Doi soți cu Covid, internați cu pneumonie pe ambii plămâni: ,,A fost un calvar, tratamentul este extenuant”

„A fost un calvar, a fost o situație care, în principiu, schimbă viziunile despre lume, despre viață, existență”. Așa descriu soții Angela și Anatolie Istrate, avocați de profesie, boala COVID-19 prin care au trecut.

separator

Soții spun că timp de 33 de zile s-au tratat în spital, fiind internați cu pneumonie bilaterală, iar acum se recuperează acasă.

Tratamentul este extenuant și costisitor.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu online: „Strigăt la rațiune din salonul bolnavilor gravi de COVID-19”, realizat de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Anatolie Istrate, persoanele care cred că nu se pot infecta greșesc amarnic, deoarece virusul nu alege nici vârsta, nici starea socială.

„Am văzut în spital și tineri, și persoane în vârstă, care sufereau la fel”.

Bărbatul condamnă comportamentul celor care refuză să poarte măști sau nu păstrează distanța socială.

A văzut acest lucru de Hramul Orașului și Ziua Vinului, urmărind, din spital, buletinele de știri la TV. Bărbatul spune că e diferit să auzi despre această boală și să vezi în spital cum oamenii luptă pentru viață.

După o lună de spitalizare, pentru început i s-a prescris tratament acasă pentru 15 zile, iar cheltuielile pentru medicamente se ridică la șase mii de lei.

„Virusul care a fost în vară pe timp de căldură a avut un alt comportament. Acesta de acum, pe fundalul răcirii timpului, are o altă rădăcină și, respectiv, alt comportament, este mult mai agresiv”, spune Anatolie Istrate.

„Masca, mănușile, dezinfectantul și distanța socială este protecția noastră”, a adăugat bărbatul.

Soția sa, avocata Angela Istrate, a îndemnat să nu uităm de medicii, asistenții medicali care încearcă să salveze vieți omenești „pe fondul aberațiilor din spațiul public” că virusul nu există.

„Acest fenomen te distruge și mai mult văzând prin ce trece lumea, prin ce trec cei care încearcă să te ajute și cât de iresponsabili și neglijenți sunt cei care sunt în spațiul public și creează aceste circumstanțe pentru a contacta acest virus pentru oamenii care au responsabilitate”, a adăugat ea.

Angela Istrate îi atenționează pe toți că nu e de glumă cu această infecție.

„Oamenii pe care-i vezi pe holul sălii, care merg, peste două ore sunt luați în reanimare și peste nouă zile ți se spune că acest om a decedat.

Acest fenomen nu este o glumă, este o chestie foarte serioasă și trebuie evaluată la modul cel mai serios”.

Virusul provoacă furtuna citocinică, care afectează toate organele interne, sistemul nervos, vascular, imunitar. Rezultatul acestor atacuri sunt diferite maladii.

Medicii le-au comunicat că atât ea, cât și soțul vor mai fi sub tratament 7-8 luni și nu există siguranța unei reabilitări totale.

Avocata crede că autoritățile trebuie să eficientizeze acțiunile de informare și sensibilizare a populației pentru o percepere realistă a acestui virus și consecințelor pe care le provoacă.

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

Alegeri prezidențiale 1 noiembrie: Vezi lista adreselor secțiilor de votare peste hotare
Articolul anterior
Epidemiolog: ,,Virusul se răspândeşte mai bine pe vreme rece pentru că noi trăim mai mult înăuntru”
Articolul următor