Doi șoferi români care veneau din Marea Britanie au fost jefuiți de mii de euro, în Cehia. Tâlharii le-au luat și duba, jaful a fost filmat

În a doua jumătate a lunii ianuarie, doi români care călătoreau într-o dubă au devenit victimele unui control de poliție fals, pe autostrada D1 din Cehia. Mai întâi, au fost opriți de o altă dubă cu lumini de avertizare, apoi bărbații care se făceau că verifică le-au luat banii și au plecat cu mașina lor. Poliția cehă caută acum posibili martori, scrie Impuls.cz.

Doi șoferi români care veneau din Marea Britanie au fost jefuiți de mii de euro, în Cehia. Tâlharii le-au luat și duba, jaful a fost filmat

Cei doi români călătoreau din Marea Britanie spre țară când duba lor Mercedes a trecut pe lângă o altă dubă Volkswagen cu lumini de avertizare albastre, în dreptul kilometrului 174 al autostrăzii D1, lângă satul Říčky, din Brno, vineri, 20 ianuarie, în jurul orei 22:30. Românii au crezut că e o dubă de poliție care le face semn să oprească și s-au oprit pe banda de urgență.

„Trei civili au coborât din vehicul, care probabil avea o plăcuță de înmatriculare austriacă, și au spus că este o verificare de rutină. Dar ce a urmat a decurs foarte ciudat. Unul dintre bărbați, care vorbea în engleză, le-a arătat celor doi că are un pistol la brâu”, a povestit purtătorul de cuvânt al poliției cehe, Bohumil Malášek.

Tâlharii au luat euro și lire sterline din buzunarul unuia dintre șoferii români, însumând aproape 150.000 de coroane (peste 6.300 de euro). Doi dintre polițiștii falși au plecat apoi cu duba românilor, al treilea i-a urmat în mașina din care au coborât.

„Bărbații agresați au fugit apoi la punctul de apel de urgență SOS din apropiere și au raportat cazul poliției. În timpul anchetei, s-a descoperit că făptuitorii, cu o dubă Mercedes au părăsit autostrada la ieșirea din Ostrovacice și au oprit mașina lângă Veverské Knínice”, a informat Malášek.

Anchetatorii penali caută acum martori care au înregistrat incidentul sau au văzut două autoutilitare în vecinătatea Ostrovacice și Veverské Knínice. Înregistrările de la camerele de bord ar putea ajuta și ele.

De asemenea, au fost publicate imagini surprinse de camerele de supraveghere de pe autostradă în care e surprins momentul jafului.

sursa

,,Pașa Mercedes”, porecla mitropolitului mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev proaspăt arestat, are o pasiune pentru maşini şi eşarfe de lux

Mitropolitul Pavlo Lebid, starețulului mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, a fost întotdeauna cunoscut pentru stilul său de viață scump, fapt pentru care a fost ironizat pe rețelele de socializare, scrie Mediafax.

Imagine

„Paşa Mercedes”. Aşa este numit mitropolitul Pavlo Lebid al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei din Kiev, arestat sub acuzaţia de spionaj de către SBU, serviciile de securitate ale preşedintelui Volodpmpr Zelenskp.

Pavlo Lebid, vicar al mănăstirii rupestre din Kiev din 1994 şi fost deputat al Partidului Regiunilor pro-rus. Lebid, alias „Paşa Mercedes” – a fost poreclit astfel de detractorii săi întrucât călătoreşte doar în maşini de lux – este un personaj controversat.

Împotriva operaţiunilor ucrainene din Donbass din 2014, oponent al mişcării Euromaidan şi al studenţilor care au luat parte la ea, duşman al primarului Kievului, Vitali Klitschko, şi al jurnaliştilor în general (i-a atacat de mai multe ori, rupându-le membrele şi înjurându-i de de toate felurile), în 2021, prin propria recunoaştere, omul bisericii nu a predat poliţiei un criminal în serie care a ucis 52 de persoane. În 2019, mai ales, Lebid a declarat public că Crimeea nu face parte din Ucraina.

SBU spune că a strâns dovezi solide cu privire la implicarea mitropolitului. În special, s-a stabilit că, în discursurile sale publice, a jignit în mod repetat sentimentele religioase ale ucrainenilor, a umilit opiniile credincioşilor de alte credinţe şi a încercat să creeze atitudini ostile faţă de aceştia, precum şi a făcut declaraţii care justifică sau neagă acţiunile Rusiei.

SBU a publicat şi fragmente din conversaţiile personale ale mitropolitului care ar confirma acuzaţiile aduse împotriva sa. Într-una dintre conversaţii, el s-ar bucura de ocuparea Hersonului, definind-o pe cea a Federaţiei Ruse „un război între America şi Rusia până la ultimul ucrainean”.

Este uşor de înţeles de ce „Paşa Mercedes” nu se bucură în prezent de prea multă simpatie în Ucraina. Astăzi, s-a dezlănţuit pe reţelele de socializare ironia despre Pavel pentru eşarfa pe care o purta la momentul arestării sale: „Nimic ciudat, doar Paşa Mercedes cu o eşarfă Louis Vuitton. Nu se ştie cât costă un astfel de accesoriu vestimentar, dar se cunosc tarifele aproximative ale mărcii”, comentează pe Twitter site-ul independent de ştiri din Belarus Nexta, care a publicat fotografii şi videoclipuri cu metropolitanul purtând o eşarfă a celebrului brand francez.

