Doi străini, expulzați din Moldova. Erau implicați într-o schemă de destabilizare a situației interne din țară

Serviciul de Informații și Securitate a identificat, la 27 februarie 2023, în cadrul unor măsuri contrainformative orientate spre depistarea riscurilor în adresa securității naționale, prezența pe teritoriul Republicii Moldova a doi cetățeni străini, conectați la anumite centre subversive din afara țării.

Doi străini, expulzați din Moldova: Pregăteau un plan de destabilizareFoto: sis.md

Potrivit SIS, aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova.

La fel, a fost stabilit că cetățenii străini, deghizați în simpli turiști, erau coordonați din umbră de către un grup de persoane afiliat unei rețele conspirative de experți în tehnologii politice și inginerie socială de peste hotare.

Este de notat că, în perioada aflării pe teritoriul național al Republicii Moldova, cetățenii străini au inițiat un complex de acțiuni informativ-subversive de cercetare a diferitor locații în preajma unor sedii guvernamentale și obiective de infrastructură critică. De asemenea, aceștia au participat activ la monitorizarea și documentarea proceselor-social politce din țară și a acțiunilor de protest organizate în capitală de către anumite forțe politice.

Întru neadmiterea continuări activității subversive de natură să pună în pericol securitatea națională a Republicii Moldova, în conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, Serviciul de Informații și Securitate de comun Inspectoratul General pentru Migrație au aplicat măsură asiguratorie de declarare a cetățenilor străini drept persoane indezirabile pe un termen de 10 ani, cu îndepărtarea lor de pe teritoriul țării.

ATENȚIE! Un bărbat din Rezina a dispărut fără urmă. Poliția cere ajutorul oamenilor

Polițiștii din Rezina întreprind acțiuni de localizare a unui bărbat de 55 de ani, locuitor al satului Pripiceni Răzeși, care la data de 17 noiembrie a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută și până la moment nu se cunoaște locul aflării acestuia, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Semnalmente: înălțimea 1.75m și corpolență medie.

Era îmbrăcat în pulover albastru, blugi albaștri și încălțat în galoși negri.

Persoanele care cunosc informații despre locul aflării bărbatului sunt rugate să contacteze imediat Poliția la numerele de telefon 0 254 22 6 34, 0 68 05 07 09 sau 112.

Stema Moldovei și portretul lui Ștefan cel Mare, pe ținuta spectaculoasă a reprezentantei țării noastre la Miss Universe 2024

Prima reprezentantă a Republicii Moldova la Miss Universe 2024, Djulieta Calalb, a defilat într-un costum absolut superb pe podium. Ținuta avea elemente ale stemei țării și portretul lui Ștefan cel Mare. Tânăra a spus că ținuta pe care a ales-o reprezintă forța și eleganța femeilor moldovence și a dezvăluit unde a fost creată, informează unica.md. 

Pe 16 noiembrie, în Mexic s-a desfășurat finala concursului internațional „Miss Univers 2024”. Pentru prima dată în istoria țării, Moldova a fost reprezentată în acest concurs, de o tânără din Chișinău, Djulieta Calalb, care a atras atenția publicului prin originalitatea și simbolismul ținutei sale. 

”Costumul național este un omagiu adus tradițiilor profunde și frumuseții Moldovei. Reprezintă forța și eleganța femeilor moldovence, prin broderii complicate de roșu și auriu, care păstrează măiestria transmisă din generație în generație. Trandafirii roșii de pe rochie simbolizează frumusețea, dragostea și legătura strânsă cu natura, iar motivele geometrice amintesc de bogatul nostru folclor.
Acest costum, pe care îl consider cel mai frumos prezentat vreodată de o moldoveancă pe scena internațională, a fost creat în România, într-un proces rapid și solicitant, cu probe la București, dar efortul a meritat pe deplin.”, scrie tânăra.

VIDEO AICI!

Djulieta Calalb a fost încoronată Miss Universe Moldova în luna octombrie.

Coroana Miss Universe 2024 a fost câștigată de o tânără din Danemarca. Victoria Kjaer Theilvig, de 21 de ani, a fost aleasă din 130 de concurente.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

Escrocherii cu conturi de Facebook! Trei indivizi din Ialoveni și Cantemir au păcălit rudele unor oameni de zeci de mii de lei
Articolul anterior
Căldura în Chișinău ar putea deveni mai scumpă. Sunt vizați consumatorii S.A. „Termoelectrica”
Articolul următor