Doi soți și fetița lor de 10 luni, internați de aproape o lună în spital, pentru că rămân pozitivi la Covid-19

Un caz ieșit din comun la Institutul Matei Balș din Bucureşti. Un cuplu și fetița lor de 10 luni sunt internaţi de aproape o lună în spital. Cei trei nu pot pleca acasă pentru că nu ies două teste Covid-19 negative consecutiv. Medicii susțin că durata estimată iniţial pentru vindecare în cazurile pacienţilor cu Covid-19 s-a prelungit. Înainte, se considera că două săptămâni, acum s-a ajuns la concluzia că evoluţia este mai lungă, adică 3-4 săptămâni.

separator

“Nu mai rezistăm, copilaşul nu mai suportă”, spune soția. Replica doctorilor? “Nu suntem ca în Germania, unde există un sistem performant de monitorizare la domiciliu”.

Femeia de 34 de ani, internată de aproape o lună la “Matei Balș”, împreună cu soțul de 38 de ani și fetița de 10 luni, s-a plâns într-o postare pe Facebook că familia ei nu poate pleca acasă, deși nu mai prezintă simptome de coronavirus.

Femeia a explicat apoi că suportă tot mai greu șederea în spital. ,,Soțul meu a avut la început simptome ușoare. Apoi, și-a pierdut gustul și mirosul. După aceea, a avut dificultăți de respirație și atunci, am sunat la 112. În urma testelor, a fost depistat pozitiv cu coronavirus și pe 12 aprilie a fost internat la “Matei Balș”, împreună cu mine și cu fetiţa de 10 luni. El, la adulți, eu cu fetița, la Pediatrie, la “suspecți”. A doua zi, și eu, și fetiţa am fost confirmate cu coronavirus și ne-am reunit toți la Pediatrie”, povestește femeia pentru Libertatea.

Au urmat tratament cu Plaquenil (hidroxiclorochină) pentru adulți, un antibiotic – azitromicină, paracetamol, injecții cu un anticoagulant, iar fetiţa, un siropel, Kaletra.

,,Şi ne-am simțit perfect încă din ziua dinaintea Paștelui, însă nu suntem lăsați să mergem acasă. Că nu se poate. Că ar fi ceva care ne-ar duce în latura penalului. Că din momentul în care plecăm de aici, ar fi caz penal. Eu sunt de acord să respectăm legea. Știu că atunci când a fost flexibilitate a existat și multă lume care nu a respectat restricțiile, numai că acum suntem într-o crăpătură a sistemului.

Suntem închiși în spital și nu înţelegem de ce nu reuşim să avem două teste consecutive negativ și încă suntem pozitivi. Nu avem voie să ieșim în curtea spitalului. Ne pierdem cu firea. Nu mai putem, nu mai rezistăm. Plecăm de aici când ies două teste negative consecutiv la toți trei. Indiferent care se negativează primul, vom aștepta să plecăm împreună. Copilașul a devenit nervos, nu mai suportă. Fetiţa mea este schimbată”.

,,Mă pot testa din timp în timp, în izolarea casei mele. Adică, de ce nu m-aș putea monitoriza acasă? De ce să ocupăm locuri în spital? Alți pacienți au zis, glumind, că vor fugi și nu îi vor prinde. Iar doctorii, tot glumind, au spus că “dar și când or să vă prindă…”.

Medic: ,,Bolnavii de Covid-19 se vindecă abia după 3-4 săptămâni. Trebuie să avem o gândire echilibrată. În Germania, de exemplu, există un sistem foarte performant de monitorizare la domiciliu. Adică au echipe care monitorizează zilnic parametrii pacienţilor. Lucru care în România nu se poate face în acest moment”, spune Dr. Adrian Marinescu, infecționist.

“Nu spun că este un lucru bun să rămâi în spital, dar poate că este mai bine să stai mai mult în spital, ca să pleci sănătos. Să nu avem situația din Spania sau Italia”. Medicul spune că spitalul pune la dispoziție pacienților psihologi care să-i ajute să treacă mai ușor peste anxietatea generată de boală și de perioada lungă de internare.

,,Avem psihologi. Numai că acum se discută prin teleconsultaţie. Nu îi echipăm pe psihologi, nu vrem să îi expunem, să intre acolo, dar vorbesc prin telefon și mai avem varianta video”.

Medicul susține că durata estimată iniţial pentru vindecare în cazurile pacienţilor cu Covid-19 s-a prelungit.

