Doi polițiști de patrulare i-au acordat primul ajutor unei taxatoare, până la sosirea ambulanței

O taxatoare a troleibuzului de pe ruta nr.24 a fost ajutată de 2 polițiști ai Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) după ce i se făcuse rău.

Potrivit unui comunicat emis presei, în apropiere se afla un echipaj de patrulare și a ajutat-o pe femeie.

„Polițiștii de patrulare Ion și Marcel au reușit în această seară să acorde la timp ajutor unei tinere. 

Aceasta se afla la muncă, în calitate de taxatoare a troleibuzului nr. 24 din Capitală când la un moment dat i s-a făcut rău. 

Șoferul a oprit unitatea de transport, iar spre fericire, în apropiere se afla un echipaj de patrulare, care imediat au reacționat și au acordat primul ajutor medical până la sosirea ambulanței”, se arată în comunicatul emis.

41 de salvatori moldoveni au devenit paramedici SMURD

După patru săptămâni de pregătire teoretică și practică în domeniul acordării primului ajutor medical calificat, mai mulți angajați IGSU din nordul și sudul țării au susținut examenul de absolvire a cursului de paramedici SMURD, scrie provincial.md.

Astfel, 29 angajați ai IGSU din cadrul Direcției situații excepționale Bălți, Direcției regionale căutare-salvare nr. 2, Direcției situații excepționale Soroca, Dispeceratului Nord, dar și 12 ofițeri din cadrul Direcției situații excepționale Cahul au primit certificate de calificare pentru a activa în rândul paramedicilor.

Aici, salvatorii au susținut probe în acordarea primului ajutor medical calificat, demonstrând abilități în efectuarea manevrelor de resuscitare, imobilizarea fracturilor, aplicarea pansamentelor, manevre de hemostază, prim ajutor în caz de obstrucții severe, dar și manevre de descarcerare.

O dată ce au trecut testul, salvatorii vor putea schimba uniforma de pompier și salvator pe cea roșie de paramedic SMURD, pentru a interveni în salvarea a mii de vieți omenești. De la lansarea Proiectului SMURD în Republica Moldova, paramedicii IGSU au desfășurat peste 13 mii de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat oamenilor aflați în dificultate.

Veste proastă! Motorina se scumpește

De mâine motorina se scumpește din nou, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Aceasta va fi la preț de 25,69 de lei per litru. Benzina va costa 25,82 de lei litrul.

Așadar, șoferii vor plăti cu 4 bani mai mult pentru un litru de motorină, iar pentru benzină cu 11 bani mai puțin.

Caz șocant la Edineț! Un fermier își ținea muncitorii în condiții inumane și îi amenința cu moartea

Oamenii legii au făcut percheziții la un fermier de 60 de ani din localitatea Parcova, raionul Edineț. Pe numele lui a fost pornită o cauză penală pentru trafic de ființe umane. Acesta desfășoară activitatea de întreprinzător și are la întreținere mai multe bovine. Oamenii legii găsit 7 acte de identitate ale presupuselor victime, dar și alte acte care urmează a fi cercetate în cadrul acțiunilor procesuale. Bărbatul bănuit este cercetat în libertate, scrie realitatea.md.

„Pentru creșterea și îngrijirea animalelor bărbatul racola persoane pe care le exploata prin muncă. Muncitorii erau ținuți forțat în condiții inumane și dacă nu-și mai doreau să lucreze erau bătuți sau chiar amenințați cu moartea”, anunță poliția.

În rezultatul perchezițiilor efectuate la persoana bănuită au fost depistate și ridicate 2 arme de vânătoare, 19 cartușe de calibrul 16 și 30 de cartușe de calibrul 12, toate deținute ilegal.

De asemenea, au fost depistate 805 pachete cu țigări fără timbre de acciz și fără acte de proveniență.

Polițiștii din Edineț întreprind în continuare acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Conform legii penale persoana vinovată de păstrarea ilegală a armelor și munițiilor riscă pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani, iar pentru trafic de ființe umane, riscă pedeapsă cu închisoare de la 6 la 12 ani.

Filmul Lost in Moldova, care relatează experiența unui american în Moldova, premiat la Sydney Web Fest, Australia
Articolul anterior
Țările care nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani
Articolul următor