conțin întrebări despre avere, câștiguri, impozite, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri în posesia cetățenilor.

Mitul nr. 7. Dacă participi la recensământ, statul va afla care sunt veniturile tale, ce bunuri ai prin casă și câți membri ai familiei trăiesc împreună cu tine și va folosi această informație ca să-ți refuze compensațiile pentru energie sau alte plăți sociale.

Statul deja știe care sunt veniturile tale. Informația despre dotarea locuinței cu diferită tehnică de uz casnic (boiler, cazan, climatizor etc.), precum și despre numărul de membri ai gospodăriei, se colectează pentru a evalua condițiile de trai ale populației în medie, nu pentru a estima bunăstarea ta personală. 

Mitul nr. 8. Participarea la recensământ nu este obligatorie.

Participarea la recensământ este obligatorie. Articolul 7 din Legea privind recensământul populației și locuințelor stabilește clar această obligație.

Mitul nr. 9. Recensământul se face pentru că se apropie alegerile prezidențiale din 2024 și partidul de guvernământ vrea să-și creeze o bază de date cu care să fraudeze alegerile.

Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare 10 ani, indiferent de evenimentele politice, cum ar fi alegerile, și indiferent de partidul care se află la guvernare în perioada desfășurării recensământului.

Mitul nr. 10. Nu are rost să participi la recensământ pentru că vor fi publicate doar rezultatele care îi convin guvernării, cum a fost în 2014.

Rezultatele recensământului precedent (2014) au fost publicate cu o întârziere mare (în anul 2017), cauzată în principal de tehnologia de colectare a datelor folosită atunci (pe suport de hârtie), precum și de necesitatea de a completa din alte surse datele care nu au reușit să fie colectate în cadrul recensământului. Ca acest lucru să nu se mai întâmple, pentru recensământul din 2024, a fost aleasă o altă tehnologie de colectare a datelor (electronică), care va permite o prelucrare mai rapidă, precum și o detaliere mai mare a informației. 

Fiica Doinei Sulac a împlinit 18 ani. Moment emoționant pentru interpretă: ,,Ești mândria mea!”
Articolul anterior
O tânără din Tiraspol și-a creat propriul studiou modern, grație unui grant oferit de Uniunea Europeană
Articolul următor