Tot Nexta a publicat şi imaginile făcute în casa lui Lebid, un loc în care sobrietatea nu este familiară.

Image
Image
Image

Doliu în inimile ucrainenilor. Campionul lor mondial la kickboxing a murit pe front

Un cvadruplu campion mondial de kickboxing din Ucraina a murit la spital, după ce a fost rănit în timp ce lupta pentru apărarea țării sale împotriva forțelor rusești.

Vitali Merinov a decedat în noaptea de 31 martie, potrivit primarului din Ivano-Frankivsk, un oraș din vestul Ucrainei, care avea legături strânse cu regretatul luptător.

Trupele ucrainene se luptă să respingă atacurile rusești în toată regiunea Donbas de est, cu accent pe orașul Bahmut, înaintea unei contraofensive așteptate din partea forțelor Kievului.

Confirmând moartea lui Merinov pe Facebook, primarul din Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, a scris:

„Pierdere ireparabilă pentru comunitatea din Ivano-Frankivsk. Vitali Merinov a murit noaptea în spital din cauza rănilor suferite în luptă. De patru ori campion mondial de kickboxing, campion universal ucrainean la lupte, maestrul de box Vitali Merinov a plecat la război chiar în prima zi a invaziei. În timpul uneia dintre lupte, Vitali s-a ales cu o rană de glonț în picior. S-a recuperat și s-a întors din nou pe front și a apărat Ucraina până la ultima suflare. I-au rămas în urmă o soție și o fetiță de doi ani. Sincere condoleanțe familiei și celor dragi. Veșnică amintire eroului!” – a transmis primarul, potrivit Newsweek.

Merinov a făcut parte din Comitetul executiv al Consiliului municipal Ivano-Frankivsk.

La începutul acestei luni, Lord Sebastian Coe, președintele World Athletics, a afirmat că 185 de sportivi au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei.

World Athletics, organismul mondial care guvernează competițiile de atletism, a interzis sportivilor ruși și belaruși să participe la evenimentele sale, din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei, susținut de Belarus.

Apărând această poziție la postul britanic Sky News, Lord Coe a declarat că a întâlnit recent un atlet a cărui mamă a fost ucisă în timpul invaziei.

El a spus: „Mă tem că nu aș putea rămâne neutru în această privință, nici pentru ea și nici pentru ceilalți 185 de atleți”.

Marți, Comitetul Internațional Olimpic și-a amânat decizia finală privind posibilitatea ca concurenții ruși și belaruși să fie autorizați să participe la Jocurile de vară de la Paris din 2024.

Ucraina a amenințat că „va lipsi de la Jocurile Olimpice” dacă Rusiei și Belarusului li se va permite să concureze.

Rusia: Avtovaz își trimite angajații în concediu din cauza lipsei de componente

Avtovaz, cel mai mare constructor de automobile din Rusia, a anunţat joi că a decis să avanseze cu câteva săptămâni data la care angajaţii vor beneficia de trei săptămâni de vacanţă de vară, din cauza lipsei de componente, transmite Reuters.

Russian Automaker AvtoVaz Makes First Profit in a Decade - The Moscow Times

Industria auto din Rusia a fost afectată puternic de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după debutul invaziei din Ucraina, în condiţiile în care anterior se baza pe investiţiile, componentele şi parteneriatele încheiate cu constructorii occidentali.

Avtovaz a precizat că lucrează la înfiinţarea unor noi coridoare logistice, adăugând că anul trecut a identificat modalităţi prin care să înlocuiască peste 200 de componente de automobile pe care unele ţări refuză să le exporte Rusiei.

„Cu toate acestea, în primăvara lui 2023, mai mulţi furnizori de componente au înştiinţat Avtovaz că vor pune capăt livrărilor şi vor încălca acordurile existente privind menţinerea livrărilor în 2023”, a informat constructorul rus într-un comunicat de presă. „Din cauza acestui lucru, producţia de vehicule complete nu va mai fi posibilă începând din a doua jumătate a lunii mai 2023”, a adăugat Avtovaz.

În consecinţă, cele trei săptâmâni de vacanţă estivală de care beneficiază salariaţii Avtovaz, şi care conform calendarului anterior urmau să înceapă în data de 24 iulie, vor fi efectuate în perioada 29 mai – 19 iunie, ceea ce va da Avtovaz mai mult timp pentru a-şi reface stocurile de componente.

Anterior, Avtovaz a anunţat că în 2023 intenţionează să producă peste 400.000 de vehicule, ceea ce ar fi dublu faţă de cele 188.645 de vechiule pe care le-a vândut în 2022. Împreună, toate uzinele de automobile din Rusia au produs anul trecut doar 450.000 de autoturisme, cel mai mic număr de la prăbuşirea URSS.

În luna mai 2022, grupul francez Renault a decis să îşi vândă participaţia majoritară pe care o deţinea la Avtovaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia, către un institut de cercetare din Moscova în schimbul unei sume simbolice de o rublă. Ulterior, Avtovaz a reluat producţia unor populare modele de automobile Lada la principala sa uzină de la Togliatti, însă fără anumite caracteristici care depind de componentele importate. Tot la finele anului trecut a fost reluată producţia automobilelor Moskvich la fosta uzină Renault din apropiere de Moscova.

Un ofițer al armatei ruse recunoaște: „Trupele noastre au torturat ucraineni”
Articolul anterior
Șefa Fiscului din Kiev, acuzată de fraudă de milioane de dolari. Teancuri de bani și bijuterii, găsite în locuința ei în timpul unor percheziții
Articolul următor