,,Ce nu am luat noi în calcul la început este că vindecarea durează mai mult decât ne-am așteptat. Înainte, se spunea că două săptămâni, acum am ajuns la concluzia că evoluţia este mai lungă, adică 3-4 săptămâni”.

Comemorare la 40 de zile de la decesul opozantului rus Aleksei Navalnîi

Se împlinesc astăzi 40 de zile de la decesul dizidentului rus Aleksei Navalnîi. Familia și apropiații sunt așteptați la mormântul celui care a fost una dintre cele mai puternice voci ale opoziției împotriva regimului de la Kremlin.

Decesul său a stârnit un val uriaș de reacții în întreaga lume. În vreme ce Rusia, și nu numai, au susținut că s-a stins din viață din cauze naturale, Occidentul a acuzat puterea de la Moscova de uciderea opozantului lui Vladimir Putin, scrie tvrmoldova.md.

În urmă cu patru zile, Consiliul European a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 33 de persoane și a două entități legate de moartea subită a acestuia, într-o colonie penală de maximă securitate.

Această decizie a fost luată în cadrul regimului mondial de sancțiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului.

O femeie a suferit arsuri după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu motorină

O femeie în vârstă de 85 de ani a suferit arsuri pe suprafața corpului, după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu motorină. Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 25 martie 2024 într-o gospodărie din localitatea Țarigrad, raionul Drochia.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:20. Potrivit informațiilor înregistrate, bătrâna s-a ales cu arsuri de gradul II și III la membrul inferior, după ce lichidul a nimerit pe hainele acesteia, iar în consecință au luat foc. La fața locului a intervenit un echipaj al serviciului de asistență medicală urgentă, care a acordat îngrijirile de rigoare, iar ulterior a transportat persona la spitalul raional. La moment, aceasta se află sub supravegherea medicilor în stare medie stabilă. Echipajul de pompieri ajunși la fața incidentului au stabilit că incendiu în locuință nu s-a produs. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre riscul nerespectării normelor de utilizare a sobelor alimentate cu combustibil solid, lemne și cărbune. Salvatorii și pompierii îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și să nu aprindă focul în sobe utilizând lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzină, motorină, gaz lampant și alte substanțe periculoase, pentru a nu-și pune viața în pericol.

De asemenea, oamenii sunt rugați să acorde ajutor persoanelor în etate, în special în perioada rece a anului, când este necesar de verificat funcționalitatea surselor de încălzit, canalelor de ventilare, asigurând aprinderea în siguranță a focului în sobă.

Locuitorii Capitalei, îndemnați să nu arunce resturile vegetale în containerele de colectare a deșeurilor

În contextul desfășurării Campaniei de salubrizare de primăvară în municipiul Chișinău, Î.M. Regia ”Autosalubritate” îndeamnă locuitorii capitalei din sectorul particular, precum și gestionarii fondului locativ să nu arunce deșeuri vegetale (iarbă, frunze uscate, resturi de plante, ramuri de la copaci sau arbuști) în containerele pentru deșeurile municipale.

Astfel, pentru a nu da peste cap sau îngreuna activitatea operatorului municipal de salubrizare, locuitorii capitalei sunt îndemnați să respecte regulile de colectare a deșeurilor vegetale și să le depună în locurile special destinate. De asemenea, gestionarii fondului locativ sunt rugați să informeze muncitorii responsabili de salubrizare în curțile de bloc, despre modul corect de stocare a deșeurilor vegetale.

Deșeurile vegetale TREBUIE colectate separat de celelalte tipuri de deșeuri, în saci sau recipiente speciale și depozitate lângă platformele comune de stocare a deșeurilor și nicidecum în containere. Ulterior, aceste deșeuri vor fi evacuate de operatorul specializat, fiind compostate și transformate în îngrășământ natural, care va fi folosit pentru fertilizarea solului în zonele verzi ale orașului.

De asemenea, Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă șoferii să nu parcheze în apropierea platformelor comune de stocare a deșeurilor, pentru a asigura accesul și colectarea eficientă a deșeurilor.

Campania „Curățenia generală de primăvară” din municipiul Chișinău se desfășoară în perioada 4 martie – 3 mai 2024.

Un tânăr și-a împușcat iubitul și pe mama acestuia. Caz zguduitor în Rusia
Articolul anterior
Un alt cuplu de persoane publice de la noi a făcut curățenie într-un spațiu verde!
Articolul următor